Rakkaat kamut, tarvitsisin nyt vähän teidän apua. En millään meinaa osata päättää, mitä tästä olohuoneen mattoviritelmästä tuumaan. Tilannehan oli se, että meillä oli ennen olohuoneessa väliaikainen valkoinen Ikean matto, joka likaantui ja siirtyi saunatupaan. Sen tilalle tuli viininpunainen ”talvimatto”, villalankamatto, josta lähti aivan hirveästi nukkaa ja johon kypsyin ihan täysin sen takia. Olimme hetken ilman olohuoneen mattoa, mutta asia on vaan niin, että jokin matto sinne on saatava. Täydellistä mattoa ei ole vielä tullut vastaan. Iskusta löysin kuvissa näkyvän maton. Yksi on liian pieni, joten laitoin niitä kaksi vierekkäin.

Otin pitkästä aikaa kuvia toisella objektiivilla, joten näette vähän laajempaa näkymää olohuoneesta kuin yleensä.

Matto on edullinen (99€, mutta sain vielä pikkuisen alennusta, joten lopullinen hinta oli 85€) ja väritykseltään sellainen, joka sopii lapsiperheeseen (=lika ei heti näy). Matossa on sisalnarun ja nahan sekoitusta ja väritykseltään se on siniharmaa. En ole täysin rakastunut tähän mattoon, mutta ehkä se olisi ihan ok ratkaisu. Mutta haluanko tyytyä ”ihan ok” mattoon? Toisaalta, emme haluaisi kovin suuria summia sijoittaa mattoon nyt kun lapset ovat pieniä. Värityksen osalta minua häiritsee se, että matto on liian saman sävyinen sohvan kanssa. Jos päätän pitää matot, voisin kiinnittää ne toisiinsa jollain kivalla tavalla (ideoita muhii mielessä jos jonkinlaisia).

Mutta hei, auttakaas. Kannattaako pitää matot vai etsiä vielä ”sitä oikeaa” (josta ei tiedä milloin se tulee vastaan ja mihin hintaan)? Kaikki, joilta olen kysynyt mielipidettä, ovat tähän mennessä sanoneet, että kannattaisi pitää matot. Ihmettelen itsekin, kun olen nyt näin epävarma…

Author

54 Comments

 1. Kannattais pitää! Tai mä pitäisin. Noi näyttää hyviltä! Jos odottaa oikeaa…voi joutua odottamaan kauan. On niin tuttu tunne noiden mattojen suhteen! Matot on hankala juttu. Meillä ollaan välillä oltu ilman mattoja pitkäänkin, kun ei sopivaa ole löytynyt. Lapset hankaloittavat asiaa, koska valkosta ei voi silloin ottaa…tai ainakaan kallista sellasta. Kivalta nuo näyttää ja ihan ok hintaset. Vaihdat sitten kun siltä tuntuu. Terkkuja Valkoiseenn Harmajaan <3

 2. Ihan kivannäköiset matot, mutta ovatko ne hivenen liian vaaleat = liian samansävyiset sohvien kanssa? Antaa tuollaisen ihan jees vaikutelman, mutta sellaista säväyttävää ei ehkä… Ja jos itsestä tuntuu liian vähäpätöisiltä niin kannattaa jatkaa etsimistä. Meilläkin on olohuoneeseen uusi matto etsinnässä. Haluaisin niin meille valkoisen maton, mutta ihan mahdotonta tässä vaiheessa. Miten olisi VM-Carpetin nukkamatto? Niistä ei irtoa nukkaa ja ovat tosi ihania. Meillä oli ennen, mutta nyt vaihtelu virkistäisi…

 3. Hmmm… jos olet noin epävarma, en kyllä ottaisi. Itselläni on kyllä luonnonvalkoinen matto olohuoneessa vaikka onkin kaksi lasta (6 ja 4v.) ja ei se vuoden jälkeen kauhean likaiselta näytä. Laittaisin teidänkin olohuoneeseen luonnonvalkoisen maton.

