Yksi tehokkaimmista rentoutumiskeinoista minulle on istuskella sohvan nurkassa ja vain katsella ympärille. Etsiä kivoja näkymiä omasta kodista ja ihailla kauniita valaisimia. Yhtenä tällaisena hetkenä aloin sitten miettiä, että mitkä ovat meidän kodissa sellaisia tavaroita, jotka ovat kulkeneet matkassa ihan ensimmäisestä kodista saakka – siitä opiskelija-asunnosta, jonne muutin lapsuudenkodistani. Ja nimenomaan sellaisia tuotteita, jotka ostettiin sinne eikä raahattu lapsuudenkodista mukaan. Ensimäisestä omasta kodista saakka minun mukanani ovat kulkeneet Kriptoniten kello ja valaisin.

kello

lamppu

Tämä kello on aina ollut keskeisellä paikalla kodissamme. Kellonaika säädetään pikkuisen edelle, huijaamaan ettei myöhästyttäisi. Metallinen valaisin puolestaan on yleensä valaissut ruokapöytää kodeissamme, mutta nykyisin se valaisee leikkejä poikamme huoneessa.

Piti sitten vielä kaivella kuva-arkistoja ja etsiä kuvia ensimmäisestä kodista. Hyvää kuvaa kellosta en löytänyt, mutta tämä keittiökuva ekasta opiskelijayksiöstä löytyi (kuva on vuodelta 1998):

ekan_kodin_kuvaKuvassa näkyy muutakin tuttua: Artekin pöytä, joka on meillä nyt sohvapöytänä. Tuolit ovat nykyisin lastenhuoneissa. Mutta näitähän ei laskettu, sillä ne kulkeutuivat lapsuudenkodista. Ja niin, hyllyllä olevat purkit ovat meillä myös edelleen aktiivikäytössä. Ikean Lack-hyllykin on vielä tallella varastossa.

Kuvassa näkyy muuten myös edesmennyt Moona-kissamme, joka tuossa maistelee taikinaa. ♡

Haluaisin tehdä tästä postauksesta blogeissa kiertävän haasteen, joten haastankin seuraavat bloggarit kirjoittamaan huonekaluista/tavaroista/astioista, jotka ovat kulkeneet heidän matkassaan ensimmäisestä kodista saakka:

Kerttu – Modernisti Kodikas

Maija – Pihkala

Sanna – Inspired by Love

Toki lukisin mielellään myös tuolta kommenttilootan puolelta blogittomien lukijoiden vastauksia siihen, mikä sinun kodissasi on sellainen tavara/huonekalu/astia. Vai löytyykö sellaisia tavaroita enää?

Translation: We’ve had these Kriptonite products, the clock and the lamp, since our very first home. My first home, when I moved away from my childhood home, was a small, one-room apartment (in the last picture). I gave this blog post idea forward to the above-mentioned bloggers.

Author

33 Comments

 1. Ei vitsi, itse tässä tänään jäin selailemaan vanhoja kuvia edellisistä asunnoista ja mietin juurikin samaa että miten hauska on huomata kun jotkut asiat seuraavat mukana vuodesta toiseen asunnosta toiseen! 🙂 jännä kun moni muu bloggaaja on ollut “samalla aaltopituudella” ja miettinyt lähi aikoina samoja asioita!

  • Hauska yhteensattuma! 🙂 Linkitä ihmeessä blogeja, joissa olet törmännyt samaan pohdintaan. Olisi mielenkiintoista lukea muiden ajatuksia tästä aiheesta.

  • Toivottavasti löydät jotain. Vaikka astian tms.. 🙂 Ja voi kai niitä sääntöjä vähän löysätäkin. Postaa vaikka siitä esineestä, joka on pisimpään ollut mukana matkassa (vaikka ei olisikaan ekasta kodista saakka). 🙂

 2. Just näin myynti-ilmoituksen ensimmäisestä kodistani 90-luvun alulta. Sehän innosti katsomaan valokuvia, mutta mitään tuttua tavaraa ei kyllä näkynyt. Sohva kyllä kulki mukana 18 vuotta. Tähän uusimpaan kotiin en sitä enää halunnut, vaikka se oli ihan kunnossa vielä. Olisinpa säästänyt ne keittiön pinnatuolit 🙂

  • Sohvat kulkivat meilläkin matkassa monessa kodissa. Vasta tänne nykyiseen hankittiin ekat laadukkaat sohvat.

