Flunssa alkaa parantua ja näyttää siltä, että pääsemme juhlistamaan Venetsialaisia omalla terassilla uusista terassikalusteista nauttien. Sohvakin alkaa nimittäin olla valmis. Ennen terassisohvan tarkempaa esittelyä ajattelin kuitenkin postailla yksityiskohtaisemmat ohjeet betonipöydän tekoon etten jemmaile niitä sen enempää. Mutta nyt seuraakin jotain aivan uutta blogissani…

terassikalusteet

concrete_table2

betonipoyta_teksti

…annan nimittäin puheenvuoron Mankulle. Hän on raapustanut teille ohjeet betonipöydän tekemiseen:

***

Betonikansi – ohjeet (by Mankku)

Vaimo on aina haaveillut betonitasosta, pöydästä, kukkaruukusta, ihan kaikesta betonista valmistetusta esineestä. Nyt hänen toiveeseen oli pakko reagoida, että rauha laskeutuu tähän torppaan 🙂 Naapurin isäntä oli aloittanut betonin kanssa kikkailun viikkoa paria aikaisemmin, joten pieniä vinkkejä kysellen oman tasomme suunnittelu alkoi.

Tason valmistamisessa tarvittavia tarvikkeita alkoi kasaantua saunan terassille pikkuhiljaa, kesälomaa kun oli vielä pari viikkoa jäljellä. Betonina käytimme Weber vetonit s100:sta, eli kansankielellä kuivabetonia. Nyt jälkeen päin mietittynä s30 olisi parempi vaihtoehto, koska siinä eli ole niin suuria kiviä kuin s100:ssa.

Vaikka pöytälevy ei ole suuri, vaatii se vahvikkeen valun keskelle. Siihen hankittiin jotain mäyräverkkoa, sellaista mikä estää noiden pikkuperkeleiden hampaan jäljet omenapuissa. Silmäkoko noin 10 mm. Meillä betonin sekoitukseen tarvittiin:

  • 40-50 litran sanko,
  • kuivabetonia,
  • puhdasta vettä,
  • leveä lasta,
  • tehokas laastinsekoituskone
  • sekä olut.

Olutta ei laiteta betonin sekaan. Se nautitaan suun kautta sekoituksen jälkeen, kun betonin täytyy asettua noin 10 minuuttia, joilloin osa ilmakuplista nousee pintaan.

Betonitason ”formun” tein pinnoitetusta 12 mm koivuvanerista ja tavallisesta jalkalistasta. Tason leveydeksi ja syvyydeksi muodostui 74 cm x 74 cm. Tämän mitan kävin hyväksyttämässä vaimolla. Pieni nyökkäys ja peukku, näillä mennään.

Kun laasti oli sekoitettu ja olut nautittu alkoi jännä työvaihe. Sellainen mitä ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Levitin kerroksen laastia vanerin päälle noin puoleen väliin. Sitten tuli mäyräverkon vuoro. Sen jälkeen täytin formun listojen tasalle. Betonista, joka oli levyä vasten, tuli tässä tapauksessa pöydän pinta. Seuraavaksi ylimääräiset ilmakuplat piti saada pois. Meillä ilmakuplat saatiin ylös sellaisella tasohiomakoneella, sellaisella mikä tärisee niin, että kättä kutittaa. Pöytätasoomme jäi kuitenkin jonkinverran ilmakuplista koloja, joten tässä on tuotekehityksen paikka (vaimo huomauttaa: kolot eivät haittaa, niitä pitääkin olla).

Kun ilmakuplat on saatu suurin piirtein pois, pinta tasoitetaan leveällä lastalla. Tämän jälkeen käydään lapsille sanomassa, että tuohon betoniin ei saa kengillä sattua, muuten isille tulee itku. Meillä ei tarvinnut tirauttaa kyyneltä tämän takia. Seuraavina päivinä on tärkeätä pitää betonin pinta kosteana. Valun jälkeisenä aamuna kastelin pinnan suihkepullolla ja laitoin muovin päälle, että kosteus pysyisi paremmin ja ettei tule halkeamia. Suunnitelma onnistui, ei halkeillut.

