Pimeinä marraskuun iltoina ajatukseni tuntuvat pyörivän vahvasti erilaisissa valonlähteissä. Nytkin kirjoittelen kyntteliköstä. Kuvissa näkyvän Kubus-kynttelikön on suunnitellut tanskalainen arkkitehti Morgens Lassen jo 50 vuotta sitten (vuonna 1962). Hän halusi suunnitella jotain aivan päinvastaista kuin koristeelliset ja runsasmuotoiset kyntteliköt, jotka olivat hyvin tavallisia tuolloin.

Nyt Kubus* on löytänyt tiensä meidänkin kotiin. Aluksi mietin, että haluan sen ilman muuta mustana, mutta sitten harkitsin asiaa vähän tarkemmin. Nimittäin, vielä muutama vuosi sitten (kun mustavalkoisuus ei ollut niin kovin pinnalla), en kauheasti pitänyt mustista, rautaisista kyntteliköistä tai muista mustista sisustusesineistä. Tästä syystä järkeilin, että ehkä valkoinen Kubus-kynttelikkö olisi järkevämpi hankinta pitkällä tähtäimellä. Molemmat värit olisivat toki sopineet kotiimme. Valkoiseen en kuitenkaan kyllästy koskaan.

Asettelin kynttelikköön eri värisiä kynttilöitä, joita olen säästänyt jostain vuodesta 1998 saakka. Sain ne opiskeluaikana siskoltani ja kynttilöiden värit sointuivat niin kauniisti yhteen, että en ollut raaskinut poltella niitä. Ajattelin, että ehkä nyt olisi korkea aika, heh.

 

* kynttelikkö saatu blogiyhteistyön kautta.

 

Translation: I love the Kubus candleholder designed by Morgens Lassen in 1962. I chose the white colour, because I think it will be more functional in the long run. A few years ago (when black-and-white interiors weren’t that ”hot”) I did not particulary like black metal candleholders. Now I do, but my mind may change in the years to come. But I know I won’t get bored with white.

Author

28 Comments

 1. hih, mulla on paha tapa kans säästellä kynttilöitä 🙂 joskus jouduin heittämään pois kynttilän joka oli ikkunalaudalla auringonvalossa menettänyt värinsä lähes kokonaan!

  • Kiva, että löytyy kohtalotovereita. 🙂 Nuokin kynttilät olivat jo vähän vääntyneitä. Ja huomasin, että joihinkin jemmaamini kynttilöihin oli tullut värivääristymiä. Voisi ehkä vähän useammin poltella niitä. 😉

 2. Joskus säästeltiin semmosia kauheita pukkikynntilöitä, yök. kaappi on täynnä kynntilöitä mutta en säästele vaan polttelen pois 😉

  • Minunkin pitäisi vain poltella kynttilöitä enemmän. Huomaan, että varsinkin noita kruunukynttilöitä tulee säästettyä kauemmin. Tuikkuja kuluu enemmän.

 3. Hih, vuodesta -62 taitaa olla jo 50 vuotta 🙂

  Mutta tosi kaunis on kyllä tuo kynttelikko, sopisi omaankin kotiini paremmin kuin hyvin.

  • No kappas! 😀 Kopsasin tiedot vaan suoraa netistä – olisi ehkä voinut itsekin laskea…

 4. Onpa se kaunis!

  Mä olen koko ajan ajatellut, ett jos ja kun tän hommaan, hommaan sen mustana. Mutta, nyt olen aivan varma ett ostankin sen valkoisena. Sitten josksus!!
  Värikkäät kynttilät sopivat mainiosti tämän valkoisen Kubuksen kanssa! Tykkään!

 5. Kubus taitaa olla tanskalaisten Aalto-maljakko. Näitä näkyy täällä Kööpenhaminassa joka toisen kodin ikkunalla, lähes aina mustana. Viime talvena iltakävelyillä joskus laskettiin ystävän kanssa kuinka monta voi bongata samalla reissulla. Kaunis valkoisena!

 6. Kaunista jälleen kerran <3 Nuo eriväriset kynttilät ovat kuin luotuja tuohon koynttelikköön!

 7. Voi ei sinua suloisuutta, en tiennyt että olet jemmannut noita kynttilöitä vuosikaudet 🙂 <3
  Ihana tuo Cubus, niin simppelin tyylikäs!

 8. Cubus on ihana! Olen ajatellut sitä meillekin, ja luulenpa että hankin sen juurikin valkoisena.

  Ja hih nuo kynttilät! Meillä oli samoja mooonta vuotta Ikean kattokynttelikössä, taisi olla ihan sama väriyhdistelmäkin. Ja ne oli hankittu Mokosta varmaan samana vuonna kuin sunkin kynttilät 😉 Kynttilät kuitenkin haalistuivat auringossa vuosien varrella ja kun muutimme pari vuotta sitten startataksemme raksaprojektin, raaskin vihdoin ne sytyttäkin ja polttaa pois muuton alta.

  • Niinkö?! Mokossa on kyllä saattanut olla ihan samoja kynttilöitä. Minäkin huomasin, että näihin oli tullut vuosien varrella jo vähän läikkyjä, joten jo olikin aika poltella näitä.

 9. Niin kateellinen !!!
  Mä olen himoinnut tätä jo muutaman vuoden, mutta olen nyt kotiäiti ja opiskelija ja yksinkertaisesti tähän ei ole varaa.
  Menin just käyttämään puolen vuoden säästöt toiseen himoitsemaani juttuun, joten tämä on ja pysyy listalla ainakin ensi vuoteen.

  • Mutta haaveilukin on niin kivaa! Pikkuhiljaa, vuosien varrella voi rakentaa sitä omaa unelmakotia. 🙂

 10. Hei! Hieno on kynttelikkö 🙂 Olen jo yli vuoden seurannut blogiasi, ja nyt kun talonsuunnittelu on ajankohtaista, ajattelin kysyä, että mikä teillä on huonekorkeus?

 11. Pingback: Att vända kappan efter vinden. | Panorama

 12. Ostin viime kesän Tanskan matkalla ihanasta sistusliikkeestä Helsingöristä Kubuksen, myös valkoisen. Se on niin ihana ja sopii kuin ” nenä päähän” Aallon tarjoilupöydälle!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.