Kävin viikonloppuna läpi meidän astiakaappien sisältöä. Otin tarkasteluun erilaiset kulhot ja mukit. Pääasiassa meiltä löytyy Arabian Teema-sarjaa, jota täydentää muutama Tilda-sarjan kulho (kyseistä sarjaa ei tietojeni mukaan enää valmisteta). Kokoelmiin on kertynyt myös viime aikaista suosikkiani Marimekon Siirtolapuutarha-sarjaa sekä Iittalan Origoa. Suomalaisten astioiden lisäksi meiltä löytyy muutamia ruotsalaisen Höganäs-keramikin tuotteita. Joukossa on myös satunnaisia kirppis-kippoja.

Aloitin Arabian Teema-sarjan keräämisen heti lapsuudenkodista muutettuani ja nyt sarja on jo täyttynyt aika kivasti. Teema-sarjastamme löytyy mukeja (valkoisia, Muumi, joulu jne.), kahvikuppeja (mustia ja valkoisia), eri kokoisia kulhoja, lautasia muistaakseni kuudessa eri koossa, teekannu, kastikekannu, suolasirotin, sokerikko, kermakko, salaattikastikekannu jne… Kaikkea en ängennyt näihin kuviin. Arabian Tilda-sarjasta meillä on neljä eri kokoista kulhoa.

Onneksi aloin aikoinani kerätä Teema-sarjaa nimenomaan valkoisena, sillä siihen on helppo halutessaan yhdistää muita sarjoja. Teema-sarjaa käytämme päivittäin. Erityisiä lemppareitani astia-arsenaalistamme ovat yllä olevassa kuvassa näkyvä Höganäsin valkoinen kulho sekä Siirtolapuutarha-sarjan mukit. Aamukaffi maistuu parhaalta noista mukeista! Höganäsin valkoisiin mukeihin kuuluu kuvassa näkyvät puualustat – tätä sarjaa käytetään harvemmin, vain ”erikoistilaisuuksissa”.

Ihastuin Origo-sarjaan jo opiskeluaikoina; muistelisin, että silloin sitä valmisti jokin muu yritys ja sarja siirtyi vasta myöhemmin Iittalan tuotantoon. Eikös vain? Haaveilin tuolloin noista värikkäistä raitakipoista, jotka tuntuivat opiskelijan kukkarolle kovin kalliilta. Häälahjaksi saimme sitten Origo-kippoja, ison kulhon sekä sympaattiset munakupit, jotka valitettavasti unohtuivat kuvasta. Tuo Teema-sarjan suolasiroitin on myös symppiksen näköinen – oikein ilo silmälle.

Sitten pitäisi käydä vielä läpi lasit ja lasikipot…

Mitä astiasarjaa teidän kotoa löytyy? Keräätkö jotain tiettyä sarjaa vai ostatko fiiliksen mukaan?

Author

45 Comments

 1. Kivalta näyttää! 🙂 Meillä on myös valkoista Teemaa. Siihen on tosi hyvä yhdistää muita sarjoja. Noita Tilda-sarjan kulhoja haluaisin löytää jostain, mutta eipä ole tullut vastaan yhtään hyväkuntoista.

  • suvi m Reply

   Teema on kyllä tosi monikäyttöinen sarja – siitä on iloa pitkään.
   Toivottavasti löydät Tildaa jostain…

 2. Hei,

  löysin blogisi viime kesänä ja olen siitä lähtien seurannut sitä hyvin tiiviisti. Muutaman kerran olen kommentinkin kirjoittanut, mutta jostain syystä ne eivät ole läpi tulleet, ilmeisesti puhelimen vuoksi tökki.

  Kotinne on todella kaunis, monin osin juuri sellainen, mistä itsekin haaveilen. Syksyllä luin vauvan syöttöhetkien ohessa koko blogisi alusta loppuun, raksa-aika kiinnosti, koska meilläkin on se nyt edessä. Harmaja olisi voinut olla meidänkin valintamme, siellä ei tainnut olla sopivaa kokoa mallistossa ja tässä elämäntilanteessa (mies reissutöissä ja neljä lasta :D, joista yksi vauva) päädyimme sitten avaimet käteen -ratkaisuun. Tällä tyylillä vaihtoehtoja moderneissa olikin vain yksi. Niinpä meille nousee ensi syksyksi Designtalon Hailuoto 177.