Neljän vuorokauden kuluttua uskalsin poistaa listat tason ympäriltä. Käytin ruuveja listojen kiinnitykseen, joten irroittaminen sujui ilman perkeleitä ja tason reunat pysyi ehjänä. Ennen valua laitoin mustaa saniteettisilikonia formun saumoihin, ettei kuivabetoni pääse valumaan listojen välistä pois. Jos on taitava käyttämään rullamittaa, niin silikonia ei välttämättä tarvitse. Näitä betonitasoja tehdään Valkoisessa Harmajassa vielä jatkossakin, joten jalkalistat korvataan alumiinisella L-profiililistalla.

betonipoydan_valmistus

Metallirunko -ohjeet

Kun taso on siirretty trukkilavan päälle turvaan on metallirungon vuoro. Ruuvasin listat takaisin kiinni vaneriin. Formu oli taas kasassa. Sitten rautakauppaan. Tässä tapauksessa paikallinen metallialan yritys KETEPA. Rungon materiaaliksi valitsimme saman kuin terassisohvassa, eli 30×30 nelikulmaisen huonekaluputken. Teräsputken vahvuus oli 1.5 mm. Rautakaupassa on leikkauspalvelu, joten 74 cm pätkiä jiiriin sahattuna 8 kpl, kiitos. ”Jaa, tunnin päästä saa noutaa, selvä. Kiitos.”

Omia hitsausvehkeitä minulla ei ole, joten ne täytyy lainata. Automaattihitsausmaski löytyi naapurin isännältä ja itse hitsi isältäni. Se on yks helvetti, Einhel merkkinen lankahitsi. Suojakaasu on langassa. Minun suvussa on ollut mottona, että ”muut tekee mitä osaa, minä teen mitä haluan”. En todellakaan ole ammattihitsari, mutta niin se vain pöydän runko valmistui. Tuo halpa hitsi räkii ja sylkee miten sattuu tuota lankaa, mutta onneksi rälläkkään löytyy kaupasta lamellilaikkoja, joilla saa kruput ja roiskeet hiottua pois.

Asettelin jiiriin sahatut teräsputket formuun ja hitsasin nurkat kiinni. Tein ala,- ja yläosan ensin. Sitten piti määritellä pöydän korkeus. Pikainen silmäys terassisohvaan, taitaa olla korkeus n. 40 cm. Sitten rälläköin sohvan ylijäämäputkesta 4 kpl 30 cm pätkää. Näistä tuli siis pöydän pystytolpat. Aikaa tähän pöydänrungon valmistukseen meni noin kolme tuntia. Ammattilainen tekisi tämän puolessa tunnissa ja ilman perkeleitä. Lapset olivat sisätiloissa hitsauksesta ajan, koska meillä ei saa kiroilla lasten kuullen. Olisi tyttö ja poika oppineet ihmisen anatomian melko tarkasti.

Rungon hionta ja maali päälle. Maalasin toiseen kertaan seuraavana päivänä. Laitoin pyöreät huopatassut rungon alle, kun niitä sattui muutama kappale löytymään. Eipä keiku sitten niin paljon.

Kaiken kaikkiaan pöydän valmistus oli helppo. Tosin ei näitä työkseen tekisi, ainakaan pihalla kontillaan. Jos olisi autotalli missä harrastaa, niin tekisihän sitä mitä vain. Mutta hyvä näin, ei voi valittaa. Toivottavasti saitte jotain tästä irti. Kiitokset työkalujen lainaan, Bena ja Juuso.

/Mankku

Author

59 Comments

  1. Ihanaa, kiitos Mankku ohjeista! Tässäpä meidän isille vähän lisää iltatöitä.

    • Onpa mukava kuulla. Toivottavasti ohjeesta on apua sitten joskus jos sitä tarvitset… 🙂

  2. Lukiessani edellisiä postauksia ajattelin, että onko tuollaisia miehiä olemassa, jotka toteuttaa vaimon sisustus haaveet tuosta noin vain ja vieläpä betonipöytä ja terassisohvan runko !!! Wau !!! No, Mankun hauskasta kirjoituksesta selvisi, että ei ehkä ihan tyytyväisyydestä hyräillen homma hoitunut, voimasanoja tarvittiin :)) Mutta on sulla silti kiltti mies! Ei varmaan ihan joka perheessä miestä kiinnosta vaimon sisustus ”kotkotukset”. Peukutukset Mankulle :)))

    • Mankku on sellainen, että sillä pitää olla kokoajan jokin projekti käynnissä. Se tykkää puuhastella kaikenlaista ja kokeilla uusia juttuja. Se on mun onni, kun itse en osaisi tämmöisiä tehdä. Saan vaan keskittyä sitten siihen suunnittelupuoleen. 🙂 Mutta oon kyllä sitä mieltä, että välillä voisi vähän rauhoittuakin… ;D

  3. Betonipuuhastelu on itselläkin ollut mielessä pitkään, mutta tästä teidän projektista sain uutta pontta alkoittaa projekti. Meidän olkkarin lasipöydät kun ei ehkä ole se turvallisin vaihtoehto tuon meidän kasvavan pikkumiehen kanssa. Toisaalta pöytien rungot on hyvät, ja soveltuisivat just tälläiseen projektiin. Kiitos Mankku ohjeistuksesta! Ehkä saan tuon omankin miehen suostutelua pikkuprojektiin näillä ohjeilla.

