Keväällä tulee kuluneeksi 8 vuotta siitä, kun talomme valmistui ja muutimme tähän kotiin. Näiden vuosien kokemuksella voi jo hyvin listata, mitkä ovat tämän kodin hyvät ja huonot puolet. Valitsin viisi seikkaa molemmista näkökulmista.

5 hyvää asiaa

1. Valoisuus. Ehkä olettekin huomanneet, miten usein ihastelen valoa ja sen luomaa tunnelmaa. Valo on minulle yksi tärkemmistä asioista mitä tulee tilan viihtyisyyteen. Luonnonvalo on tietenkin parasta ja pitkän pimeän jakson jälkeen on joka vuosi pakko hehkuttaa sitä, miten aurinko alkaa taas valaista kotia. Toisaalta pidän myös hämyisyydestä ja valaisinfriikkinä tietysti tunnelmavalaisimien luomasta kodikkuudesta.

Vaikka asumme tiiviisti rakennetulla omakotitalo-alueella, en ole yhtään katunut sitä, että olohuoneen puoleinen julkisivu on täynnä lattiasta lähes kattoon saakka ulottuvia ikkunoita. Ihailen valon kulkua kodissamme.

2. Yhtenäinen olohuone-ruokailutila-keittiötila. Muokkasimme kotimme pohjaratkaisun Kannustalon Harmaja 135-mallin pohjalta: lisäsimme yhden huoneen ja muokkasimme eteisen, keittiön, kodinhoitohuoneen sekä kylppärin meille sopiviksi. Olemme olleet oikein tyytyväisiä pohjaratkaisuun ja etenkin suureen, 52-neliöiseen olohuone-ruokailutila-keittiö-yhdistelmään. Tuo suuri tila on kodin sydän.

3. Pintamateriaalit. Kuten olen monesti kertonut, pyrimme valitsemaan pintamateriaalit siten, että ne kestäisivät hyvin aikaa. Kaikki materiaalit ovat sellaisia, joita voisin edelleenkin valita uuteen taloon. Tai no, ehkä meidän vanhempien kylpyhuoneen Cubica Blanco -tehostelaatta ei tänä päivänä olisi ykkösvalintani, mutta sen kanssa voi hyvin elää.

4. Muunneltavuus. Yksi tärkeimmistä seikoista, mitä sisustuksessa arvostan, on muunneltavuus. Olettekin vuosien varrella saaneet seurata miten olen muunnellut sisustusta jo-olemassa olevia huonekalujan muuntelemalla tai keksimällä niille uusia tarkoituksia. Etenkin meidän sohva on osoittautunut erittäin muuntautumiskykyiseksi.

5. Saunatupa. Idea erillisestä saunatuvasta lähti liikkeelle Vaasassa asuvien ystäviemme kodista. Heillä oli vanha 50-luvun omakotitalo, johon kuului erillinen saunatupa. Niinpä kun aloimme rakentaa uutta kotia Kokkolaan vuonna 2010, päätimme toteuttaa tuon idean erillisestä saunatuvasta. Sittemmin ne ovatkin yleistyneet hurjasti.

Erillinen saunatupa on osoittautunut oikein toimivaksi ratkaisuksi. On ihanaa köpsötellä saunaan ulkokautta – se luo aivan oman tunnelmansa ja irrottaa vieläkin tehokkaammin arjesta. Katsomme saunatuvalla leffoja ja vietämme iltaa ystävien kanssa. Vieraiden on kiva tulla kylään, kun heille on tarjolla myös omaa rauhaa.

5 huonoa puolta

1. Työhuone. Työhuoneemme on pieni 7-neliön tila, jonne on kulku meidän olohuoneesta. Koko sinä aikana, kun olemme tässä kodissa asuneet, on työhuone ollut jonkinlainen riesa. Sinne kertyy aina ylimääräistä tavaraa, eikä meistä oikein kukaan vietä siellä aikaa. Minä näpyttelen läppärillä milloin missäkin, joten erilliselle työhuoneelle ei siinä mielessä ole tarvetta. Olemme välillä jopa miettineet, että yhdistäisi työhuoneen ja vieressä sijaitsevan tyttären huoneen yhdeksi tilaksi, jolloin tyttö saisi suuren, ihanan huoneen isolla ikkunalla…

2. Liikaa tavaraa. Vaikka olen vienyt paljon tavaraa kirppikselle ja myynyt sitä Instagramin kautta, on meillä vielä paljon karsittavaa. Meillä seilaa tällä hetkellä ylimääräisiä tuoleja ja muita huonekaluja, joita on ajateltu viedä mökille. Työhuoneessa lojuu ylimääräinen televisio ja sekalaisia nyssyköitä kirppistavaraa. Tämä huono puoli kodissamme on onneksi sellainen, jonka voi korjata helposti.

3. Kodinhoitohuone. Vaikka olemmekin tosi tyytyväisiä pohjaratkaisuun, on kodinhoitohuone yksi sellainen tila, johon en ole aivan täysin tyytyväinen; se olisi saanut olla suurempi. Olisi ihanaa jos pyykinkuivausteline mahtuisi kodinhoitohuoneeseen, eikä pyykkiä tarvisi kuivata keittiössä. Aiemmin kuivasimme lähes kaiken pyykin kuivausrummussa, mutta kun vaihdoimme pesutornin tilalle kuivaavan pesukoneen, olen alkanut kuivata pyykkiä myös telineessä – siksi, että paidat eivät olisi niin ryppyisiä.

