Kerroinkin jo aiemmin, että haaveilen uudesta nojatuolista. Nykyinen, tällä hetkellä takan vieressä oleva nojatuolimme on rakas, sillä se on kulkeutunut meille lapsuudenkodistani ja siihen on ihana käpertyä. Tyyliltään nykyinen tuoli ei kuitenkaan vastaa mieltymyksiäni ja olen alkanut haaveilla, että hankkisin uuden nojatuolin, kun täytän pyöreitä vuosia tässä reilun vuoden päästä (ehtii vielä säästää).

Aiemmin haaveilin kovasti Arne Jacobsenin suunnittelemista nojatuoleista: Egg-tuolista tai Swanista. Sinnikkäästi yritin ostaa erästä vanhaa Swan-tuolia muutama vuosi sitten nettikirppikseltä, mutta myyjä ei enää myynytkään tuolia, kun tajusi mikä aarre hänellä olikaan. Sittemmin ihastukseni Jacobsenin tuoleihin on vähän hiipunut. Swan ei ole sellainen ”käpertymistuoli”, jota haen. Egg taas tuntuu meidän kotiin liian ”hienolta”; olen alkanut mieltää sen sellaiseksi luksuskotien tuoliksi, joten se ei enää tunnu omalta.

3xnojatuoliPoimin kollaasiin kolme tuolia, jotka sopisivat kriteereihini. Yrjö Kukkapuron suunnittelemasta ja Artekin valmistamasta ”Karuselli-tuolista” olen haaveillut vuosikaudet! Siinä on aivan unelma istua ja tyyliltäänkin se sopisi hyvin meille. Karusellissa olen istuskellut monet kerrat sisustuskauppakierroksilla Helsingissä ja Tukholmassa ja joka kerta olen lähtenyt kaupasta haaveillen, että vielä jonain päivänä kotiutan tuon tuolin.

Viime aikona olen ihastellut myös metallirunkoisia tuoleja. Tuntuu, että bongaan nykyään joka paikasta Bruno Mathssonin DUX:lle suunnittelemia tuoleja (tai jotain hyvin samankaltaisia versioita). Ehkä tuo tuoli on liian trendikäs tällä hetkellä?

Myös Eero Saarisen suunnittelema ”Womb-tuoli” ihastuttaa valtavasti ja se onkin kovaa vauhtia kipuamassa ”Karusellin” rinnalle vaihtoehdoissa. En vain ole vielä päässyt istumaan tuossa Knollin valmistamassa tuolissa – se täytyy tehdä heti, kun mahdollisuus tulee.

Minkä sinä valitsisit?


Translation: I am dreaming of a new lounge chair. These three are my favourites. The one from Artek has been on my wish list for years, but recently I have started thinking of metal-framed chairs. The second place goes to ”Womb chair” from Knoll. DUX lounge chairs are also nice, but maybe they are too trendy at the moment…?

Photos: Knoll, Artek, DUX

Author

46 Comments

 1. Noista vaihtoehdoista ehdottomasti Karuselli! Mielettömän kaunis tuoli ja tuskin koskaan menettää arvoaan.

  Itse olen ollut tosi tyytyväinen Woodnotesin laippajalkaiseen K-tuoliin. Hyvä istua, laadukas ja kaunis.

  Tsemppiä valintaan!!!

  • Woodnotesin K-tuoli on myös oma suosikkini, meillä on pari näitä ja ovat sekä mukavat istua ja keveät yleisilmeeltään. Ollaan pohdittu, josko vaihtaisi tv-huoneen putkirunkoisen laippajalkaiseen.

   Missäköhän muuten Karuselli valmistetaan nykyään? Swanin valmistus kun ainakin on muuttanut useampi vuosi sitten pois Tanskasta.

   Tsempit täältäkin!

   • suvi m Reply

    ScandinavianL: Enpä tiedä missä Karuselli valmistetaan…mutta minulle se ei ole kynnyskysymys, sillä ymmärrän senkin, että nykymaailman kilpailussa ei valitettavasti enää pärjää lähituotannolla. Onneksi meillä vielä kuitenkin on ikonisia suomalaisia yrityksiä (vaikka osa tuotannosta olisikin täytynyt siirtää Suomesta pois).

