Te taidattekin tietää, että pyrin panostamaan designklassikoihin, jotka kestävät aikaa ja näyttävät vuodesta toiseen hyvältä. Erityisesti 50-luvun muotoilu on mieleeni. Tarkemmin katsottuna meidän kodista löytyy todella monta 1950-luvulla muotoiltua tuotetta.

Flosin 2097/30-kattokruunu. Italialainen Gino Sarfatti suunnitteli tämän designklassikon vuonna 1958. Viime vuosina tästä valaisimesta on tullut eräänlainen hittituote, sillä sitä on alkanut näkyä entistä enemmän sisustuskuvissa. Meidän kotiin Flosin kattokruunu saapui 2014 talvella monen vuoden haaveilun jälkeen.

Fritz Hansenin valmistamat ”seiskatuolit”. Tanskalainen Arne Jacobsen suunnitteli kuuluisan 3107 tuolin vuonna 1955. Tuolin valmistus perustuu Charles ja Ray Eamesin suunnittelemaan tekniikkaan, jossa puuta on mahdollista taivuttaa. Meillä seiskatuolit ovat olleet ruokapöydän tuoleina vuodesta 2004 saakka.

Artekin TW003-valaisin. Suomalainen Tapio Wirkkala suunnitteli TW003-valaisimen WIR-polttimoineen vuonna 1959. Sittemmin WIR-polttimo on päivitetty led-tekniikkaan ja tuotu uudelleen markkinoille. Polttimoita on saatavilla eri muotoisina ja valaisimeen on mahdollista hankkia myös lasikupu. Meidän kotiin TW003-valaisin löysi tiensä keväällä 2015 ja sittemmin sain blogin kautta vielä Airamin WIR-85-version valaisimesta.

Iittalan  Teema-astiat. Kaj Franck suunnitteli meille suomalaisille niin tutun Teema-astiaston jo 1940-luvulla, mutta astiasto otettiin kuitenkin tuotantoon vasta vuonna 1953. Alunperin Teema-sarjan nimi oli Kilta ja sitä valmistettiin Arabia-tuotemerkin alla. Minä aloin kerätä Teema-sarjaa jo ensimmäiseen omaan kotiin ja siitä lähtien se on ollut meidän perheen joka päiväisessä käytössä niin arjessa kuin juhlissa.

Vitran Akari A1 -valaisin. Amerikkalais-japanilainen Isamu Noguch suunnitteli Akari-valaisinsarjan vuonna 1951. Kokoelmaan kuuluu yli sata erilaista pöytä-, lattia- ja riippuvalaisinta. Valaisimet syntyivät, kun Noguchi vieraili Gifun kaupungissa Japanissa ja inspiroitui lyhdyistä, joita paikalliset kalastajat käyttivät työhönsä Nagara-joella. Meidän kotiin Akari löysi tiensä viime jouluna, kun sain sen lahjaksi Mankulta.

Vitran RAR-keinutuoli. Ray ja Charles Eames suunnittelivat designklassikon asemaan nousseen RAR-keinutuolin vuonna 1950. Meidän kotiin RAR-keinutuoli saapui ennen esikoisen syntymää, vuonna 2005. Halusin hankkia ajattoman keinutuolin, jossa hyssytellä vauvaa, joten tällä keinutuolilla on minulle myös vahvaa tunnearvoa.

Vitran Eames-tyyny. Ray Eames suunnitteli Dot-kankaan vuonna 1949 ja sittemmin tästä kangasta on käytetty mm. verhoihin, tyynyihin, huonekalujen verhoiluun ja keittiötabletteihin. Tämän tyynyn olen maininnut useaan kertaan blogissani, sillä tämä on aivan lempparikoristetyynyni. Minä ostin tyynyn vuonna 2016 Tukholman reissulta, kun löysin sen hyvästä alesta.

Bertoia Side Chair -tuoli. Amerikkalainen Harry Bertoia suunnitteli tämän designklassikon vuonna 1952. Nykyisin tuolia valmistaa Knoll. Bertoia-tuoleja on valmistettu aikoinaan myös Suomessa, Billnäsissä, joten niitä saattaa vieläkin löytyä vinteiltä, kirppiksiltä tai nettihuutokaupoista. Minä löysin meidän vintage Bertoia-tuolit nettikirppikseltä vuonna 2014. Ne olivat alunperin kirkkaanpunaiset, mutta maalautimme ne valkoisiksi.

*

Vaikka nämä huonekalut onkin alunperin suunniteltu vuosikymmeniä sitten, näyttävät ne edelleen moderneilta ja nykytyyliin sopivilta. Kodin sisustus rakentuu meillä pitkäjänteisesti vuosivuodelta ja joukkoon tulee varmasti vielä lisää 50-lukulaisia. Olisipa mahtavaa löytää jokin vintage-herkku!

Mikä on sinun lempivuosikymmenesi muotoilun saralla?


Translation: I love the design of 1950’s and realised that we have a lot of furniture (and smaller items) that were originally desined in the 50’s.

Author

22 Comments

 1. Todella kauniita klassikoita, jotka ottaisin mielelläni omaankin kotiin. 50-luku on myös minun suosikkivuosikymmen ja sen ajan tavaroita löytyy meiltä paljon.

