patalappu-kurkistaa

Aikanaan haikailin avohyllyjä keittiöön ja myöhemmin sellaiset sitten kotiutuivatkin meille. Säilytin hyllyssä ihanimpia astioitani: kauniita kannuja ja kermakkoja. Alkoi kuitenkin tuntua, että kovin käytännöllinen ratkaisu avohyllyt keittiössä ei ollutkaan, sillä juuri esillä olleita astioita tuli käytettyä harvemmin ja hyllyyn kerääntyi vain pölyä.

Muutama viikko sitten tyhjensin hyllyt ja laitoin niihin esille sellaisia astioita, joita käytämme usein: suuria kahvikuppeja pääasiassa. Nämä astiat eivät ainakaan ehdi pölyyntyä ja hyllyillä on oikeasti funktio.

Silti on selvää ettei meidän huushollissa toimisi keittiö, jossa olisi pelkästään avohyllyjä yläkaappien sijaan. Onko sinun keittiössäsi avohyllyjä? Pysyvätkö ne siistinä?

P.S. Kuka bongaa patalapun? 😉

Author

19 Comments

 1. Ei ole, eikä ole tulossakaan. Eivät pysy meillä siistinä. Yläkaappeja tulee melko vähän, mutta niissä on ovet ;D

  • suvi m Reply

   Ei toimisi meilläkään suuremmassa määrässä. Pölyä kerääntyy tosi paljon. Mutta ehkäpä se johtui vain siitä, että säilytin hyllyissä vain harvemmin tarvittavia astioita…

 2. Minulla on pari avohyllyä, niissä on muutama keittokirja, kahvinkeitin, leivänpaahdin ja maustemyllyt. Jos vain olisi minikeittiössäni kaappeja enemmän, ei hyllyjä olisi, koska en ihan kamalasti tykkää pölyjenpyyhinnästä.

  P.S. Kurkistaako patalappu uunin alla olevasta laatikosta?

  • suvi m Reply

   Jep, sieltä se patalappu kurkistaa. 🙂 Huomasin vasta kuvan ottamisen jälkeen.

 3. Meillä on yksi nelihyllyinen avohyllykkö. Siinä on esillä vain ”kauniita astioita”, mutta kuitenkin arjessa koko ajan käytössä olevia. On toiminut, pyrin kyllä pyyhkimään pölyt aina kun hyllyt on tyhjillään. Tällä hetkellä tekisin ehkä yläkaapittoman keittiön, toki ”ei kiinteitä” avohyllyjä voisi laittaa, niitä löytyy niin hirveästi erilaisia ja kauniita.

  Teillä on kyllä kivat kompaktit hyllyt, olen ennenkin ihaillut 🙂

  • suvi m Reply

   Yläkaapiton keittiö näyttää kyllä ihanan avaralta! Mutta pahoin pelkään ettei se meillä toimisi. Tai ainakin näiden kahden pikkuhyllyn perusteella voisin niin päätellä…Täytyy nyt katsoa miten asiaan vaikuttaa se, että hyllyssä on nyt usein käytettäviä astioita. 🙂

 4. Keittiössäni on pelkästään avohyllyjä. Sieltä ei löydy ainuttakaan kaappia tai laatikkoa. Allaskaappiakaan ei ole, vaan työtasoni on leijuvaa sorttia. Kaikki on siis framilla. Aina. Tykkään kovasti. Siivoaminen on hurjan helppoa, kun ei ole listoja ja vaikeasti putsattavissa olevia kulmia, kaapinpäällysiä ja hormeja. Kuvia astetta vinkeämmistä keittiöratkaisuistani on tulossa blogiini ensi viikon loppupuolella.

  • suvi m Reply

   Kuulostaa mielenkiintoiselta – pitääpäs muistaa käydä kurkkaamassa blogissasi ensi viikolla! 🙂

 5. Avohyllyt on tosi nättejä, mutta itse olen niin laiska pölyjen pyyhkijä, ja astiat pölyisillä hyllyillä kun ei oikein houkuttele, niin kaapeilla mennään 🙂

 6. Minulla on pienessä keittiössäni pelkästään avohyllyjä yläkaappien paikalla. Tason yläpuolella on kaksi pitkää hyllyä: ylemmällä on vanhoissa Iittalan lasipurkeissa kaikki kuiva-aineet ja alemalla käyttöastiat: kupit, lasit ja kulhot ylösalaisin (astioihin ei mee pölyä).

  Pidän tätä ratkaisua niin käytännollisena, kuin esteettisenä. Hyviä puolia käytössä ovat mm. kaappien aukaisuun ei mene aikaa, kaikki kaunnisti käden ulottuvilla, vieraat ei kysele mistä löytää lasin, tason ylle saattoi laitaa kauniita riippuvalaismia..

  Estettisyyshän on päivän selvää kun esillä on pelkästaan kaunista ja harmoonista. Pölyt pyyhin noin neljä kertaa vuodessa. Samalla pesen Iittalan purkeista lasikannet tiskikoneessa ja kaikki astiat tiskikoneessa. Jos laiskotuttaa tämä homma, muistutan itselleni, kuinka entisessä kodissani tein tämän saman ilman tiskikonetta.