    • Ehkä voisitte niihin pöytien runkoihin tehdä vain betonikannen? Toivottavasti tästä ohjeesta on sitten apua. 🙂

  4. Pöytä on huippuhieno!! Mankun kirjoitustapa loistava! Toivottavasti mies pääsee joskus muulloinkin avaamaan salaisen arkkunsa. Jään odottelemaan sohvakuvia jotka alusta lähtien vaikuttivat lupaavilta.

    • Heh, tulipa vähän vaihtelua tänne blogiin ja toisenlaista näkökulmaa. 🙂 Kyllä Mankku voi mun puolesta joskus muulloinkin kirjoitella jos vaan sopiva aihe löytyy. Ollaan kyllä vähän vitsailtu, että hän voisi perustaa oman blogin. Sellaisen äijä-blogin. 😀 Eihän semmoisia vielä ole…

  5. Minunkin puolesta Mankku saa kirjotella toistekin! Aika lailla samaan tyyliin suostuu omakin mies ”akkain kotkotuksiin” vaikka ensin jupiseekin kun ei heti ymmärrä mistä kulloinkin on kyse ja miltä pitäisi valmiin tuotoksen näyttää. Kiitos ohjeista, valuhommia tiedossa täälläkin…taidan varata kaksi olutta ohjettasi muunnellen…jos sen toisen antais kiitokseksi kun urakka ohitse 😀

    • Heh, hauska kuulla! 🙂 Mankku on lukenut kaikki kommentit, mutta hän on taas uuden projektin kimpussa, joten minä tulin vastailemaan…

  6. On se sun mies talentti. Tekemisissä ja kirjoittamisessa. Hieno pöytä!!

  7. Eka aattelin, että jes, nyt ne ohjeet tulee, mutta enhän mä enää muista niistä mitään, kun hihittelin vaan koko lukemisen ajan.. Aloitan alusta..:)

    • Hhehehhhe. 😀 Ehkä näitä ohjeita jaksaa paremmin lukea sellainenkin, joka ei niitä välttämättä tule hyödyntämään. Pakko tunnustaa, että yhden kohdan sensuroin pois. 😀

  8. Kiitos ohjeesta ja hauskasta kirjoitustyylistä! Tämä ohje menee todellakin luettavaksi miehelleni!!
    Olen betonipöytää jo pitkään suunnitellut olen ajatellut johonki valmiiseen runkoon kun en usko miehen pystyvän hitsaamaan. Josko vaikka ikeasta löytyisi kiinnostava sohvapöytä jonka tason voisi korvata betonilla.

    • Juu, Ikeassa on sopivia pöytiä, joiden runkoa voi käyttää betonipöytään. 🙂 Toivottavasti ohjeesta on apua jos/kun sitä tarvitsette…

  9. Upeeta, mahtavaa! Hauskasti kirjoitettu! Mun mies luki ekaa kertaa ikinä blogipostauksen alusta loppuun :D. Huomautin hänelle, että huom.: vain yksi olut! Tuumasi, että ei ollut kuin 10 min aikaa! 😀
    Terkkuja meiltä! 🙂

    • Minäkin haaveilin silloin aikoinaan betonisista keittiöntasoista….Jos vielä joskus rakennetaan, niin ehkäpä ne tasotkin onnistuisi sitten itsetehtynä. 🙂

  10. Hieno pöytä ja hyvät ohjeet. Ainoa kohta jota en ymmärtänyt oli että mitä sillä hiomakoneella tehtiin? Täryteltiinkö muotin reunoja vai extralevyä, vai mitä ja miten?

    • Juu, sillä hiomakoneella täryteltiin tuon muotin reunoja, siitä vanerin päältä siis. Niin ilmakuplat lähtisivät pois. Pöydän kantta ei tarvinut hioa, koska siitä tuli sileä vanerilevyä myöten.

  11. Kiitos upeaata ohjeesta. Vastaavaa pöytää olen vinkunut mieheltä noin 1,5 vuotta ja nyt jos ei näiden ohjeiden jälkeen ala kuulumaan niin johan on kumma 🙂

  12. Ihana pöytä, hyvät ohjeet ja mahtava mies, kun ryhtyi toteuttamaan ideaa. Eli nyökytyksiä ja peukutuksia täältäkin!

    • Minäkin repeilin, kun luin tuota tekstiä. Ei ainakaan ollut ihan perustylsä ohje. 🙂

  13. Hei.
    Väheksymättä Mankun panosta, kokeilin itse samaa kesällä. Pinta näyttää teillä ihanan vaaleanharmaalta. Minulle tuli S100:sta aika likaisen harmaa. Tarkoitus on tehdä mökille työtaso betonista ensikesänä. Ilmakuplilta vältyin samoin tasohiomakonetta käyttäen. Täristytin tosin niin pitkään kuin jaksoin ja vältyin kuplilta.
    Olisin kiitollinen, jos vielä kerrotte pintakäsittelystä. Laitoiteko pelkästään vahaa pinnalle? Monessa ohjeessa on ensiksi öljy ja sitten vaha tai lakka.

