Tänään on vuorossa Pihistä – panosta -sarja pitkästä aikaa ja nyt esittelyssä on yksi kaikkien aikojen lempituoleistani: Wishbone chair ja sen budjettiversio. Mitäs sanotte tästä parivaljakosta:

pp_wishbonechair1

Carl Hansen & Sønin Wishbone-tuoli, tai Y-tuoli, on yksi sisustushaaveistani. Pidän kovasti tuolin muotokielestä ja etenkin puunsävyisenä se olisi designklassikko, johon voisin satsata jonain päivänä.

Mutta entäs tuo Jotexin budjettiversio? Muotoilultaan se on kömpelömpi ja siitä puuttuu selkänojan y-osa. Minusta kuitenkin selkeästi näkee mistä tuoli on saanut vaikutteita. Laadussa tuolit eivät voi mitenkään kilpailla keskenään: jokainen aito Wishbone-tuoli tehdään käsin suurella tarkkuudella (tästä videosta näet tarkemmin).

Jaksaisitko säästää aitoon vai voisitko kotiuttaa sinnepäin olevan halpisversion?


Translation: Look-a-likes: ”Nattavaara” chair from Jotex and an absolute design classic ”Wishbone” chair from Carl Hansen & Søn. 

Author

16 Comments

 1. Itse haluan aina panostaa siihen aitoon ja alkuperäiseen. Desing-jäljitelmät ovat olleet minulle aina ehdoton no no, desing on desingia syystä ja niiden ei mielestäni ole tarkoitus olla ”kaikkien saatavilla”. Toisaalta myös on ihan paras fiilis, kun on jaksanut säästää johonkin asiaan ja sitten kun tavaran saa vihdoin ja viimein lunastettua itselleen! Ja onpa pari ostosta jätetty tekemättäkin, kun on aikansa joutunut säästämään ja yhtäkkiä tavara ei houkutakaan enää samalla tavalla 😀

  • suvi m Reply

   Minäkin pyrin aina panostamaan aitoon ja alkuperäiseen, sillä lopulta se halpisversio tulee kalliimmaksi, kun sitä ei arvosta samalla tavalla, eikä se useinkaan kestä laatunsa puolesta. Jälleenmyyntiarvokin säilyy, kun ostaa alkuperäisen. Ja kun siihen itse säästää, tuntuu sen ostaminen lopulta kivalta palkinnolta. 🙂

 2. No tässä todella näemme hyvän suunnittelun merkityksen:) En maksaisi tuosta kopiontapaisesta senttiäkään.

  • suvi m Reply

   Kyllä, minustakin tästä huomaa selkeästi miten tärkeää on, että mittasuhteet on hiottu oikeanlaisiksi.

 3. Onpas todella erikoinen kommentti tuo ” ei tarvitse olla kaikkien saatavilla”?, Mielestäni design ja esteettisyys saisi ehdottomasti olla kaikkien saatavilla. Ymmärrän kyllä että käsintehty on aina arvokas verrattuna ”tehdastekoon”. Valitettavasti joidenkin tavaroiden, joita designiksi kutsutaan hinnat ovat täysin karanneet järkevyydestä. Minä kyllä valitsen myös pihistä versioita, mutta en tässä kyseisestä aiheesta.

  • Tuosta tulee mieleen kommentti, jonka joku joskus lausui koskien designin myyntipaikkoja. Eli miten design menettää merkityksensä kun sitä myy ”kaiken maailman anttilat”. Jos design on hyvä, ei sen käyttöarvo (tai mikään muukaan arvo) vähene sen takia missä sitä myydään. Jos design on vain hyvää silloin, kun se on ostettu oikeasta kaupasta, on se silloin ostajan kohdalta vain pelkkää snobismia.

   Itse blogistin kysymykseen, tässä tapauksessa panostaisin. Onhan tuo alkuperäinen tuoli niin kaunis. Erityisesti puunvärisenä. Tosin kyseisen mallisia Wishbone-tuolista inspiraation saaneita tuoleja on niin paljon markkinoilla, että halpisversioistakin näkee paljon kauniimpia versioita kuin tuo Jotexin melko kömpelö yksilö.

  • suvi m Reply

   Kyllä minustakin design kuuluu olla kaikkien saatavilla, mutta ymmärrän senkin pointin, että jokin tuote ei välttämättä tunnu enää niin erityiseltä jos sen suosio kasvaa ja se löytyy monista kodeista.

  • suvi m Reply

   Okei, kiitti vinkistä! Pitääpäs tsekata tuo Puulonin tuoli… 🙂

  • suvi m Reply

   Niinpä, olen samaa mieltä. Ja jos joskus haluaa myydä, niin on vielä jälleenmyyntiarvoakin. 🙂

 4. Moikka. Minä viime syksynä panostin ja hankin haaveeni meille. W on niin kaunis joka huomeessa. Sinä kaipailit metallirunkoista nojatuolia. Kukkapuron remmi korkealla selkänojalla on ihan mun lemppari. Siinä on todella hyvä istua silloin harvon, kun ehtii tv:tä katsella. Meillä olohuone odottaa nyt Munatuolia… ehkä ensi kesänä 10v hääpäivälahjaksi voisimme yhdessä sen hankkia. Saahan sitä haaveilla!

  • suvi m Reply

   Ihania tuoleja sinulla! 🙂 Olen haaveillut Knollin Womb-tuolista, mutta katsotaan nyt milloin on mahdollisuus satsata nojatuoliin niin suuria summia…

 5. Pingback: wishbone tuoli - olohuoneen-kalusteet.com

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.