Viikonloppuna kävimme vihdoin ostamassa kesäkukkia terassille ja pihalle. Meinasin taas hullaantua kukkasista, mutta jarruttelin itseäni. Yksi heräteostos tarttui kuitenkin mukaan: iso ja näyttävä lilja. Kesäkukiksi valitsin petunioita, pelargoneja sekä päivänkakkaran näköisiä kukkasia (joiden nimen jo unohdin). Alunperin olin ajatellut laittaa vain pelargonioita, mutta niitä oli niin heikosti saatavilla, joten tyydyin sitten petunioihin. Hyötykasvejakin ostin: tomaattia, kurkkua, basilikaa ja amppelimansikan.

kesakukat

kukat_terassilla

kukkalaatikot

Nyt piti myös ostaa ensimmäiset kukkalaatikot. Tavoitteena oli löytää mahdollisimman yksinkertaiset ja suoralinjaiset lootat. Sellaiset, joissa ei olisi kovinkaan paljon uurteita tai kuviointia (useissa malleissa on). Onneksi löysin nämä simppelit ja edulliset mustat muovilaatikot! Mustat näyttävät minusta siistimmiltä kuin valkoiset ja tuovat vähän ryhtiä kukka-asetelmaan.

petuniat_pelargonit

Istutin petunioita ja pelargoneja sekaisin, koska pelargoneja oli niin vähän. Valitsin ensin vain valkoisia kukkasia, mutta meidän neiti toivoi sekaan myös vaaleanpunaisia ja liloja kukkia. Mankkukin oli samaa mieltä, joten kuuntelin heidän toiveitaan ja valitsin sitten värikkäämpiäkin yksilöitä.

petuniat

ruusu

kesakukkialiljat

Pidän kovasti melko vaatimattomista ja ehkä vähän mummomaisistakin kukista. Näyttävä lilja tuntuu minusta vähän överiltä, mutta saapa se nyt koristaa meidän sisäänkäyntiä tänä vuonna. Tuoksu on aivan huumaava!

yrttihylly

Basilikat ja mansikat sijoitin Ikean terassihyllykkööni. Tomaatin ja kurkun istutin Bacsaceihin. Toivottavasti saadaan satoa!

pionit_ja_polku

Ja katsokaas kuinka pionipenkkini rehottaa! Siellä on jo monta nuppua. Ihanaa! Tämä on ainoa kukkapenkkini ja haluaisin vielä rajata penkin kauniisti ja ehkä istuttaa pionien viereen jotain toistakin kasvia. Jonnekin toiseenkin paikkaan olisi kiva tehdä kukkapenkki, mutta en tiedä kukkasista mitään, joten tuntuu vaikealta valita oikeat kasvit. Heinääkin haluaisin istuttaa johonkin kohtaan…

Sitten meidän pihapolku pitäisi vielä siistiä. Kekkilän askel-laattojen ympärille haluaisin laittaa koristekiviä (mahdollisesti valkoisia). Kylläpä sitten tulisi nättiä!

Author

13 Comments

 1. Hei Suvi!:)
  Tuon liljankin voit halutessasi istuttaa maahan. Mulla on samassa penkissä juuri pioneita ja liljoja. Liljat olen ostanut vähitellen noissa ruukuissa, kun sipulit tuntuvat muuten katoavan kukkapenkeistä parempiin suihin.;) Tuossa linkissä on joku kuva viime kesältä, kun pionit olivat jo kukkineet ja liljat olin juuri istuttanut maahan.:http://mansikkatilanmailla.blogspot.fi/2013/08/herateostoksia.html
  Yksi kiva kasvi esim noiden kulkuväylien vierustoille on mielestäni seppelvarpu. Googletapa! Näköjään multa on jäänyt meidän seppelvarvut kuvaamatta.:) Perennat on oikeesti aikaa myöten helpompia kuin vaikkapa nurmikon hoito. Itse olen opetellut hommaa kesästä -06, ihan aloittelija siis.:)