    • Aika jännä jos samasta materiaalista tuli eri sävyinen.
      Ensin levitimme vahan betonipintaan ja myöhemmin Mankku laittoi siihen vielä jotain kivisuoja-ainetta, jota meiltä sattui kaapista löytymään.

  14. Siis ihan mahtava postaus! Mankku kirjoittaa niin hauskasta, että mä repeilin ihan huolella. Ja ohjeet olivat parhaat! Se olut kohta upposi meidän ukkoonkin. 😉
    Ehkä mäkin saan jossain vaiheessa hänet tekemään mulle betonihommia.
    Kiitos ihan mielettömän kivasta postauksesta.

    • Hehhehhe, niin mukava kuulla. 🙂 En minäkään voinut repeilemättä lukea tuota kirjoitusta ekaa kertaa. 😀 Yllätyksenä tuli vähän nuo monet prkleet, kun niin innoissaan kuitenkin tuota pöytää teki… 😉

  15. Muutaman ajatuksen herätti Mankun teksti. Selkeät, hyvät ohjeet. Miksi joillakin miehillä on tarve pönkittää sanomisiaan – ja tässä tapauksessa kirjoituksiaan oluella ja voimasanoin. Sitä en tajua.

    • Ne, jotka tuntevat Mankun, tietävät ettei hänen tarvitse mitenkään pönkittää sanomisiaan. Ohje oli kirjoitettu pilke silmäkulmassa kuvaamaan myös fiiliksiä, joita pöydän tekemisen aikana oli. Mutta ihmisillä on erilainen huumorintaju… Ei kaiken tarvitse aina olla niin asiallista ja vakavaa.

    • Juu, niin voisikin. 🙂 Pitää katsoa jos keksittäisiin taas joku aihe, josta Mankku voisi kirjoittaa…

  16. Moi Suvi ja Mankku!

    Upea pöytä, kertakaikkiaan! Kiitos projektinne ja houkuttelevien kuvien, aion viimein toteuttaa haaveeni betonipöydästä – olohuoneeseen tosin. Koska luovuus ja omaperäisyys puuttuu allekirjoittaneelta kokonaan, suunnittelin apinoivani (tai siis korjaan, laittaa poikaystäväni ja isäni apinoimaan) teitä 100%:sti! Koska en kehtaa elämäni miehiä nakittaa projektiin kahta kertaa, varmistelisinkin, mitä kuivabetonia käytitte pöytätasossanne? Yhdestä aiemmasta kommentista bongasin S100, mutta käytittekö Vetonitia vai Lakkaa vai mahdollisesti jotain muuta? Tason sävy on täydellinen. Ja onkos muotille vielä käyttöä, täällä kun olisi yksi innokas lainaaja? ;D

  17. Hei! hienosti kirjoitettu juttu ja magee pöytä, jäin miettimään, että miten taso on kiinnitetty runkoon?

    • Betonitasoa ei ole erikseen kiinnitetty runkoon, koska se on niin painava, että pysyy hyvin paikoillaan noinkin.

  18. Upea pöytä ja hyvät ohjeet 🙂 minkä verran pöytään kului betonia?

      • Kiitos tiedosta, jos vielä jaksat vastata, niin olisin vielä tiedustellut tuon pöytälevyn paksuutta? 🙂 ihana blogi sinulla muutenkin. Muutamana päivänä olen käynyt ihastelemassa teidän vanhoja pihakuvianne 🙂

  19. Aivan huippuhieno pöytä! Mitä maalia olette käyttäneet metallin maalaamiseen? Ja maalasitteko ihan siveltimellä?

  20. Todella upealta tuo teidän betonipöytä näyttää. Vaikka et ole ammattihitsari niin luulin alkuun, että tuo pöydän runko olisi valmiina tilattu. Todella hyvältä työnjälki näyttää. Täälläkin kotona betonipöydästä on haaveiltu ja täytyisi varmaan yrittää tehdä itse myös sama. Huonekaluputken tilauksella täytyy aloittaa. Yhden yrityksen sivut jo löysin joten täytyy valikoimaa katsoa jos sopivaa huonekaluputkea löytyisi.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.