Olen aina vierastanut ajatusta matosta ruokapöydän alla. Olen kokenut, että se on todella epäkäytännöllinen ratkaisu, sillä mattohan likaantuu helposti, kun siihen tippuu kaikenlaista. Varsinkin lapsiperheessä. Meidän lapset ovat kuitenkin jo niin isoja, että kovin pahoja sotkuja ei enää ruokailusta aiheudu ja kun meillä sattuu olemaan parikin olohuoneen mattoa, päätin kokeilla miltä matto ruokailutilassa näyttäisi.

matto_ruokailutilassa-7486

matto_ruokailutilassa-7482

matto_ruokailutilassa-7508

matto_ruokailutilassa-7563

matto_ruokailutilassa-7614

matto_ruokailutilassa-7534

matto_ruokailutilassa-7544

matto_ruokailutilassa-7502-2

matto_ruokailutilassa-7610

matto_ruokailutilassa-7527

Olohuoneessa on tällä hetkellä lettimatto, joten ruokapöydän alle sovitukseen päätyi suurempi olohuoneen mattomme, eli Linie Designin Charles-matto. Matto tuo kivaa lämpöistä tunnelmaa ruokailutilan sisustukseen ja rajaa ruokailuryhmää. Kissatkin nauttivat matosta; molemmat tulivat heti sen päälle kierimään. Epäilen silti vielä maton käytännöllisyyttä ruokailutilassa. Mustikoita ei ainakaan uskalleta ruokapöydässä enää syödä.

Onko teillä matto ruokapöydän alla? Oletko kokenut sen hyväksi ratkaisuksi?


Translation: I decided to try a rug under our dining room table. The idea of having a rug under the dinining room table feels strange to me – isn’t it hard to keep the rug clean, when somebody often drops something while eating. Anyway, I decided to give it a try. The rug looks great and frames the dining area nicely, but I am still not convinced that this is a practical solution.


Author

31 Comments

 1. Meillä on aina ollut matto ruokapöydän alla. Matto pehmentää laattalattiaa ja akustisestikin hyvä ratkaisu. Viimeiset kahdeksan vuotta on Tiscan laadukas matto ollut ruokapöytämme alla ja edelleen toimii hyvin.

  • suvi m Reply

   Niinpä, laattalattialla matto on varmasti tarpeen pehmentämään. Tiscan matot ovat niin ihania! Minunkin pitäisi valita sieltä oma, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi…

 2. Matto sopii kyllä kivasti tilaan ja värikin nappi, sopii hyvin laatankin kanssa mikä on keittiössä. Ihana värimaailma. Meillä keittiön pöydän alla kokolattia matosta leikattu pyöreä matto, joka on kantattu ja on ollut kyllä mainio ja toiminut hyvin keittiössä. Ruokailutilassa ei tällä hetkellä mattoa, miettinyt kyllä joskus sinne vaaleata ja pitäsi natsata sitten olkkarin maton kanssa yhteen. Kumpaankin kyllä haaveessa vaaleammat yksiväriset matot. Pitää ekana vähän aikaa odottaa, jos vaihdetaan lattiat Meillä olis laminaatin alla vanha puulattia ja himottais ottaa se sieltä esiin…niin maton värit saattaa kyllä muuttua, jos puulattia otetaan käyttöön.

  • suvi m Reply

   Kiitos herttainen Päivi! 🙂

   Kokolattiamatosta leikattu matto kuulostaa kätevältä. Ja oi että vanha puulattia kuulostaa tosi hyvältä!

 3. Matto tuo kyllä kodikkuutta. Mulla on myös ollut muutaman vuoden matto pöydän alla, mutta ehdottomasti joku halpa Ikean matto! Itse oon uusinut maton kerran, mutta yllättävän vähän sinne tippuu vaikka mekin lapsiperhe ollaan.