  • suvi m Reply

   Kiitos Johanna kommentista! 🙂 On totta, että Karuselli säilyttäisi arvonsa ja olisi siinä mielessä varma valinta.

  • suvi m Reply

   Womb on kieltämättä noussut hätistelemään ykkösvaihtoehdon paikkaa. Mutta täytyy nyt ensin päästä vielä istumaan siinä… 😉

 2. Karuselli tietenkin <3 Womb on oikein kaunis sekin, mutta jotenkin ei yllä klassikon rinnalle. Duxin tuoli taas ei miellytä minua oikein mitenkään päin, enkä oikein osaisi sitä nähdä teillä – vaikka toki valinta on sinun, sulla on hieno kyky sisustaa monipuolisesti, ja varmasti munkin mieli sitten kuvien myötä viimeistään muuttuisi! 😀

  • suvi m Reply

   Kiitos Meeri kommentista! 🙂 DUXin tuolia en ”uskaltaisi” ostaa siksi, kun miellän sen hyvin trendikkääksi juuri nyt. Näin suuren hankinnan kohdalla ajattomuus ja istuinmukavuus painavat eniten vaakakupissa.

 3. Karuselli ehdottomasti ja on ikuinen klassikko ja säilyttää aina arvonsa. Rikkoisi kivasti teidän selkeätä linjaa 🙂 Vaikka tuo Knallin tuolikin on kyllä tyylikäs.

  • suvi m Reply

   Karuselli on kyllä upea, mutta mietin että onkohan se liian retro kuitenkin…? Knollin Wombissa olisi visuaalisesti ehkä enemmän sellaista ajattomuutta, mitä haen.

  • suvi m Reply

   Se on kyllä ollut haaveeni useamman vuoden ajan jo. 🙂

 4. Valitsisin näistä kolmesta ehdottomasti Wombin! Itse haaveilen Johannan mainitsemasta laippajalkaisesta K-tuolista.

  • suvi m Reply

   Womb miellyttää minuakin kovasti. K-tuolia taas en koe yhtään omakseni, mutta toki ihastelen sitä muiden kodeissa.

 5. Meiltä löytyy Egg, se oli palkinto isosta uurastuksesta. Se tulee kulkemaan mukana varmasti vanhainkotiin asti… Karuselli on kaunis klassikko ja Womb leikkisä. Vaikea valita… Itse olen miettinyt myös tuoliasiaa, ja jos tarvetta vielä on, niin hankin Woodnotesin K-tuolin, ehkä jopa kokonaan mustana…

  • suvi m Reply

   Ihana palkinto! 😉 Egg oli pitkään suosikkini. Upea tuoli se on kyllä!

 6. No womb ehdottomasti. Se on tosi kaunis ja sopisi teille varmasti tosi hyvin! Itseäni Karusellin muotokieli ei miellytä, mutta onneksi makuja on monia ja kaikille tuotteille omat ihailijansa:)

  • suvi m Reply

   Niinpä. Minäkin mietin, että onko Karuselli sittenkin liian retro…? Siinä on kuitenkin aika vahva 60-70-luvun viba visuaalisesti.

 7. Karuselliin en ole ihastunut, se on minusta raskaan näköinen ja epämukava istua. Womb-tuoli on sen sijaan täydellinen <3

  • suvi m Reply

   Ai, minusta Karuselli on aivan unelma istua! 😀 Viimeksi Tukholman NK:ssa siinä istuskelin ja olisin voinut jäädä siihen vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Pitäisi nyt päästä koeistumaan tuo Womb, niin mielipide selkiytyisi…

 8. Minulla itselläni on Womb, joka kotiutui heti joulun jälkeen <3 On aivan ihana " käpertymistuoli" ja se oli juuri ykköskriteerinä nojatuolin valinnassa, muotokieli toisena. Karuselli oli myös vaihtoehtona, mutta päädyin Wombiin, koska se sopii mielestäni kaikenlaisiin ympäristöihin vielä paremmin ja käpertyminen on mahdollista monessa asennossa 🙂 Olen äärimmäisen tyytyväinen valintaani!

 9. Kaikissa tuoleissa oma kauneutensa, mutta Womb puhuttelee minua eniten. Sen valitsisin välittömästi omaankin ikivanhaan talooni, siis näen Womb tuolin mahdollisuuden monenlaisessa ympäristössä.