  Ja noista astioista… Luettelitkin siinä melkeinpä meidän astiakaapin sisällön, erona vain se, että minun kahvini maistuu parhaalta isossa Taika-sarjan mukissa ja tarjoiluastioissa meillä on vähän väriäkin valkoisen kaverina. Alunperin minulle on lahjoina tullut keltaista ja sinistä Teemaa, mutta olen viime aikoina niitä myynyt ja ostanut tilalle valkoista. Muuten löytyy sitä Origoa, juurikin samat astiat kuin teillä, värikin sama, myös Tildaa on :D.

  • suvi m Reply

   Kiitos mukavasta kommentista ja kiva, että kommentointi onnistuu nyt. 🙂

   Mekin harkitsimme aluksi ihan vakavissaan Design-taloa. Muutto takaisin kotiseudulle juuri kun edellinen talo oli saatu valmiiksi vei sen verran voimia, että tuntui ettei millään jaksaisi aloittaa koko rakennusrumbaa taas alusta. Sitten jotenkin vain mieli kääntyikin Kannustalon puoleen; ajateltiin, että toteutetaan nyt se unelma, josta alunperin haaveiltiinkin. Kolmatta taloa ei nimittäin enää varmaan rakenneta… 😉

   Onpas meillä sitten tosiaan samanlaiset astiakaapin sisällöt! 🙂

 3. Meiltä löytyy Teemaa valkoista kulhoa, mukia, lautasta ym. mustaa, turkoosia, harmaata mukia ja leipälautasta löytyypä muutama punainen ja liilakin muki. Sitten juurikin marimekon siirtolapuutarhan mukeja, räsymatto- ja tasaraita mukit; taidan olla mukihullu 😉 Ai niin ja Arabian Koko valkoiset mukit 🙂

  • suvi m Reply

   Minäkin taidan olla mukihullu! Haluaisin nimittäin vielä sitä räsymattoa ja tasaraitaa… 😀

 4. Valkoista Teemaa on meilläkin. Se on niin varma ja hyvä valinta, tosin isot ruokalautaset eivät ole kovin kätevät. Niissä veitsi ja haarukkaa tuppaa aina liukumaan keskelle ja sotkeutumaan ruokaan.

  • suvi m Reply

   Niinpä, valkoisen Teeman kanssa ei voi mennä pieleen. 🙂 En ole huomannut tuota haarukka/veitsi-ongelmaa… Ehkä sekin vaikuttaa millaisia aterimia käyttää…?

 5. Tilda on kyllä mainio sarja, muoto on kestänyt hyvin aikaa. Meilläkin kaikki 4 kokoa lähes päivittäisessä käytössä!

  Origo oli alunperinkin Iittalan, tosin silloin sitä hetki valmistettiin Rörstrandin leimalla (samaa konsernia kuitenkin). Alfredo Häberlin sarja muistaakseni lanseerattiin v. 2000-2001 ja sitä myytiin ensin settinä, jossa raidallisia osia oli vain yksi, munakuppi. Pikku hiljaa valkoiset osat jäivät pois ja raidallisia tuli mukaan enemmän. Oranssi, tuo mitä sullakin taitaisi olevan (meillä myös) on se alkuperäinen.

  • suvi m Reply

   Niin olikin! Se munakuppi oli juuri se, jota ihastelin silloin opiskeluaikoina Vaasassa (sarjaa myytiin IN-nimisessä sisustusliikkeessä). Muistan niin elävästi vielä, kuinka ihailin niitä kippoja! 😀 Sitten olin onnellinen, kun sarja laajeni ja tuli Iittalalle – taisi hintakin vähän laskea…?

   • oi, kun minulle tuli tätä lukiessa juurikin mieleen sisustus IN ja se astiapino. niissä lautasissa oli sellaiset ”kohoympyrät” keskellä, että sai kupin tai munakupin pysymään siinä:D

 6. Astiat on mulle suuri heikkous, kippoa ja kuppia on reilusti enemmän kuin kahden ihmisen tarpeisiin.

  Valkoista Teemaa eri osissa ollaan kerätty jo vuosia, viimeaikoina rinnalle on hankittu myös mustaa. Muumimukeja on varsinaisesti kerää, mutta jotenkin niitä tuonne kaappiin vaan ilmestyy. Uusin muki (Hurraa! WDCH 2012) oli niin kaunis, että se oli tosin ihan pakko hankkia, siinä on niin ihana alkuperäinen piirrosjälki. Kaiken kaikkiaan mukeja on ihan liikaa (Teemaa ja Muumia), niillä ruokkisi jo pienen armeijan. Eikä siinä vielä kaikki! 😉 Bottna sopii kauniisti Teeman kanssa yhteen jne. Haaveilen vielä kaiken tämän paljouden lisäksi Arabian Nerosta ja Toscasta.