  • suvi m Reply

   Niinpä, kyllä matto lisää kodikkuutta, mutta pelkään koko ajan, että se likaantuu pahasti. Ehkä pelkoni on turha…vielä ainakaan ei ole sattunut mitään. 😀

 4. Ihana matto ja kaunis koti muutenkin teillä!

  Meidän perheessä on kaksi alle kolmevuotiasta lasta ja vuokra-asunnossa tammiparketti. Meillä on keittiö-ruokailutilassa siis iso matto ihan lattian suojaamiseksi. K-Raudasta ostettu (ulkokäyttöönkin sopiva polypropeenista kudottu ja kivan näköinenkin) matto on ollut yllättävän helppo puhdistaa paikallisesti kostealla liinalla ja pesuaineella. Ja lattia säästyy lasten pudottamien ruokailuvälineiden (ja -astioiden) aiheuttamilta kolhuilta! On siis ollut hyvä ratkaisu!

  • suvi m Reply

   Kiitos Essi! 🙂

   Aivan, jos miettii lattian kolhiintumista, niin matto ruokapöydän alle on varmasti tarkoituksen mukainen ratkaisu.

 5. En ole muuten aikaisemminkin rekisteröinyt, että teillä ei ole mattoa ruokailutilassa! Näyttää hyvältähän maton kanssa ja ilman, mutta ehkä kuitenkin kallistun ilman mattoa-versioon. Teillä on niin hyvä pohjaratkaisu kodissaan, että ruokapöydän alle ei tarvitse laittaa mattoa rajaamaan tilaa. Itse olen laittanut maton ruokapöydän alle, koska se juurikin rajaa tilan ja ruokailutila näyttään keskeneräiseltä ilman mattoa.

  • suvi m Reply

   Kyllä minäkin taidan kallistua ilman mattoa versioon. Tuntuu, että tulee liikaa sisustuselementtejä, kun tilassa on tauluhyllyä, tarjoiluvaunu, näyttävä valaisin ja sisustustavaraa.

 6. Minusta ruokailutila näyttää paremmalta ilman mattoa; maton kanssa tulee jotenkin pirstalemainen vaikutelma. Meillä on suuri sisalmatto ruokapöydän alla ja se on toiminut lapsiperheessä hyvin. Meilläkin keittiö, ruokailutila, olohuone ja eteisaula ovat yhtenäistä ( ja osittain korkeaa) tilaa kuten teillä, mutta pohja on simppelimpi, joten ehkä siksi myös ruokailutilaan sopii matto.

  • suvi m Reply

   Kyllä minäkin tykkään tilasta enemmän ilman mattoa. Mutta tulipahan tämäkin kokeiltua. 🙂

 7. Olen lukenut ihanaa ja inspiroivaa blogiasi jo jonkin aikaa, mutta en ole aiemmin jättänyt kommenttia. Tuli tuosta Artekin tuolista mieleen, että onko sinulla kokemusta puisen tuolin entisöinnistä? Ostin päiväkodista kaksi vanhaa Artekin lasten tuolia, ja minulla olisi tarkoituksena hiota ja lakata ne. En ole aikaisemmin entisöinyt mitään huonekaluja. Huonekalulakkoja tuntuu löytyvän väliltä himmeä – kiiltävä. Osaatko sanoa minkälainen lakka olisi sopiva tässä tapauksessa? Kenties puolihimmeä? Kiitos vielä ihanasta blogistasi!:)

  • suvi m Reply

   Kiitos sinulle kommentista! 🙂 Meidän Artekin tuolit ovat vanhoja, lapsuuden perintöjäni, emmekä ole entisöineet niitä ollenkaan. En siis valitettavasti osaa auttaa sinua. Kannattaa kysäistä rautakaupan maalipuolelta tai entisöinnin ammattilaiselta. Minusta kuulostaa siltä, että puolihimmeä voisi olla oikea ratkaisu, tai himmeä – ei ainakaan kiiltävä.

 8. Omassa kodissani en voisi kuvitellakaan, että ruokapöydän alla ei olisi mattoa! Se tuntuu erityisen hyvältä aamuisin kun paljain varpain sipsutellaan aamiaiselle. Ennestäänkiin jo kodikkaaseen sisustukseesi matto tuo lisää lämpöä. Kannatan!

  • suvi m Reply

   Kiva kuulla! 🙂 Varmaan tämäkin on tottumiskysymys.

