Monet teistä tietävätkin, että pidän paljon kalkkimaalista ja olemme maalanneet sillä seiniä olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Blogiyhteistyön myötä sain tilaisuuden testata kalkkimaalia myös ulkotiloissa. Sain nimittäin pari tonkkaa Nordkalk Aito-kalkkimaalia, jolla päätimme maalata istutuslaatikoita sekä pikkuisen pöydän. Mutta tiesittekö, että tätä kalkkimaalia käytetään myös puiden runkojen maalaukseen? Sitäkin päätimme kokeilla.

aito_kalkkimaali_vaaka

Meillä on jäänyt raksa-ajalta paljon ylimääräistä puutavaraa, jota päätimme nyt hyödyntää istutuslaatikoiden tekemiseen. Olen jo pitkään kaivannut istutuslaatikoita, joihin voisin laittaa salaattia ja muita hyötykasveja kasvamaan. Olisi pitänyt tehdä tämä jo aiemmin, sillä parin laatikon nikkaroimiseen ei Mankulta kulunut kuin pieni hetki. Ja koska istutuslaatikoiden laudat ovat erisävyisiä, haluan tietysti maalata ne siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.

aito_kalkkimaali_laatikko2

aito_kalkkimaali_laatikot

Nordkalk Aito kalkkimaali on alunperin tarkoitettu ”kalkki- ja kalkkisementti -rappausten maalaukseen sekä kalkkimaalilla maalattujen pintojen uusintamaalaukseen ulko- ja sisätiloissa. Käyttökohteita ovat vanhojen asuinrakennusten rapatut julkisivupinnat sekä kulttuurihistorialliset ja julkiset rakennukset. Kalkkimaalia voidaan käyttää myös karjarakennusten sisätilojen ja kellarien kalkitukseen.”

Minut kuitenkin haastettiin kokeilemaan maalia myös erilaisissa käyttötarkoituksissa. Mikäänhän ei estä soveltamasta sen käyttöä muihinkin kohteisiin! Koska Aito-kalkkimaali on täysin luonnontuote, tuumasin että se sopii täydellisesti istutuslaatikoiden maalaukseen.

Koska kalkkimaalit ovat minulle tuttuja ennestään, tiesin että se käyttäytyy vähän eri tavalla kuin tavalliset maalit. Tässä tapauksessa maalattava pinta täytyy ensin kostuttaa. Kalkkimaali on sekoitettava hyvin ennen käyttöä ja sitten voikin alkaa maalauspuuhiin. Maali suositellaan levitettävän ristikkäisvedoin niin ettei valumia synny. Kalkkimaali on hyvin juoksevaa sellaisenaan ja se saattaa aluksi tuntua oudolta: kuin vaaleaa vettä levittäisi maalattavaan pintaan.

kalkkimaalin_sekoitus

maalaus

maali_kuivuu1

Aluksi näyttää myös siltä ettei maalattava pinta peity ollenkaan. Mutta kunhan maali alkaa kuivua, se muuttuu peittävämmäksi. Maalin menekki riippuu maalattavan pinnan karkeudesta ja imukyvystä. Huokoinen puu vetää luonnollisesti enemmän maalia. Toisaalta, mikäli haluaa läpikuultavaa pintaa, onnistuu sekin vähentämällä maalikertoja.

yksikerrosmaalia

toinenkerrosmaalia

Kun maalikerroksia lisää, näyttää aluksi siltä kuin puun luonnollinen väri vain tulisi esiin. Mutta kunhan maali taas kuivuu, muuttuu pinta peittäväksi ja valkoiseksi.

istutuslaatikko_v4

istutuslaatikot_v1

istutuslaatikot_v2

Me maalasimme istutuslaatikot lopulta kolmeen kertaan peittävän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Onpa ihanaa, että minulla on nyt kauniin valkoiset istutuslaatikot ja voin olla varma, että niissä on käytetty vain turvallisia ja ekologisia tuotteita. Nyt vain pitämään hyvää huolta kasveista, että saamme nauttia niiden antimista mahdollisimman pitkään!

Puunrungon suojaaminen kalkkimaalilla

Kuten alussa mainitsin, käytetään kalkkimaalia myös puun runkojen maalaamiseen. Puun runkojen maalausta suositellaan erityisesti nuorille puille, sillä se estää puiden nestevirtauksen alkamisen liian aikaisin, silloin kun maa on vielä jäässä. Silloin kun yölämpötila voi vielä laskea nollan alapuolelle, saattavat puun johtosolukot repeytyä muodostuneen jäätymispaineen myötä. Repeytyneet johtosolukot laskevat nestevirtauksen voimakkuutta, mikä aiheuttaen puun kasvun häiriintymistä. Vauriot ovat yleensä pitkään piileviä, mutta myöhemmin ilmaantuvat puun eteläsivulle isoina halkeamina runkokuoreen.