  • Kiitos vinkistä! En hoksannutkaan, että voisin istuttaa tuon liljan maahan. Täytyykin tehdä niin! 🙂 ja seppelvarpu näytti tosi nätiltä, kun googletin. Olisi niin ihanaa saada kaunis puutarha, kun vain ymmärtäisi jotain kasveista… 🙂 No, ehkä tässä ajan myötä oppii…

 2. Hei, montako pionin taimea olet ostanut tuohon pionipenkkiin? Olisi kiva nähdä kuvia kunhan nuput aukeavat.

  • En nyt tarkalleen muista montako taimea tuossa pionipenkissä on, kun siirsimme siihen ensimmäiseksi hankitut taimet toisesta paikasta ja sitten ostimme vielä lisää. Mutta muistelisin, että niitä on 6 kpl…

 3. Miia / Tirviäisten elämää Reply

  Ihanan pihan olet saanut aikaiseksi! Ja tuo lilja, niin upea!!! Hieno juuri yksinään. Ei paljoa kaipaa seuraksi 🙂 nuo kukkalaatikot (mustat) on sellaiset mitä etsiskelen, mistä mahdoit löytää? 🙂

  • Onpa kiva kuulla! Itsestä tuntuu, että piha on vielä niin kesken…
   Mustat kukkalaatikot löysin Kodin Terrasta. Niitä oli vaikka kuinka paljon jäljellä verrattuna valkoisiin. Kai valkoiset ovat suositummat. Itsekin aluksi olin hankkimassa valkoisia laatikoita, mutta kun vertailin niitä mustien kanssa, niin mieli muuttui.

 4. Liljat kukinnan jälkeen maahan niin ensi kesänä kukkii taasen! Ruusut ruukussa ovat suosikkejani, koska olen saanut nekin kukkimaan pihalla. Odottelen itsekin pionin nuppujen aukeamista. On tämä kesä ihanaa aikaa!

  Saila

  • Jep, täytyy kyllä siirtää liljat kukkapenkkiin kukinnan jälkeen. Kiitos teille vinkeistä! 🙂 Pitää kyllä sitten ”uutisoida” myös pionien kukkiminen… 🙂

 5. Kaunista on! Itsekin juuri olen pionipenkkiä perustamassa -reilusti myöhässä tietysti. Ja voihan ne todellakin noinkin tiheään laittaa, vaikka ohjeessa sanottiin että 60 senttimetrin välein. Eräs tuttuni sanoi myös aina istuttavansa tiheämpään kuin mitä ohjeessa neuvotaan, niin ei ainakaan rikkaruohoja pukkaa väliin kovin paljoa.
  Olen itse aivan vihreä näissä asioissa ja siksi luen ohjeet tarkkaan, mutta eihän se kukka välttämättä itse tiedä olevansa niin kranttu! 😉
  Siis sellainenkin ohje netissä oli, että pionipenkkiin ei missään tapauksessa saisi laittaa mitään reunakivetystä, ettei kasvin juuret vain sattuisi mätänememään liiasta kosteudesta. Mutta se sinulla on hyvä, että ilmeisesti ovat vähän rinteessä/ kaltevalla paikalla sinulla siinä? Pääsee kosteus valumaan pois. Että en sitten tiedä, kannattaako siihen enempää kivetystä/reunusta laittaakaan.
  Virkeää puutarhakesää sinulle! Nautihan kukkasistasi.

  • Kiitos vinkeistä! Minä en hirveästi ohjeita lue, teen vaan oman pään mukaan. 😀 Eli ihan sattumalta pionipenkkini voi ihan hyvin. En ajellut mitään suurta kivetystä tuohon laittaa. Vain siistiä penkin ja nurmikon rajaa jotenkin… Kivaa kesää sinnekin! 🙂

 6. I was watching these videos only to see the sort of interface i would be working with in the raspberry pi, im alright with linux in the terminal but am more comfortable with GUIs, and i must say i’ve probably got more than i bargained for Keep it up!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.