  • suvi m Reply

   Olen samaa mieltä. Wombissa on sellaista ajattomuutta, joka sopii monenlaisiin yhdistelmiin, eikä anna vahvoja viitteitä mistään aikakaudesta. 🙂 Vaikka onkin suunniteltu jo vuonna 1948.

 10. Karuselli! Sitten Womb ja tuohon Duxin tuoliin en saa oikein makua minäkään.

  • suvi m Reply

   Kiitos Hanna mielipiteestäsi! 🙂 Tuosta DUXin tuolista on olemassa monia versioita; meillä näkisin ehkä sellaisen kitin värisen kaikista mieluiten, mutta ehkä se ei kuitenkaan olisi lopullinen valintani.

 11. Ei Karusellia, Womb <3 näistä ja Duxkin on kiva. Tai sitten joku muu, mutta ei K-tuoli. Jännä muuten miten niin moni siitä K-tuolista pitää, itse en yhtään. Mutta onneksi kaikki ei tykkää samasta 🙂

  • suvi m Reply

   En K-tuoli minuakaan sytytä. Se on liian moderni (tulee mieleen 1990-luku) minun makuun, mutta sopii tietysti kivasti jonkin muun kotiin. Womb onkin ihana, mutta pitää koeistua ennen kuin päättää. Karusellissa on ollut niin ihana istua….

 12. Womb 🙂 Itse olen myös haaveillut nojatuolista…. Haluaisin että tuoli on pyörivä, voi ihastella maisemia, takkaa tai katsoa televisiota. Selkänoja ei saisi olla kovin korkea ettei peitä näkymää ulos. Irtopäälliset plussaa ja väri mielellään harmaa. Ja sen sylissä olisi hyvä olla :)Jos joku tietää tuntomerkkeihin sopivan, kertokaa ihmeessä!

  • suvi m Reply

   Onkohan se laippajalkainen K-tuoli juuri sellainen pyörivä? Kantsii selata jonkin verkkokaupan valikoimia jos sieltä löytyisi vinkkejä… 🙂

 13. Noista hienoista tuoleissa Womb on mielestäni paras. Yllätyin

  sen koosta varsinkin rahin kanssa, siis aika tilaavievä, mutta

  on se kaunis.

  • suvi m Reply

   Rahin kanssa nimenomaan haluaisin Womb-tuolin hankkia. En ole kokoa vielä analysoinnut, mutta uskoisin, että se sopisi meidän suureen olohuone-ruokailutilaan. Ehkäpä seuraavalla Helsingin reissullani etsin liikkeen, jossa voisin koeistua tämän tuolin… 🙂

 14. Hanna/näköisiäkulmia Reply

  Sama pohdinta ollut meilläkin jo pitkään, nojatuolin pitää ehdottamasti olla mukava käpertymispaikka ja tietty kaunis.

  Karuselli on meillä poissuljettu, se on liian syvä minulle. Tämä ruskea oli muuten viikonloppuna Tukholman NK:lla 40%alessa. Bruno Mattsonia minäkin bongaan joka paikasta ja Jetson tuolin jo melkein tilasinkin, mutta sen pieni istumasyvyys haittasi. Womb (pyörimättömyys kyllä miinusta) ja Eamesin Lounge ovat tämän hetken suosikkejani. Molempien hinta kyllä mietityttää, haluanko laittaa niin paljon lököilypaikkaan, onnistuisiko se rentoilu halvemmassa..:)

  • suvi m Reply

   Olipas hyvä ale! Juuri Tukholman NK:ssa Karusellissa istuskelin hyvän tovin viime talvena. Eamesin Loungea olen minäkin katsellut. Sekin on ihana, mutta siinäkin on aika vahvasti retro-henkeä. Womb olisi minusta sopivan ajaton.

 15. Meillä on ollut jo vuosikausia kaksi mustavalkoista Karusellia. Suosittelen. <3 Ehdottomasti klassikko, ja käy jos jonkinlaiseen sisustukseen. Kestävät hyvin aikaa ja käyttöä: ei yhtään käytönjälkeä, vaikka lapsiperheessä kovassa käytössä olleet meillä.