Eli maalaus kannattaa tehdä syksyisin tai aikaisin keväällä. Toki tässä juuri kesän kynnykselläkin voi maalata puiden runkoja, sillä vesisateiden myötä kalkkikerros huuhtoutuu pois puunrungosta kulkeutuen sadeveden mukana maahan kalkitsemaan sitä. Kalkin valkoinen väri heijastaa auringonvaloa poispäin puusta, jolloin tumma puunrunko ei lämpene yhtä helposti.

omenapuu_juurimaalattu

omenapuu

maalattu_puu

Puita kalkkimaalatessa, maalia täytyy hiukan laimentaa ja vasta sitten sivellä sitä rungon pintaan. Seoksen levitys on hyvä aloittaa puun juuresta ja jatkaa levitystä aina paksuihin alaoksiin asti. Tässäkin tapauksessa maali näyttää aluksi vain haalealta vedeltä, mutta kuivuessaan muuttuu täysin valkoiseksi. Kalkkimaali soveltuu kaikille puuvartisille kasveille, esim. luumu, omena, saarni, vaahtera jne.

Aito-kalkkimaali sisätiloissa

Nordkalkin Aito-kalkkimaalia voi käyttää myös sisätiloissa. Koska meiltä löytyi vielä ylimääräistä vaneria sekä renkaat, päätimme toteuttaa niistä näppärän, teollisuushenkisen sivupöydän. Tällä samalla idealla voisi toteuttaa sohvapöydän: tarvittaisiin vain suurempi vanerilevy sekä suuren suuret teollisuusrenkaat. Siitä tulisi hieno!

pikkupoyta

pikkupoyta_rullilla

sivupoyta

Vanerikansi maalattiin kolmeen kertaan Aito-kalkkimaalilla ja pinta jäi hiukan läpikuultavaksi, sillä maali imeytyi vanerin pintaan eri tavalla kuin istutuslaatikoissa käytettyihin puihin. Sitten minulla olikin valmis sivupöytä, jota meinaan käyttää lehtien säilytykseen ja erilaisten sisustusasetelmien esillepanoon. Ja koska kalkkimaali soveltuu sekä sisä- että ulkotiloihin, voi tätä pikkupöytää käyttää myös terassilla – sen päälle voisi asetella vaikkapa kesäkukkia. Renkaiden ansiosta pikkupöytää on näppärä siirrellä eri paikkoihin, vaikka sen päällä olisikin esim. painava ruukku.

Parasta minusta Nordkalk Aito-kalkkimaalissa on se, että se on ekologinen tuote ja sille voi soveltaen löytää monia eri käyttötarkoituksia. Kalkkimaalilla maalatusta pinnasta tulee kivan mattainen ja eläväinen. Kalkkimaali kuitenkin kuluu ja maalipinta on uusittava säännöllisin väliajoin, jotta haluttu vaikutus säilyisi.

Aito-kalkkimaali on melko riittoisaa, joten meille jäi vielä maalia. Täytyy sitten syksyllä taas maalata puunrunkoja, jotta ne säilyvät elinvoimaisina seuraavaa kevättä varten. Voi olla, että osa vanhoista kukkaruukuista tulee myös saamaan maalia pintaansa. Ja ehkäpä keksin tässä vielä muitakin käyttökohteita tälle maalille…

blogiyhteistyo

Yhteistyössä:

nordkalk_logo

Author

9 Comments

    • Aluksi voi tuntua vähän oudolle tavalliseen maaliin verrattuna, mutta kummasti pinnasta vain tulee peittävä kun maali kuivuu. 🙂

  1. Ansaitsin teininä hyvät kesätyörahat maalaamalla kokonaisen navetan kalkkimaalilla. En ole vielä samaa kamaa huolinut kotiini… 😀

  2. Kuulostaa huipulta tuotteelta. Olen myynytkin navatan maalaukseen kyseistä tuotetta 🙂 Sopii kyllä täydellisesti kasvien ja ym. tuotteitten istutukseen, just ekologisuuden vuoksi. Hauska tuli tuosta sivupöydästä.

    • Juu, tuumasin etten halua salaattiini mitään myrkkyjä. Tämän tuotteen kanssa ei ole sitä riskiä.

  3. Aloin kalkkimaalitietoa etsiä ja löysin tänne. Kuluiko maali sotkien tai pölisten vai huomaamatta? Mietin kasvihuoneen puuseinän maalausta, mutta en haluaisi sinne valkoista pölyä…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.