 4. Liian samansävyinen sohvan kanssa minunkin mielestäni 🙂 Hukkuu jotenkin hassusti johonkin. Miten olisi tummempi väri?

 5. Jos suoraan sanotaan, näyttää minun mielestäni vähän pliisulta. Ehkä tosiaan sävy on liian sama kuin sohvassa.

 6. Minä jatkaisin ”sen oikean” etsimistä. Itse metsästin myös meidän olkkariin sopivaa mattoa ja vihdoin löysin sen, tiedän kuinka rassaavaa aikaa se on. Mutta jospa löytäisit natsaavan maton piakkoin 🙂

 7. On tuo ainakin rauhallinen ja ihan kivan näköinenkin. Mutta ymmärrän toki sen että ei kauheita rahoja halua mattoon laittaa kun ”täystuhoja” asustaa ja sotkee 😉 Ainakin meillä on yks kappale täystuhoja 😀

  Itsellä myös etsinnässä matto olohuoneeseen, nyt mennään vaan harmaalla muovimatolla. ei oo vielä oikeaa tullut vastaan. Ehkä mielin taljaa tai sitten kahta eriväristä mattoa rinnakkain. Tahtoisin kaksivärisen sohvan(okei tälläkin hetkellä sohva on kaksvärinen, mutta uuden sohvan; tyylikkäämän) mutta nyt se ei ole mahdollista niin ajattelin sitten tehdä sen matoilla, katsotaan nyt. Mun kaveri tekee kyllä nahkapalamattojakin, sekin ois niin makee.

  Mitään nukkamattoa en huoli, ne on niin nähty. Se uus blogimattokin näyttää kivalta ja ei ollut ees pahan hintainen.

 8. Minä olen ainakin oppinut, että sillä hetkellä ihan ok ei vaan riitä.
  Monesti on käynyt niin, että otan sen ok vaihtoehdon, joka on sinne päin mitä olen pitkään etsinyt ja tullut sitten kuitenkin siihen tulokseen, että se ok ei kelpaa vaan sen oikean eteen sattuessa vaihdan surutta siihen. Ja alkuperäinen ok jää käyttämättä tai joudun myymään sen kirppiksella murto-osalla siitä mitä itse olen maksanut 🙁

 9. Matto ja sohva sopivat aistikkaasti yhteen taustalla näkyvän taulun kanssa. Sama värimaailma. Mattoja ei ole koskaan liikaa…

 10. Mitään hankintaa mikä vähänkin mietityttää ei kannata jättää kotiin! Selvästi sua mietityttää nää matot ja yleensä susta saa kuvan, että sulla on vahva näkemys siitä mitä haluat sisustukselta. Olohuone näyttää noiden mattojen kanssa ihan ok mutta siitä ei tule sellaista kuvaa, että wau…pliisuntaa jotenkin muuta sisustusta ja on liian räsymattomainen. Jatka etsimistä.

 11. Jatka vain etsimistä kunnes löydät sen täydellisen maton! Älä tyydy vähempään :D. Hitaasti hyvä tulee! Teidän koti on muutenkin aivan ihana, joten myös maton on oltava sellainen, että katsoja sanoo: ”VAU!!”. Nuo matot on kyllä ihan kivat, mutta tekee tilasta milestäni melko lattean värisen, matto on liian samaa sävyä sohvan ja lattian kanssa. Eivät anna tilalle oikeutta :). Olisin myös ison luonnonvärisen maton kannalla, tekee tilasta raikkaamman. Jos haluaa kumminkin yksinkertaisen maton, niin päätyisin pitkänukkaiseen luonnonvalkoiseen mattoon, joka varmasti värinsä puolesta on muussakin tilassa käytettävissä. Tuskin se lapsiperheessä arka on, minusta pitkä karvaiset matot antavat paljon käyttäjälleen anteeksi :).

  Mukavaa Lauantai-iltaa teille !!