  Ja tekeehän ihminen kaikkea kummaa kauneuden tähden, mm kävelee korkokantakengillä. 😀

  • suvi m Reply

   Niinpä, kauneuden tähden voi vähän nähdä vaivaa. 🙂 Meillä vaan kerääntyy ylipäänsä pölyä tosi paljon (johtuu varmaan kaikista koristetyynyistäni yms.) ja tuntuu, että koko ajan pitäisi imuroida. Pääasiahan on, että itse kokee että arki pelaa. Ja sinun hyllysi kuulostavat tosi kauniilta – iittalan lasipurkit näyttävät varmasti ihanilta.

 7. Ei ole eikä tule 🙂 Meillä on iso keittiö, joka remontoitiin täysin viime kesänä kun muutimme nykyiseen asuntoon. Vaikka tila olisi siis antanut myöten (jotenkin ajattelen että avohylly laitetaan sitten jos on ylimääräistä tilaa…hassua ehkä) en harkinnut hetkeäkään avohyllyjä, sillä haluan ”kaiken” olevan ovien takana piilossa. Samasta syystä ei ole myöskään lasiovia. Nyt on sitten paljon kaappeja joista osassa on edelleen tyhjiä hyllyjä 🙂

  • suvi m Reply

   Voi olisipa meilläkin kaappeja, missä olisi tyhjiä hyllyjä! Tavaraa on ihan liikaa. Koko ajan mietin, että pitäisi karsia ja järjestellä, mutta aikaa ei tunnu löytyvän. Pitäisi saada sellainen karsimis-järjestelyloma. 😀

 8. Asumme 70-luvun alussa rakennetussa MOMO-kodissa, 50m2 kaksiossa. Asunnossamme on rakenusaikakaudelle tyypillinen, asunnon kokoon nähden iso keittiö, jonne mahtuu myös ruokapöytä neljälle. Remontoimme keittiön pari vuotta sitten putkiremontin yhteydessä ja halusin ehdottomasti yläkaapittoman ratkaisun. Olohuoneesta on suora näkymä keittiöön ja mielestäni yläkaapittomuus avartaa tilaa huomattavasti. Oviaukon viereen, sivuseinälle tuli yksi korkea kaappi jääkaapin viereen ja koska samalle seinustalle jäi vielä seinätilaa päätin laittaa siihen pari pitkää avohyllyä. Vaikka en ole mikään suuri siivousintoilija, niin niiden siistinä pito on helppoa ja myönnän myös pölynsiteokykyni olevan, juuri siinä hektisessä lapsiperhearjessa, aika korkea.

  Avohyllyissä meillä on alemmalla hyllyllä arjessa käytössä olevia kahvikuppeja ja kippoja. Ylähyllyllä taas kauniissa lasipurkeissa kuivia ruoka-aineita kuten mysliä, pastaa, kuivattuja sieniä, jne. Ylähyllyn pölyt eivät näy, joten sitä tulee siivottua harvemmin, mutta alahyllyn pyyhkiminen sujuu hetkessä, varsinkin kun suurinosa astioista sattuu olemaan samaan aikaan pesussa. Vietän itse paljon aikaa ruoanlaiton ja leipomisen parissa, joten halusin tehdä keittiöstä toimivan, mutta myös kauniin. Kaappitilaa ei ole ylenmäärin, mutta olenkin pyrkinyt säilyttämään vain sellaisia astioita ja tavaroita joille on oikeasti käyttöä ja uutta hankin harkiten. Kerran vuodessa käyn kaapit läpi. Nyt olisi taas keittiön kevätsiivouksen aika, jolloin imuroin ja pesen kaikki kaapit sisältä ja samalla laitan käyttämättömät tavarat kiertoon.

  • suvi m Reply

   Kuulostaa teidän perheelle oikein toimivalta ratkaisulta ja niinhän sen pitää ollakin. 🙂 Tuollainen kevätsiivous minunkin pitäisi tehdä! Saisi vain tartutettua karsimisvimman myös isäntään ja vielä kun löytyisi tarpeeksi aikaakin…

 9. Vuosi sitten kun tehtiin remonttia muihin tiloihin, niin mietin silloin jo avohyllyjä keittiön tiskikaapin tilalle. Ruotsissahan tiskikaappeja ei ole ollenkaan ja meilläkin se tahtoo aina keräntyä kaikesta ylimääräisestä. Löysinki nyt kivan avohylly idean, kun vain joku tekis sellaisen :). Olis vähän kevyempi ilme mitä nyt tällä hetkellä, tuntuu että yläkaapit pienellä seinällä kaatuu päälle. Pölyjä joutuu kyllä enemmän silloin pyyhkiin :/, mutta avohyllyt antais taas uutta ilmettä 15-vuotta vanhaan keittiöön…jaksais taas vähän aikaa katella, koska nyt ei ole rahaa laittaa uutta keittiötä :(.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.