 9. Hyvältä tuo näyttää matolla tai ilman! Mutta kissa ainakin näyttäisi pitävän matosta..

 10. Meillä on matto ruokapöydän alla, Linie Design Asko. On ihanan tuntuinen jalkojen alla ja rajaa ruokailutilan omaksi kokonaisuudeksi. On pysynyt (melkein) puhtaana, vaikka lapsia onkin, joista toinen välillä vielä sotkeekin . Villahan luontaisesti hylkii likaa ja tahran saa tuoreeltaan hyvin putsattuakin (siskoltasi olen saanut vinkit Koodista, kiitos vain). Kiitos mukavasta blogista, lukijana jo 5 vuotta.

  • suvi m Reply

   Kiitos Satu! Onpa kiva kuulla, että olet noin kauan lukenut blogiani. 🙂

   Aivan, villa hylkii likaa ja puhdistaa tavallaan itse itseään. Joidenkin tarhojen kannattaa antaa kuivahtaakin, sillä ne saa helpommin pois rapsuttamalla.

 11. Essi / Esmeralda's Reply

  Meillä on ollut matto ruokailupöydän alla vasta vuoden verran. Tykkään tosi paljon siitä, että jalkojen alla on pehmeä alusta ja siitä, että putoilevat muruset pysyvät matolla eikä lattia näytä heti imuroinnin jälkeen niin sotkuiselta. Tuo teidän matto olisi meidänkin ruokailutilaan aivan täydellinen. Etsin nimittäin uutta mattoa ja haussa on jotain luonnollisen väristä ja tuntuista eläväpintaista mattoa.

  • suvi m Reply

   Kiva kuulla Essi! 🙂 Olen kyllä tykännyt tästä matosta. Liniellä on monta ihanaa mallia ja hinta-laatusuhde on erinomainen.

   On toki kiva ettei kaikki murut näy niin helposti, kun ruokapöydän alla on matto. 🙂

 12. Ei ole ollut, mutta sitä varmaan jo vuoden pari tässä haaveillut. En vain ole löytänyt sopivaa ja jos on jotain mennyt kauppaan ostamaan, niin ei juuri silloin ole sitä mallia saatavilla. Maton pitäisi olla pestävissä. Meillä on laattalattia keittiössä ja se on kova jalan alla, siksi tuo matto olisi hyvä keittiön pöydän alla.

  • suvi m Reply

   Niinpä, kyllä meilläkin olisi varmaan matto aina ruokapöydän alla jos kyseessä olisi kivilattia. Villamattoakin kannattaisi harkita, sillä villa hylkii likaa. Olen todennut villamatot erittäin käytännöllisiksi, mutta tietysti tämäkin on makuasia. 🙂

 13. Ei ole ollut mattoa ruokapöydän alla, enkä voisi sitä kuvitellakaan sinne. Toinen maton paikka, jota ihmettelen on makuuhuoneen parisängyn alle kokonaan tai osittain viritetty iso matto. Huone, joka ehkäpä on kodin pölyisin, sen lattian on oltava staattisella liinalla helposti kuiva mopattavissa käden käänteessä, mikä on imurointiakin nopeampi ja kätevämpi saada pöly pois.

  • suvi m Reply

   En minäkään oikein ymmärrä mattoa sängyn alla, kun eihän se näy sieltä paljon yhtään. Tai sitten kannattaisi hankkia pienempi matto, joka ulottuu sängyn alle sen verran, että se antaa illuusion suuremmasta matosta. 😉

 14. Mielestäni matto sopii tietyissä ruokatiloissa pöydän alle ja voi kivasti ”kiinnittää” pöydän lattiaan tai tietyllä tapaa erottaa ruokailutilan muusta tilasta…mutta ehdottomasti tarpeeksi iso matto, niin että tuolit mahtuu ulosvedettäessäkin vielä matolle. Meille sopisi matto, mutta lapset vielä 1,5v, 3,5v ja 6v…. ja muovimattoa en haluaisi laittaa

  Teille sopii minusta sekä ilman että maton kanssa. Niin älyttömän kaunis koti teillä! Onko lasten huoneissa tarvinnut muuton jälkeen monta kertaa uusia sisustusta?

  • Suvi M Reply

   Tämä on vanha blogipostaus. Tuo pöytä oli Ikean Norden. Nykyään meillä on Hakolan Woody.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.