 12. Olen kans sitä mieltä, että kannattaa tehdä vain pitkäaikaisia hankintoja omaan kotiin joista tykkää varmasti. Ekologista. Ja itsekin sen sanoit – matot on ehkä liian saman väriset sohvan (ja lattian?) kanssa. Mä etsisin jotain ”särmempää”, esim. musta-tummanharmaa raitainen paperinaru tms niin kestää vähän enemmän ”elämän jälkiä” lapsiperheessäkin (meillä on pieni lapsi ja kaksi koiraa, ja ollaan mattopesulan kanta-asiakkaita vaikka suosinkin käännettäviä mattoja, ja raitaisia/kuviollisia tummasävyisiä joissa ei heti näy likaläikät).

 13. mun mielestä noi näyttää hyvälle! tokikaan näin ruudun takaa vaikutelma ei oo sama kuin livenä. Mutta tosi rauhallinen kokonaisuus.. eri asia sitten mitä matolta haluaa, onko se ”taustalla” vai haluaako sillä luoda ilmettä. Mun kone näyttää noi jotenkin beessin sävyisille.

 14. Itse ainakin olen sellaista ihmistyyppiä, että ihan kiva ei riitä. Ihan kivat jutut minulla ovat menneet aika pian kirpputorille tai kiertoon. Jos sinua vähänkin mietityttää, niin palauta matot. Kyllä ne mieleiset matot tulevat vielä vastaan. 🙂 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

 15. Sinä todellakin yleensä tiedät mitä haluat, mutta nyt emmit kovasti päätöstäsi. Kun se oikea jonain päivänä ilmestyy eteesi,olisiko näistä silloin johonkin muuhun huoneeseen kodissanne? Lastenhuoneeseen, saunakammariin???
  Ihailit hetki sitten Hayn kauniita mattoja, ne ovat NIIN sinun tyylisiäsi, että ajattelin sinun ottavan aikalisän ja ostat sitten kun aka on oikea niille.
  Oletko ollenkaan Hanna Korvelan mattojen ystävä? Hänellä on kauniita niin paperinaru kuin puuvillamattoja? Duetto matot ovat todella ”salikelpoisia”ja tätä päivää.
  Pidät kivaa blogia, sitä on pakko käydä lukemassa joka päivä. Vaikka itse asummekin yli 100 vuotiaassa talossa ” kuolaan” modernia sisustusta herkeämättä!

 16. mun mielestä matot on kivat!
  mutta jos et itse pidä niistä ihan täysillä, ei niitä ehkä kannata pitää. tai tietysti riippuu, tulisko noille käyttöä sen jälkeen, kun löydät ”sen oikean”? silloinhan voit pitää noita siihen asti.
  mä oon oppinu et ootan aina mieluummin sitä oikeaa versiota ja oon vaikka sit siihen asti ilman :).
  jokin vaalea matto teille mun mielestä kuitenkin sopisi, ei kovin tumma.

 17. Moikka!Tuo ”matto-tyyli” sopii loistavasti teille. Matot antaa rauhallisen ja seesteisen ilmeen..kuvista ei tietty ihan oikeaa väriä näe mutta harmaampi käy mielestäni paremmin kuin liian sinertävä.Meillä on lapsia,tykkään valkoisesta ja mietin pitkään lähes vuoden minkä maton hankin oh.seen,,(viereisessä huonessa ns.kirjastohuon.on jo puhtaanvalk.nukkamatto)joten päätin hankkia häräntaljan,valkoisen, ja se on kyllä paikkansa löytänyt oh.sta.Kestää lasten leikit ja jos esim.neste kaatuu niin ei imeydy vaan jää pinnalle, plussaa on myös kevyt ja helppo kopistella..!isossa talossa paikkaakin voi vaihdella mielen mukaan;)..mutta nuo matot kestää varmasti hyvän aikaa ja toisaalta yhtä kallista ei nuin vaan vaihdella.;)

 18. Mielestäni kaunis kokonaisuus! Mieli lepää kun katsoo, antaa tilaa valolle. Ja ohtahan maisema isojen ikkunoiden takana on kesäisen värikäs 🙂
  -Siru

 19. Sanoisin, että hiukan pliisu..
  Kokeilehan jotain tummanharmaata, pyöreäkin vois sopia!
  Pääsis sohva ja sohvapöydät ja oikeastaan koko tila enemmän oikeuksiinsa, toisi ryhtiä enempi kuin nuo!