   Voih, pinnatuolit olisi kyllä kannattanut säilyttää. Vaikka kyllä niitä varmaan löytää kirppiksiltäkin edullisesti jos oikein kovasti harmittaa…

 3. Hassua, itselläni ainoat huonekalut, jotka ovat seuranneet ensimmäisestä omasta opiselijakodista, jota asutimme nykyisen mieheni kanssa vuodelta 1999 ovat Ikean sohva, hyllystö sekä seinäkello, ne ovat edelleen ajattomat ja hyvässä kunnossa. sohvakin 🙂 siinä on vaan uusi päällinen. Niin ja meinasi unohtua Kodin1 ostettu pieni puinen herätyskello, josta olen aina pitänyt – ajattoman kaunis. Astiat ovat kaikki tallella. Itse keräsin iittalan laseja ja astioita, ja aterimia, ottimia jne. jo kotona asuessani. Olin jo silloin äärimmäisen kiinnostunut sisustamisesta ja kaikki synntäri- ja joululahjat, joita toivoin oli aina jotakin omaan kotiin, mutta näitähän ei laskettu 🙂

  • Jep, mekin ostimme ekaan kämppään Ikean Klippan sohvan, joka kulki mukana ihan tänne muuttoon saakka. Hyvässä kunnossa pysyi ja päällisiä oli helppo vaihtaa tarpeen mukaan. Hankimme sitten vielä isommankin Klippanin jossain vaiheessa. Nyt ne molemmat on kyllä myyty pois.

   Iittalan ja Arabian astiat ovat meilläkin kulkeneet matkassa jo monta vuotta. 🙂

 4. Oikein piti miettiä, mutta ei, ainoat ekasta kodista (1997) kulkeutuneet tavarat ovat lakanoita sekä yksi pöytäliina. Aika laiha saldo. Tosin olen muuttanut sen jälkeen yhteensä 19 kertaa, ja jokaisessa muutossa on aina osa tavaroista karsiutunut.

  • No mutta oletpas muuttanut monta kertaa! Siinä tuleekin varmasti karsittua tavaraa aika tehokkaasti.

   Piti oikein laskea monestiko minä olen muuttanut…vain 7 kertaa. 🙂

 5. Lundian hyllyt ja Artekin 66:t löytyvät meiltä edelleen. Nyt tosin hyllyt ovat työhuoneessa.

 6. Mulla myös Lundian hylly, jonka hankin 70-/80-luvun taitteessa, on seurannut mukana. Muutin juuri asuttuani 23 vuotta edellisessä kodissa (huh, mikä homma, ei ole vieläkään likikään kaikki kohdallaan). Lundiat sijoittuivat nyt ullakolle ja olen niin onnellinen Lundioiden ansiosta upeasti järjestyneestä ullakostani.
  Mahdollisesti äidin kutoma räsymatto oli myös jo ensimmäisessä omassa kodissani; nykyisin se on käytössä suojaamassa lattiaa tyttären koirien vieraillessa.

  • Mahtava kuulla, että Lundian hyllystä on ollut iloa noin pitkään. Hyvä hyvä. 🙂
   Ja räsymattokin. Mukavia muistoja.

