Taannoisessa Sisustajan käsikirjan arvonnassa kyselin teidän mielipiteitä ihannesisustuksesta. Vastauksia oli oikein mielenkiintoista lukea ja siitä sain idean, että voisin koota teidän, blogini lukijoiden, ajatuksista yhteenvedon omaan erilliseen postaukseen. Löysin teidän vastauksista selkeästi viisi kriteeriä ihannesisustukseen. Onko tässä avaimet täydelliseen sisustukseen?

FantasticFrank_xHornsgatan 62 JH

1. Skandinaavisen selkeää ja pelkistettyä

Ylivoimaisesti eniten ihannesisustuksen kuvailtiin olevan skandinaavisen selkeä ja pelkistetty. Skandinaaviseen sisustukseen kuuluu moderni yleisilme, selkeät linjat huonekaluissa, vaaleat sävyt ja minimalistinen esillepano.

Salla: ”Selkeä skandinaavinen sisustus on mieleeni, mutta ei kuitenkaan liian pelkistetty musta-valkoinen. Myös persoonallisuutta täytyy olla mukana.”

Niina: ”Itse pidän skandinaavisesta tyylistä höystettynä persoonallisilla ja ajattomilla ratkaisuilla, värejäkin saa jonkin verran näkyä. Arvostan kotimaisuutta ja meidän taitavien suunnittelijoiden luomuksia.”

Jenna: ”Ihailen ajatonta ja skandinaavista sisustusta kuitenkin niin, että sisustus ilmentää asukkaiden mielenkiinnon kohteita. Tärkeintä sisustuksessa on että se saa kodin tuntumaan kodilta.”

M-R: ”Skandinaavinen sisustus miellyttää. Sen mutkattomuus ja selkeys. Pidän vaaleista sävyistä, mutta yhdistän niihin myös luonnon värejä ja -materiaaleja. Haluaisin kotiini kerroksellisuutta, jotta elämä näkyisi. Pelkkä uusi design on vähän tylsää.”

FantasticFrank_Sjöstaden mäklare stockholm jocke mimmi HG7 chair

2. Ajatonta

Moni piti tärkeänä kriteerinä myös ajattomuutta, joka usein nivoutuu yhteen skandinaavisuuden kanssa. Minusta ajaton sisustus voi edustaa sekä modernia linjaa että runsaanpaa ja klassisempaa sisustustyyliä.

Jenni: ”Ihailen sisustuksia, jotka kestävät aikaa, mutta näyttävät silti aina tyylikkäiltä, kodikkailta ja trendikkäiltä. Ihailen ihmisiä, jotka osaavat toteuttaa tämän keräämällä kotiinsa pikku hiljaa kauniita esineitä, luoden kerroksellisuutta ja mielenkiintoa koteihinsa. ”

Ida: ”Ihailen ajattomia skandinaavisia sisustuksia, jotka näyttävät freeseiltä vuosienkin jälkeen. 60-70-luvun tvisti ei ole koskaan pahitteeksi!”

Joonas: ”Ihailen ajatonta skandinaavista sisustusta omaperäisellä twistillä!”

Minna: ”Aikaa kestäviä, selkeä linjaisia sisustuksia, joissa arjen toiminnot on otettu hyvin huomioon.”

Päivi: ”Sisustuksessa selkeät ja harmoniset värit sekä ajattomuus! On ihana saada omistaa jotain minkä tietää kestävän aikaa”

Leena: ”Pidän ajattomista sisustuksista. Sellaisista, joissa on taidolla sekoitettu eri juttuja ja kaikki näyttää toimivan hyvin yhteen.”

Fantastic_Frank_pontonjärgatan kungsholmen stockholm livingroom diningroom window curtains eams fanatstic frank

3. Harmoonista ja vaaleaa

Suurimman osan mieleen on eniten harmoonisen vaalea värimaailma sisustuksessa. Harmaan ja beigen sävyjä yhdistettynä vaaleaan yleisilmeeseen. Toisaalta kaivattiin myös kontrasteja ja vahvoja värejä tyylikkäästi yhdistettynä kodin yleisilmeeseen

AnKa: ”Ihailen harmoonisia sisustuksia, joissa on aina joku pieni persoonallinen juttu. Värien eri vivahteiden käyttö yhdessä on aina juttu, mihin kiinnitän huomiota.”

Noora:”Tykkään valkoisen, harmaan, hiekan ja mustan, sekä vaalean puun sävyjä yhdistelevästä melko skandinaavisesta tyylistä, jossa on ripaus hotellia osta luksusta. ”

Henriikka: ”Pidän vaaleasta ja ajattomasta sisustuksesta, jota on helppo muunnella.”

Lensku: ”Ajaton ja persoonallinen skandinaavinen sisustus. Vaaleat ja hillityt värit, joita voi tehostaa tummemmilla väreillä.”

Alvhem1

4. Sekoitus uutta ja vanhaa

Hyvin tärkeänä kriteerinä onnistuneessa sisustuksessa on kommenttien perusteella kerroksellisuus, eli uuden ja vanhan yhdistely sisustuksessa. Kodin sisustuksen ei pidä näyttää siltä kuin se olisi suoraa sisustuskatalogista poimittu.