  Täällä kanssa olohuone kaipaa uutta mattoa. Tällä hetkellä ollaan ilman mattoa..ensin lähti vaalea karvalankamatto varastoon ja nyt käärin vihreän sileän villamaton pois.

 20. Minulle tuli tuosta suuren maton löytämisestä ja edullisuudesta, mutta-kuitenkin-jotain-jujua-omaavasta mattoasiasta mieleen, että voisiko samansävyisistä ja erikokoisista (räsy)matoista koota ison maton? Esimerkkinä vaikka tämä: http://www.vihreatalo.com/2010/08/kokolattiamatto.html

  Mattoja voisi joko liittää yhteen enemmän tai vähemmän siististi tai sitten vaan latoa lattialle lomittain ja limittäin…

  Kaunis on kyllä tuokin kokoonpano, harmoninen. Toivottavasti löytyy hyvä päätös! 😉

 21. Saako tulla katsomaan livenä 😉 Materiaali vaikuttaa mielenkiintoiselta, joten siksi kuvat eivät ehkä anna matolle oikeutta. Tosin jos itse olet sitä mieltä, että ihan OK matto, niin ehkä se ei riitä…

 22. Jos et ole ihan varma matosta, se kannattaa palauttaa. Kun ”se oikea” löytyy, sen tietää heti. Ihan ok ratkaisu usein ei ole pitkäaikainen ratkaisu. Eli jatka ”sen oikean” etsimistä.

 23. Mäkin sinuna vielä miettisin. Ei ollut minun mielestä niin kiva toi ratkaisu. Meillä on hiekanvärinen Hanna Korvelan villamatto ja aito materiaali on lapsi-ja koiraperheessä kannattanut. Maton saa tilattua juuri itselle sopivan kokoisena, eikä se häiritsevästi nukkaa, kun vaan malttaa sen imuroida. Punaviiniä maton lähettyvillä ei olla testattu. Tsemppiä & kiitos kivasta blogistasi!!

 24. mä pitäisin noi matot, mutta jatkaisin sen oikean etsimistä jos kerta noi ei täysin miellytä silmää. :p

 25. Kuten moni muukin, minäkin jatkaisin etsintää, jos erityistä ihastusta ei ole ilmassa, eikä myöskään ihan pakollista tarvetta. Maailmaan mahtuu krääsää yllin kyllin, joten itse ainakin koetan nykyään malttaa odottaa ”sitä oikeaa”, kun kotoa kuitenkin ne pakolliset ja tarpeelliset ( ja ei niin tarpeellisetkin) asiat löytyy. Tällä hetkellä tuskailen lattiavalaisimen kanssa. Kivaa ei tahdo löytyä, paitsi ehkä yksi pikkuisen kallis…

 26. Minusta nuo on ihan ok, mutta vähän pliisut. Taitaisin jatkaa etsimistä, vaikka mielessä on kyllä se Ikean blogimatto…

 27. Kyllä sitä oikeaa kannattaa odottaa, melkein-ratkaisut eivät koskaan ole pitkäikäisiä. Minulla kävi kolme eri mattoa tutustumassa työhuoneen lattiaan ennen kuin se oikean sävyinen löytyi, ja kyllä kannatti nähdä vaivaa kärrätä mattoja edes takaisin kaupan ja kodin väliä!

 28. Minä pidän noista matoista teillä. Tietysti on helpompi sanoa kun on nähnyt tilan livenä 🙂 Mikään tumma matto ei tuonne sopisi, siis varsinkaan kevääksi/kesäksi, raitamattoa en laittaisi kun viereisessä huoneessa jo on sellainen. Luonnonvaalea matto olisi kaunis ja freesi, mutta arka. Nukkamattoa et halua ja tekokuituiset sellaiset on aika kökköjä (ja niin nähtyjä). Minusta nuo pehmentävät tilan, mutteivat vie liikaa huomiota, eli muu sisusustus saa näkyä. Tuollainen ohut räsymattomainen fiilis on moderni, nyt ei tarvii kaiken olla niin hienooo, se on hyvä.