 7. Täällä yksi, joka vasta asuttaa sitä ensimmäistä opiskelijakämppää 🙂 Ja toivottavasti tänne ostetut jutut kulkevat meidän mukana vielä pitkään, olen yrittänyt ostaa laadukasta tavaraa kotiin ylenpalttisen opiskelijabileissä ravaamisen sijaan ja saanut istutettua tämän ajatuksen myös poikaystävän kalloon 😉 Meillä on mm. käytettynä ostetut (mutta silti hyväkuntoiset) Artekin ruokapöytä ja 66-tuolit. Lisäksi ihan pari viikkoa sitten kotiutui Jensenin parisänky, johon tuhlasimme kesätyörahat – mutta kyllä kannatti, on tuollainen kunnollinen sänky aivan mahtava! Ja kestää pitkään. Sitten on pienempiä juttuja, kuten ihanat Kenwoodin valkoiset pienkoneet keittiössä, Iittalan ja Arabian astiat (pidän erityisesti Muumeista ja Taika-sarjasta), olkkarissa leijailevat kaksi Lokki-valaisinta sekä Ikean Rand-matto 🙂

  Vaikka tärkein on tietenkin tuo parrakkaampi puoliskoni <3 Ai niin, sitähän ei laskettu, tuli tähän asuntoon muutossa mukana!

  • Minäkin innostuin sisustamisesta silloin, kun muutin kotoa pois ja panostin opiskeluaikana sisustukseen. Juuri niin, että mielummin rahat siihen kuin johonkin turhuuteen, josta ei ole iloa pitkään.

   Mekin ostimme aikanaan kesälomarahoilla Hästensin sängyn. 😀 Hyvä hankinta oli! Sehän meillä on edelleen.

 8. Meillä ei ekasta vuokrakämpästä taida olla mitään jäljellä.. No savonia- ruokailuvälineet. Tokassa asunnossa, joka oli oma alettiin “keksiä” tämä kestoilu (en puhu vaipoista vaikka nekin tuli kuvioihin) Artekin huonekaluja alkoi ilmestyä, Muuramen tv-taso, teema astiat, kartio lasit ym. Ovat olleet jo 10 vuotta mukana ja aina jaksaa ihastuttaa.
  Mistä tuota kelloa saa? On kaunis.

  • Meilläkin on paljon astioita vielä tallella, jotka hankittiin ekaan kotiin. Tosi ajattomia valintoja olette tehneet, joten ne kantavat pitkälle.

   Hyvä, että saitkin vastauksen kellokysymykseen jo. 🙂 Eli Zarrosta esim.

 9. Tosi hauska aihe! Olen monena iltana miettinyt tätä. Tosin nyt asumme rakennusaikaisessa väliaikaisasunnossa ja osa tavaroista on varastoituna, joten on vähän vaikea muistaa, että mitäs kaikkea meillä onkaan… 😀 Mutta meillä ei ihan alkuperäisiä huonekaluja 15 vuoden takaisesta ekasta opiskelijaboksista taida olla, ainoastaan jokunen Iittalan astia, aterimet ja joitakin tekstiilejä (lakanoita ja pyyhkeitä). Sellaisia kymmenen vuotta mukana kulkeneita on sitten jo vähän enemmän… Meillä tämä on 9. yhteinen asunto ja myös joka muutossa jotain on karsiutunut.

  • Välillä onkin hyvä karsia turhaa tavaraa pois. Minulla on vaatehuoneen hyllyllä vielä verhoja, jotka hankimme ensimmäiseen rakentamaamme taloon. Tämän talon ikkunoihin ne eivät sovi. Pitäisi varmaan myydä ne pois…

 10. Löysinkin kello kaupan – kiitos siskollesi! Paljonko teidän kellon halkaisija on?

  • Kiva. 🙂 Voih, mikähän meidän kellon halkaisija on…en muista ulkoa. Olisiko jotain 40 cm…?

 11. Ihan ensimmäiseen opiskelijakotiin en hankkinut juuri mitään uutta. Vieraspatjat ja seinäkello ovat äitini ensimmäiseen kotiini ostamat. Sain mieleisiäni tavaroita lapsuudenkodistani ja sukulaisilta, osa niistä on vieläkin matkassa mukana. Miehen ensimmäisestä kodista meillä on matto, joka on nyt tyttären huoneessa ja valaisin, joka sekin on nyt tyttärellä. Olohuoneen sohva on myös miehen ensimmäisestä kodista. Käytämme yhä myös ensimmäisten kotien astioita, aterimia ja lakanoita. Lisää on ostettu, mutta tyyli on säilynyt samana. Muutenkin hankin mielelläni tuotteita, joiden kanssa ajattelen eläväni loppuelämäni.