Sari: ”Rakastan sisustuksia joissa on sekoitettu uutta ja vanhaa, klassikoita ja Ikea huonekaluja, virtaviivaisia yksinkertaisia huonekaluja sekä metallisia raffeja vanhoja hyllyjä tms. Eli vastakohtia ja kontrasteja sopivissa määrin. Yksinkertainen väripaletti, jonka mausteena on käytetty pienessä määrin rohkeita väripilkkuja.”

Tuula: ”Minun ihannesisustuksestani löytyy kerroksellisuutta – sekä oman elämän varrelta että suvusta. Mikä sen mukavampaa kuin uuden elämän saanut vanha huonekalu skandinaavisen pelkistetyssä valkoisen valoisassa kodissa. Huonekalut kertovat tarinaa ja muistuttavat heistä, jotka eivät enää kuulu jokapäiväiseen elämäämme. Samalla tietty rosoisuus luo kodikkuutta.”

Aava: ”Kliseistä kyllä, tykkään sisustuksesta, jossa uusi ja vanha, arvokas ja edullinen, Artek ja Ikea yhdistyvät kodikkaaksi harmoniaksi. Väritys on neutraali ja sävyt pääosin kylmiä maanläheisiä ja mukanna ripaus mustaa, vanhaa patinoitunutta puuta, valkoista maalattua paneelia, rottinkia … Matto voi olla värikäs itämainen. Viherkasveja muutamia, seinillä tauluja, kynttilöitä, kukkia. ”

Kaija: ”Pidän selkeästä, ajattomasta sisustuksesta, jossa on ripaus vanhaa joukossa. Haaveilen laadukkaista huonekaluista, mitkä kestäisivät jopa tuleville sukupolville.”

Fantastic_Frank_Emma Jonsson Dysell_Ida Lauga

5. Rentoa tunnelmaa

Moni ihailee tanskalaisten ja ruotsalaisten sisustuksista välittyvää rentoutta. Sisustus ei saa näyttää liian harkitulta, vaan ”liian täydellistä” ilmettä olisi hyvä rikkoa sopivasti. Pellavalakanat saavat olla pikkuisen rypyssä ja torkkupeiton voi heittää rennosti sohvannurkkaan tarkan viikaamisen sijaan.

Laura: ”Ihailen sisustusta, jossa on ns. rento ote elämään. En pidä kliinisen valkoisista sisustuksista, joista puuttuu se jokin mutta toisaalta myöskään kovin kirjavat ja tummat sisustukset ei myöskään puhuttele. ”

Johanna: ”Ihailen tanskalaisen sisustuksen rentoutta ja selkeyttä.”

Meg: ”Ihailen sisustusta joka ei ole liian harkitun oloinen vaan rento ja kerroksellinen. Vaaleat harmoniset värit ja selkeät linjat ovat myös mieleeni.”

Sirpa: ”Selkeä, ajaton, rento ja tyylikäs sisustus on mieleeni! Myös kodikkuus on tärkeää! Koti on elämistä ja viihtymistä varten. Selkeään ja ajattomaan perustaan on helppo muuttaa sisustusta vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan.”

Saara: ”Ajattomuus ja kerroksellisuus ovat mieluisia elementtejä sisustuksessa. Ja tietynlainen rentous/vaivattomuus, kaiken ei tarvitse olla täysin tiptop.”

*

Monessa kommentissa mainittiin myös kodikkuus ja persoonallisuus. Kodin täytyy viestiä sen asukeista ja ripaus persoonallisuutta nähdään tärkeäksi. Vaikka pelkistetty skandityyli on suurimman osan mieleen, täytyy yleisilmeestä kuitenkin välittyä kodikkuus. Anniinan kommentti tiivistää monen ajatukset:

”Skandinaavinen ajaton valoisa sisustus on lähtökohdiltaan se sisustus, jota ihailen. Vielä kun siihen yhdistyy mallikkaasti trendit, industrial-henkisyys ja vanhat tavarat niin ollaan aika lähellä unelmien sisustusta. Viime aikoina olen lisäksi erityisesti ihastellut aitojen materiaalien käyttöä sisustuksessa.”

Olen aiemmin kertonutkin, että itse ihailen hyvin monenlaisia ja monentyylisiä sisustuksia. Pidän sisustuksista, joissa yhdistyvät designklassikot, DIY-luomukset sekä edullisemmat Ikea- ja kirppislöydöt. Persoonallisuus ei minusta tarkoita samaa kuin erikoinen, vaan jotain mikä viestii kodin asukkaista ja heidän mielenkiinnonkohteistaan. Trendit saavat minusta näkyä sisustuksessa sopivasti, mutta minusta on tärkeää, että sisustuksen perusta on ajaton ja suhteellisen neutraali.


Translation: A while back I asked my readers how would they describe the perfect interior. I got a lot of answers and the five most common criteria were: 1. Skandinavian style 2. Timeless design 3. Harmonious and pale colour scheme 4. Mixture of old and new 5. Coziness

Pictures: Fantastic Frank & Alvhem

Author

2 Comments

    • suvi m Reply

      Ehkä ainakin sen ovatko asukkaat visuaalisia ihmisiä vai ei… 😉

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.