  • suvi m Reply

   Karuselli on kyllä upea klassikko! En usko, että valinta menisi pieleen jos siihen päädyttäisiin. Mutta pitää vielä punnita vaihtoehtoja… 🙂

 16. Womb on näistä mielestäni eniten teidän kodin tyylinen, vaikka upeita kaikki. Jännä, että miellät Fritzin Eggin luksus-kodin tuoliksi, vaikka esim. Karusellihan on saman hintainen? 🙂 Karuselli ei mielestäni ole kyllä ”käpertymistuoli”, mutta upeahan sekin on!

  • suvi m Reply

   Hinta ei ole pelkästään se miksi miellän Eggin luksustuoliksi, vaan mielikuva. Viime vuosina olen nähnyt Eggiä eniten sellaisissa luksuskodeissa (suuri kivitalo, jossa kaikki on huippudesignia) ja sen myötä mielikuvani tuolista on muuttunut, eikä se enää tunnu omalta. Meidän koti on kuitenkin sekoitus eri hintaluokan huonekaluja, enkä koe luksussisustusta omaksi. Karusellissa on taas ihan erilainen henki – minun mielestä. 🙂

   Minäkin alan kyllä kallistua tuon Wombin kannalle monestakin syystä. Se on ihanan ajaton, kevyt ja tyylikäs sopivalla tavalla. Pitää nyt vielä päästä koeistumaan. 🙂

 17. Minusta Karuselli on jotenkin tosi raskaan näköinen, en itse osaisi kuvitella esim. meille. Sen sijaan laippajalkaiseen K-tuoliin olen ihastunut minäkin. Ostin sellaisen reilu vuosi sitten rahin kanssa, ja se on todella ihana! Huippuhyvä istua ja kivan näköinen. Koko perhe tappelee, kuka pääsee siihen ensin istumaan.

  • suvi m Reply

   Kiva kuulla, että olette löytäneet täydellisen vaihtoehdon! 🙂 Minä taas en miellä K-tuolia meidän tyyliseksi, joten se on poissuljettu.

 18. Karuselli olisi minun suosikkini. Olin eräässä tilaisuudessa, missä Kukkapuro oli itse paikalla kertomassa kaikista eri vaiheista, joita huonekalun suunnittelussa on. Erityisesti hän avasi Karusellin suunnittelua ja valmistusta. Tämän jälkeen tuolista tuli minulle jotenkin erityinen. Nykyiseen kotiini se ei sovi kokonsa puolesta (rintamamiestalo asettaa omat rajoituksena). Haaveissa on Helsingin keskustassa asuminen, kunhan kuopuskin saa opinnot loppuun ja lähtee omille siivilleen. Sitten on Karusellin aika 🙂

  • suvi m Reply

   Oi, onpas varmasti ollut mielenkiintoinen tilaisuus! 🙂 Sitä kyllä arvostaa tuotetta ihan eri tavalla, kun kuulee miten monia työvaiheita sen valmistukseen kuuluu ja millaisella tarkkuudella kaikki tehdään.

 19. Pingback: Pastellista piristystä - Valkoinen Harmaja

 20. Olen itse aina haaveillut Wombista jonka olen koeistunut Helsingin Artekissa ja mielestäni aivan ihana istua!Tosin tulevan kotini sisustusta suunnitellessani olen alkanut miettiä vaihtoehdoksi karusellia aivan ihanan istuinmukavuuden takia mutta erityisesti pyörivyyden vuoksi!Olisi ihana istua keskellä olohuonetta ja voida mielensä mukaan kääntyä katsomaan tv:tä, ihania maisemia ikkunasta tai keittiöön päin seurustelemaan kokin kanssa. Ja täytyy kyllä myöntää ettäbkaruselli vie ehkä kuitenkin voiton mukavuudessa kun ystävän luona siinä istuessa ei kyllä tosiaankaan haluaisi nousta lainkaan pois!

 21. Olitko muuten ajatellut Karusellia juuri tuon Nougan värisenä?Itse pohdiskelen juuri valkoisen ja nougan välillä mutta ehkä tuo Nougat vie voiton tässä lapsiperheessä. Ajatus siitä että pitäisi puhdistusliinan kanssa päivystää valkoiseen nahkaan tulevia tahroja ei juuri houkuttele

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.