  • Suvi M Reply

   50-luvun muotoilu on kyllä niin kaunista ja ajatonta. Teillä on aivan ihania vanhoja lipastoja! 🙂 Pitkään olen haaveillut sellaisesta liinavaatekaapista meidän eteiseen, mutta vielä ei ole tullut täysin sopivaa eteen…

 2. Kauniita hankintoja olet tehnyt. Teemaa, keinutuoli ja seiskat löytyy täältäkin. Tällä kans kovasti tykätään 50-60 luvun huonekaluista ja muotoiluista 🙂 Monesti sattunut, että olen ihastunut johonkin huonekaluun, lamppuun niin on just näiltä vuosikymmeneltä 🙂 Sopivat myös meidän rintamamiestalon henkeen kyseisen aikakauden tuotteet 🙂 Nyt katellut yhtä seinävalaisinta meille, niin sekin sattui olemaan 50-luvun suunnittelua. Ehkä se kuvastaa vaan, että tykkää sen ajan muotoilusta ja tyylistä <3

  • Suvi M Reply

   Minullekin on oikeastaan aika sattumalta kertynyt tätä 50-luvun muotoilua. Ennen kaikkea olen ihastunut visuaalisesti näihin ja sitten tarkemmalla tutkiskelulla vasta huomannut niiden edustavan 50-luvun muotolua. Tämän aikakauden muotoilu sopii kyllä tosi hyvin rintamamiestaloon! 🙂

 3. Hei. Ihana kirjoitus ja hienosti kerrottu designklassikoiden syntyhistoriasta. Oli kiva lukea! Kiitos.

  • Suvi M Reply

   Onpa toski kiva kuulla! Kiitos mukavasta palautteesta! <3

 4. Meillä on näitä samoja tuotteita kotona. Itse pidän erityisesti 1970 luvun tuotteista, jo siitäkin syystä että olen itse syntynyt tuolla vuosikymmenellä ja ensimmäiset muistikuvani sisustamisesta ovat oranssia, keltaista ja vihreää väriä. Flosin 265 on suunniteltu 1973, samaa vuosikertaa kuin itse olen. Samoin togo on tuolta vuodelta.

  • Suvi M Reply

   Flosin 265 on ihana! <3 Kuten myös Togokin. Kieltämättä 70-luvultakin löytyy aikamoisia helmiä... 🙂

 5. Ihania klassikoita teillä! 50-luvulla on tosiaan osattu tehdä ajattomia ja aina freesiltä näyttäviä tuotteita! 🙂

  • Suvi M Reply

   Kyllä, aivan upean ajatonta muotoilua. 🙂 Toki myös hieman aiemmin suunnitellut Aallon huonekalut ovat myös aivan erityisesti mieleeni. 🙂 Ripaus designklassikoita, nykymuotoilua sekä jotain persoonallista, niin alkaa olla aika täydellinen sisustuspaletti kasassa minun mielestäni….

 6. Ihania kalusteita, pidän paljon 50-luvun tyylistä joskin monet uutuudet kiinnostavat. Ovatko seiskatuolit hyvät istua.? Olen miettinyt niiden hankintaa. Mulla on aika massiivinen valkoinen pöytä ja siihen pitäisi saada jotkut keveät tuolit.

  • Suvi M Reply

   Seiskatuolit ovat erinomaiset istua! 🙂 Meillä on ne vanhemmat, matalammat versiot, joten ne tuntuvat pikkuisen liian matalilta nykystandarnin mukaisten ruokapöytien kanssa. Mutta nykyäänhän seiskat noudattelevat korkeampaa standardimittaa. Voin kyllä suositella lämpimästi. Kestävät hyvin aikaa niin ulkoisesti kuin kestävyydenkin näkökulmasta.

 7. Täällä yksi 50-lukua fanittava! Muuramen muotoilukin taitaa olla tuolta ajalta. 🙂 Tai ainakin Kaksonen ja Kolmonen on suunniteltu 50-luvulla ja niiden muotokieleen kaikki muutkin osat säilytyskalusteista hyvin pitkälti perustuvat.

  • Suvi M Reply

   Aivan, Muuramekin on tuolta aikakaudelta! Niinpä jäi sitten tästä listauksesta pois meidän Muuramen lipastot ja tv-taso. ;D

 8. Kaunis koti tyylikkäältä aikakaudelta.

  Minulla on äidiltä perimääni valkoista Teema-sarjaa. Suosin itse Arabian 24H-sarjaa, joten klassiset Teemat jäävät käyttämättä.

  • Suvi M Reply

   Arabian 24H-sarjakin on kaunis. 🙂 Kiitos kivasta kommentista!

 9. Ihanat klassikot, missä liikkeessä Eames tyynynpäällisiä on myynnissä?

  • Suvi M Reply

   Tuon Eames-tyynyn löysin Tukholman Illums Bolighuset sisustusliikkeestä. Tyynyä valmistaa Vitra, eli Vitraa myyvistä liikkeistä voi tiedustella. En tosin ole nähnyt näitä tyynyjä missään myynnissä Suomessa…

 10. Nuo seiskatuolit ovat ikisuosikkini, en varmaan koskaan kyllästy ihailemaan niitä! Eames-tyynystä olen myös kateellinen, pyörittelin sitä käsissäni edellisellä Tukholman reissulla, mutta toistaiseksi ainakin jäi hintalappunsa takia kauppaan 😀

 11. Hei, teillä taitaa olla peittomaalatut seiskat? Mä olen myös tykästynyt siihen mutta eilen tuolimyyjä meinasi että kuultomaalattu olisi paljon armollisempi naarmujen yms suhteen. Oletteko olleen pinta-valintaan tyytyväisiä? Musta nahkaverhoilulla nyt kokeilussa, vähän yllärinä… Kyselin Modernisti kodikkaan Kertulta samoja vinkkejä näistä peittomaalatuista, kun hankinta kolkuttelee ovella…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.