  Mutta ehkä kokeilisin siirtää mattoja hiukan sohvan alle, ne kun ovat noin iso alue, se voisi yhdistää ryhmän ja näin vielä tehdä yhteenkuuluvuutta sille.

 29. Kysyit mielipidettä ja itse jatkaisin vielä etsimistä. Itse kokeilisin jotain aivan päinvastaista ja laittaisin lattialle mustan maton.

 30. Hei! Minä kehottaisin myös jatkamaan etsintää. Oma olohuone oli monta vuotta ilman mattoa, kunnes se täydellinen löytyi. Vieläpä alesta.

  Minusta mattojen väri on ihan kaunis ja keväinen mutta tekstuuri liian räsymattomainen ihanaan olohuoneeseen, joka kaipaisi muhkeampaa mattoa. Onnea etsintään!

 31. Jos päätät pitää noi matot, niin mitäs jos ne yhdisäis + ”kanttais” esim. jollain kivan värisellä kuteella? vois antaa sen jujun siihen, kun laittais vaikka kirkkaan keltaista tai sinistä tms. tai sit ihan mustalla.

 32. Minä sanoisin myös, että jatka etsimistä. Ottaisin itse selvemmin sohvan kanssa eri sävyisen maton; joko vaaleamman tai tummemman. Noissa lisäksi tuo saumakohta ei limity kauniisti kun matot ovat niin ohuet; vaikka nukkamatossa saumakohdan saisi aika kätevästi piilotettua. Jos päätät pitää nuo, kannattaa tehdä joku näkyvä kontrastikanttaus kuten yllä A jo suositteli. Ehdottomasti kantikas matto teidän olkkariin minun mielestäni, ei pyöreää.
  Meillä on varmasti nyt se pahin lapsiperheen sotkuikä neiti kaksiveellä, mutta ei meidän luonnonvalkoiselle VM-Carpetin nukkamatolle ole käynyt kuinkaan. Matto on minun mielestäni sellainen mihin kannattaa satsata, ettei mitään lirmukoita tai sellaisia, joissa reunat aaltoilee.

 33. Heippa!

  Minäkin odottaisin vielä sellaista ”klikkiä”, joka tulee vain oikean kohdalla. Pätee lähes jokaiseen asiaan elämässä 🙂 Nyt matot ovat ihan ok, mutta ehkä vähän turhan iso tollaisena kokonaisuutena ja jotenkin vähän liian askartelun makuinen, vaikka askartelu yleensä on musta tosi jees.

 34. Hei! Kivalta näyttää minusta, ainut mikä vähän häiritsee on juurikin tuo ”samansävyisyys”. Linkitän tänne nyt törkeästi ilman lupaa toisen blogin, mutta minusta tässä oli tosi kiva vinkki räsymattojen yhdistämiseen: http://villainkeri.blogspot.com/2012/03/project-rag-rug.html
  Mutta, miten olis Pappelinan matot..? Nehän olis niin hyvin puhdistettavia..

 35. Heippa! Tää menee ohi aiheen, mutta kysyisin kun teillä on ne Hayn Hee baarituolit, että millaset ne on käytössä, onko niissä hyvä istua? Itse oon haaveillu meille paria semmosta, mutta mies epäilee että onkohan ne huonot istua ku selkänojakin on niin matala 😉
  Kiitos!

  • suvi m Reply

   Minusta niissä tuoleissa on ihan hyvä istua. Eihän niissä kuitenkaan ole tarkoitus koko päivää istuskella, joten istuinmukavuutta ei voi verrata esim. työtuoliin. 🙂 Se selkänojahan on vain ”koriste”, ei se olekaan tarkoitettu nojailuun. 🙂 Minä tykkään kyllä!