  Kaikenlaisia juomalasejakin on enemmän kuin kaappeihin mahtuu, mutta kun…

  • suvi m Reply

   Tutulta kuulostaa. ;D Pidän tosi paljon Bottna-kuosista, mutta meiltä sitä ei (vielä) löydy missään muodossa.

   • Harmi, että Bottna on poistunut tuotannosta, joten sen osia alkaa olla vähän huonosti saatavilla. Meillä on vain isot mukit (taas mukeja…). Olisi pitänyt aikanaan hankkia lautasiakin, niissä kuvio on mielestäni kaunein.

 7. Meillä myös valkoista Teemaa. Aloitin keräämään jo kun pääsin ripille ja 10v myöhemmin kaapit ovat saaneet sisuksiinsa hyvän määrän Teemaa, yhtäkään en ole ostanut itse 🙂 Valkoisten lisäksi kaapista löytyy punaisia mukeja sekä muutama punainen ”murokulho”. Sattumalta avopuolisoni äitee oli pistänyt aikoinaan valkoista Teemaa jemmaan, mutta koska kahden hengen talous ei tällä hetkellä tarjoile koko komppanialle ruokaa, olemme ottaneet sieltä vain sellaisia astoita, jotka itseltäni ovat puuttuneet. Kaappitilaa odotellessa…

  • suvi m Reply

   Hienoa, että teillä on sitten astiastoa varalla tulevaisuutta silmällä pitäen… 😉

 8. täällä myös yksi astiafriikki! 🙂 häälahjaksi saamamme kermansaven vihreän oliivin laitoin syksyllä viimein kiertoon, olin ajatusta jo kauan pyörittänyt kun se ei käytössä ollut enää hetkeen. Arkiastioiksi olen ostanut ihan valkoisia mukeja, lautasia ja asetteja ja tenavilla on muovisia (kerään sarvista). Muumimukeja löytyy (vannoin vielä n. 5v sitten ettei meille tule ikinä yhtään, hups!) ja Marimekon siirtolapuutarhaa, helsinkiä, kulkuetta, tasaraitaa. Lisäksi laseissa kirsikkaa, kehrää, ultimathulea yms. Savunharmaata AinoAaltoa, Kartioita kahta vihreää ja kirkasta. Tumman vihreä kartiokaadin on käyttökiellossa kun sitä väriä ei enää valmisteta ja tykkään siitä 🙂 Lisäksi vielä jotain ”nimetöntä” kirpparilöytöä. (jokohan tuli kaikki ja mä kun karsin astioita syksyllä… :O )

  • suvi m Reply

   Kattava kokoelma löytyy sieltäkin. 🙂

   Meillä on tässä vuosien saatossa ollut kaksi Kartio-kaadinta ja molemmat ovat menneet rikki. :/

   Arkilasivarastomme kaipaisi täydennystä ja mieluusti juurikin Kartio-laseista. Muita laseja on sitten yllin kyllin…

 9. Voi kun noita Tilda-kulhoja vielä sais! Harmittaa ettei kotoa löydy kuin pari… 🙁

  Juhlakuppeina meillä on paratiisisarjaa, muutoin vähän mitä löytyy.

  • suvi m Reply

   No niinpäs onkin! 😀 Olisi pitänyt tarkistaa kupin pohjasta…

   • suvi m Reply

    No nyt on korjattu virhe tuolta postauksesta. Kiitos kun olit tarkkaavainen. 🙂

 10. Meillä löytyy posliineissa pääasiassa valkoista teemaa, jonka lisäksi saman sarjan mustat kahvikupit. Muita posliineja löytyy Villeroy&Boch:n New wawea tarjoiluastioiden muodossa sekä Marimekon Räsymattoa muutaman kulhon ja parin lautasen verran. Myös Arabian Nero-sarjasta löytyy muutama musta ja valkoinen lautanen/tarjoiluastia. Mielestäni näitä edellämainitsemiani sarjoja on helppo yhdistellä toisiinsa. Myös Pentikin Halla-sarjaa löytyy kulhoina, piirakkavuokina ja lautasina -sitä keräsin joskus aikoinaan, nykyään ei enää ko. sarjaa valmisteta. Lasit meillä on kaikki Iittalaa.