  Tässä kodissa olemme asuneet yli kahdeksan vuotta, muutettaessa ja lasten kasvaessa on hankittu jotain uutta, käytetty jotain vanhaa ja taitaa meillä jotain sinistäkin olla. Näin on oikein hyvä. Tuoleja saisi kyllä olla vähemmän 🙂

  • Minullakin on säilynyt sama sisustustyyli ihan ekasta kodista saakka. Siis perusta on sama. Pienillä jutuilla pyrin sitten tuomaan ajankohtaisuutta siihen. En ole yhtään kyllästyvää sorttia.

 12. Huippu haaste! Ja postausidea yleensäkin. 🙂 Voisin itsekin toteuttaa tämän suuremmalla skaalalla sitten, kun pääsen muuttamaan uuteen kotiin.

  Tällä hetkellä kotoa kulkeutuneita tavaroita on melko vähän. Pari valkoista pienehköä perushyllyä sekä sälää tottakai. Pyörillä kulkeva pieni kirjoituspöydän lipasto! Se on kaiken lisäksi tosi hieno, tykkään. Eikun äh, noi on siis nimenomaan kotikotoa tulleita tavaroita, mutten muista, onko ne olleet lopulta ensimmäisessä OMASSA kodissani.. Lisäksi sukulaisilta perittyjä kalusteita ja tavaroita on jonkun verran. Mutta nekään ei kuulu haasteen piiriin.

  Ei tämä nyt mennyt ihan putkeen. 😀

  • Kiva kuulla, että aihe oli kiinnostava. Minustakin on kiinnostavaa lukea muiden ajatuksia tästä.

   Ei nuo “säännöt” niin tiukat olleet. 😉 Kivoja juttuja on sinulla säilynyt matkassa mukana.

 13. Riitta Peltola Reply

  Ei taida oikeasti meiltä löytyä enää mitään ensimmäiseen kotiin OSTETTUA, sen sijaan mukana on kyllä edelleen kaksi Muuramen lipastoa, jotka taitavat olla ostettu vanhempieni ensimmäiseen omaan asuntoon ja jotka lähtivät mukaani kun lähdin kotoa. Ensimmäiseen omaan kotiin ilmestyi mummolasta perimmäni pieni 50-lukulainen nojatuoli, joka ei ehkä enää istu täydellisesti sisustukseen punaisine verhoiluineen, mutta joka ehkä juuri siksi on rakas ja saa olla meillä aina. Pisteenä iin päällä.

  • 50-luvun nojatuoli kuulostaa upealta. Ja voihan sen aina verhoilla uudelleen jos siltä tuntuu. 🙂

 14. Oli pakko kysyä, että kuinka suuri halkaisija tuossa sinun kellossasi on? Meillä muutto lähenee ja uusi kello hakusessa. Nykyiset kellot eivät oikein sovi uuteen tyyliin ja nyt pitäisi vähän päivittää kelloja. =)

  • Piti oikein kaivaa mitta esille. Halkaisija on 31 cm (eli ei läheskään 40 cm, kuten aiemmin arvioin :D).
   On kyllä hyvä ja ajaton kello.

   • Pakko vielä kysyä. =) Sain kysieisen kellon juuri postista ja tämän kellon kellotaulu on hopeinen. Onko tuo sinun myös, vai onko se valkoinen?

 15. Nappasin haasteen myös itselleni Onnenapiloita blogiin. Minulla ei ensimmäiseen omaan asuntoon ostettuja tavaroita juurikaan enää ole, joten laajensin haastetta koskemaan kotoa mukaan otettuja huonekaluja, kun niitä edelleen löytyy.

 16. Pingback: Alusta asti matkassa

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.