 36. En tykkää yhtään! Meidän lapsiperheessä on ollut vaalea villamatto jo 6v. eikä ole mennyt miksikään. Voin kans suositella esim. VM-Carpetia.

 37. Itse kaipaisin jotain hieman raikkaampaa ilmettä. Nyt matto tuntuu tekevän upeasta olohuoneesta ja kalusteista hieman pliisun. Joko tummempaa tai vaaleampaa ehdotan. Toisaalta joku raju keväinen värikin voisi näyttää hyvältä.

 38. Ihan kivan näköinen, mutta mielestäni kannattaisi teettää juuri oikean kokoinen kantattu matto esim vm-carpetilta tms.
  Iso ja oikeankokoinen matto antaa viimeistellyn fiiliksen ja luo ääriviivat kokonaisuuksille. Teillä on niin kaunis ja mietitty koti, että kannattaisi linja pitää loppuun saakka.

 39. Minusta mattoparin väri on liian neutraali. Näin avara tila ansaitsisi jotain dramaatisempaa.

  Komea kattis teillä 🙂 Me on muuten todettu lehmännahat hyviksi matoiksi – kissakarvat ei tartu, helppo pitää siistinä, kaunis orgaaninen muoto ja saa vaikka minkä-värisinä ja kuvioisina.

 40. Ihan kivat matot, mutta ei ehkä tuohon tilaan parhaimmat. Ei ainakaan noin aseteltuina. Itse laittaisin matot osittain (tai vaikka kokonaankin) sohvien alle. Kuvissa näyttää, että ainakin tuossa toisessa matossa on aika vino reuna, näyttää vähän pahalle.

  Sinuna jatkaisin etsintää ja ostaisin ’just sen oikean’ maton!

 41. Nätit matot eikä niissä minusta ole mitään vikaa, mutta itse en kyllä pitäisi ”ihan ok:ta”, koska sitten se aina vaivaa eikä tunnu omalta. Minusta kannattaisi jatkaa etsintöjä. Tsemppiä pähkäilyyn! 🙂

 42. suvi m Reply

  ISO KIITOS KAIKILLE KOMMENTOINNISTA JA VINKEISTÄ! 🙂

  Teistä oli kyllä apua tässä päätöksenteossa. Matot on rullattu ja palautamme ne huomenna. Löysin netistä maton, johon ihastuin heti ensinäkemältä. 🙂 Kirjoittelen siitä kohta tarkemmin…

 43. Joo,matto oli minukin mielestä vähän laimea. Mutta minua kiinnostaa teidän tv-taso. Onko se yhtenäinen, kuinka leveä, mistä?

 44. Mä tykkään tosi paljon väristä, se sopii teidän kokonaisuuteen, mutta se, mikä mua häiritsee, on tuo ”katkos” mattojen välillä. Sopisi siis paremmin yksi iso, kuin nuo kaksi vierekkäin. Matto voisi olla myös pörröisempi, ilman että siitä lähtee mitään nukkaa… 😀

 45. Helena Ilmoniemi Reply

  Hyvät pohjat. Jos haluat nostetta olohuoneeseen: tyynyt pois sohvalta ja vaihda kaurapuuronvärinen matto aitoon itämaiseen.

 46. Moi, Menee vähän ohi aiheen, mutta mikä on tuo kaunis valkoinen kattovalaisin, joka teillä on olkkarissa? En löytänyt mistään blogista mikä valaisin on kyseessä. Kiitos tiedosta ja kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista, tosi kaunis koti teillä!

  • suvi m Reply

   Hmmm…tarkoitatko tuota jalkavalaisinta? Se on Tolomeo Mega. Kuvissa näkyy myös ruokailutilan kattovalaisin, joka on Kartellin FLY. Molemmista taitaa löytyä juttua täältä blogista jos hakutoiminnolla (oikeassa reunassa) koittaa hakea… tai ainakin Tolomeosta olen postaillut joskus aiemmin.
   Kiitos vielä positiivisesta palautteesta! Siitä tulee aina hyvä mieli. 🙂 Mukavaa viikkoa!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.