  -I-

  • suvi m Reply

   Voih, se Marimekon Räsymatto on niin ihana sarja! Sitä olisi vielä kiva saada edes muutaman kipposen tai kupposen verran. Tuo Arabian Nerokin on kovasti mieleeni. Se onkin juuri parasta, että eri sarjoja voi yhdistellä toisiinsa. Minä harvemmin jaksan hirveästi panostaa kattauksiin, mutta kun on perussetti kunnossa, niin sehän tulee itsestään… 🙂

 11. Hauska postaus! Taidan matkia joskus.. olisi mielenkiintoista laittaa riviin kuppeja ja kippoja ja ihan vain todeta kuinka ympäriinsä ne on meille päätyneet! Mutta kauniita teillä kaikki.

  • suvi m Reply

   Matki vaan! Olisi kiva nähdä millaisia astiasarjoja muilla on. 🙂

   Olen yrittänyt välttää eripari mukien ja kippojen hankintaa, mutta kyllä muutama sellainenkin tuolta kaapin perukoilta löytyy…

 12. Vaihdoin juuri vanhat astiani valkoiseen Teemaan ja Korentoon:) Täältä sainkin hyvän tipsin noihin Tilda-kulhoihin sillä mietin mitä tarjoiluastioita voisin Teemaan yhdistellä. Aikaisemmin minulla oli Lumi ja Taika-sarjaa yhdisteltynä, nekin olivat ihan kivoja kyllä.

  • suvi m Reply

   Piti oikein käydä katsomassa Iittalan sivuilla tuota Korento-sarjaa. En ollutkaan siihen aiemmin törmännyt. Näyttää varmasti kivalta yhdistettynä valkoiseen Teemaan.

 13. Tosi kiva postaus! Astiat ovat niin kotisi näköisiä 🙂 Minulle toimii kaikki yksinkertaiset valkoiset astiat, erityisen hulluna olen isoihin valkoisiin lautasiin. Ehkä se kertoo jotain ruokahalustani! Mutta mustaa Teemaa siellä nyt näyttää olevan höystettynä erilaisilla Iittala/Arabia-osilla. Kiitos mukavasta blogista, huomaan hipsiväni tänne joka ilta kurkkimaan mitä kivaa olet taas keksinyt. Ensin päätin etten varmasti jää tänne pyörimään, mutta nyt olen antanut periksi!

  • suvi m Reply

   Kiitos, tosi mukava kuulla! 🙂

   Minäkin pidän kovasti valkoisista lautasista. Meillä on yksi iso, laakea ja iso valkoinen lautanen, jossa salaatti näyttää aina erikoisen herkulliselta. Se on ihan vain sen lautasen ansiota, sillä vaikka saman salaatin tekisi toiseen astiaan, se ei näytä yhtä hyvältä. 😉

 14. Itse keräilen iittalan satumetsää jota ei kyllä enää valmisteta, siihen yhdistettynä lasihelmi astiat omenanvihreinä:-) sitten on erikseen kesäastiasto sagaformilta ja juhlaastiasto/juhlakahvitteluastiasto. Nyt vien jo osan tarpeettomia astioita kirpparille:-)

  • suvi m Reply

   Minäkin olen myynyt jotain eripari-astioita kirppiksellä. Ja vuorostani tehnyt löytöjä sieltä. 🙂

   Meillä ei ole erikseen juhla-astiastoa, mutta erilliset juhla-aterimet kyllä löytyy. Hmmm…voisinkin postailla joskus niistäkin…

 15. Teema-sarja taitaa olal kyllä Iittalan – tuota löytyy meiltäkin. 🙂

 16. Osaisitko vinkata noista Höganäsin valkoisista kahvi(?)kupeista? Itselläni on niitä 2kpl mutta olisi kivaa täydentää sarjaa muutamalla lisäkappaleella. Olen saanut ne aikoinaan lahjaksi ruotsalaisilta sukulaisilta, eikä mulla ole hajuakaan, mistä niitä voisi metsästellä lisää. Mahdetaanko ko. kuppia enää valmistaakaan…

  Kaikki vinkit kullanarvoisia 🙂

 17. Pingback: Pastellin sävyistä KoKoa | Valkoinen Harmaja

 18. Pingback: Lämmintä kaakaota | Valkoinen Harmaja

 19. Pingback: Sisustushaaste: astia | Valkoinen Harmaja

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.