4. Pintojen kunto. Kahdeksan vuoden asuminen näkyy kodin pinnoissa ja nurkat ovat alkaneet repsottaa. Meillä olisikin edessä lähes koko talon seinien uudelleenmaalaus ja pakkelointi. Tämäkin on onneksi huono puoli, jonka voi korjata. Luulenpa, että ryhdymme tähän urakkaan vasta sitten, kun mökki on valmis.

5. Ikkunaton kylpyhuone. Meidän aikuisten kylpyhuoneessa ei ole ikkunaa ja kaipaan kyllä silloin tällöin luonnonvaloa kylpyhuoneeseen. Rakennusvaiheessa mietimme, jos olisimme tehneet kylpyhuoneen seinään sisäikkunan, jonka kautta luonnonvalo olisi päässyt virtaamaan kylpyhuoneeseen.

Joskus olen myös miettinyt, olisiko pitänyt laittaa keittiöön suurempi ikkuna, mutta sitten kaappitila olisi vähentynyt…

Kotia suunnitellessa voi olla vaikea ottaa huomioon ihan kaikkia käytännön asioita – ne tulevat esiin sitten arjessa. Mutta pääosin olemme olleet kyllä todella tyytyväisiä tähän kotiin ja onneksi monet noista huonoista seikoista ovat sellaisia, joita voi korjata.

Mitkä ovat sinut kotisi parhaat/huonot puolet? Olisi mielenkiintoista kuulla.

Author

13 Comments

 1. Asumme vanhassa talossa, jonka remontti ja laajennusurakka on juuri loppusuoralla, vihdoin. 🙂 Pari vuotta sitten valmistui kylpyhuone-kodinhoitohuone ja minäkin olen nyt miettinyt, että miksi emme ajatelleet pyykin kuivausta. Teline on aina tiellä jossain, joko kodinhoitohuoneen käytävällä tai takan edessä. Olen miettinyt tuota kuivaavan pesukoneen hankkimista, koska kuivausrumpua meillä ei ole vielä ja ajattelimme sille varattuun tilaan laittaa kaapin kierrätysjätteille. Muualla talossa olen ollut tyytyväinen väliseinien kaatamiseen (vaikkakin toki epätyypillistä rintamamiestalolle), koska nyt meillä on avoin keittiö-ruokailutila-olohuone L:n mallisesti. Valkoinen yläkaapiton ja vetimetön keittiö jotenkin kivasti sulautuu muuhun tilaan. Olen myös tosi tyytyväinen siihen, että laajennettiin yläkerrasta kylmät vintit asuinkäyttöön ja alakertaan eteisen yhteyteen tehtiin vaatehuone. Tosin vaatehuoneeseen ei oikein saa sijoittelun vuoksi ovea, ja sitä mietin välillä sinne katsoessa, että ovi olisi kyllä tarpeen… 😀 Toki joskus toivoisi isoa, avaraa tilaa ympärilleen, mutta toisinaan taas arvostaa kompaktia käytännöllisyyttä ja pesämäistä tunnelmaa.

  • Suvi M Reply

   Tunnistan tuon ristiriidan siitä, että välillä kiehtoo pesämäinen tunnelma ja välillä avaraa, tyhjää tilaa. 🙂 Ja eipä kyllä ole pyykkiteline ollut meilläkään ensimmäisenä mielessä, kun kodin pohjaa hiottiin. Silloin ajattelin, että kuivaan kaiken kuivurissa ja niin teinkin monta vuotta…mutta vaatteet rypistyvät ja kutistuvat, joten päädyin nyt sitten ottamaan taas pyykkitelineen käyttöön.

 2. Tämä postaus oli kiinnostava!
  Oma kotimme on arkkitehdin meille suunnittelema talo, toki asuinalueen rakennusmääräykset on pitänyt huomioida.
  Parhaat puolet:
  Samoin kuin teillä, valoisuus. Meillä on ruokailutila kahden kerroksen korkuinen ja muuallakin suuret lattiasta kattoon ikkunat. Valo on ihanaa.

  Tontti. Vaikka asumme omakotialueella, on kahdella sivulla pienet kalliot ja metsää. Niinpä suurista ikkunoistamme ei näy kuin omaa nurmikkoaluetta ja suuret puut niiden takana. Varsinkin kesällä metsän toisella puolella olevat talot peittyvät lehtipuiden ansiosta kokonaan, talvella näkyy sieltä täältä vähän naapureita.

  Korkea tila. Sisäänkäynti kahden kerroksen korkuisine tiloineen ja suurine ikkunoineen. Tämä oli arkkitehdin oivallus ja edelleen todella mieleemme. Valo virtaa ihanasti läpi talon.

  Ranskalainen parveke pariovineen makuuhuoneesta. Kesällä on kiva avata ovet aamulla ja lisäksi vuodevaatteiden tuuletus on helppoa.

  Kakkoseteinen. Toisessa eteisessämme on suihkutila (kuraeteisen tyyppinen mutta isompi). Täällä säilytetään urheiluvälineet, arkiulkovaatteet jne. Halusimme ehdottomasti eteisen erikseen kodinhoitohuoneesta.

  Avoeittiön saareke, jossa ei ole mitään toimintoja kuten liettä, ja joka on suuri (1.8mx1.2m).

  Maalämpöön yhdistetty viilennystoiminto.

  Huonot puolet
  Kaiku. Aikeissa on hankkia muutama iso akustiikkataulu. Katon akustiikkalevyt onneksi ovat jo auttaneet asiaa.

  Voikohan tätä sanoa huonoksi puoleksi, mutta talo on niin lämmin (energiatehokas) että takassa tulee poltettua hyvin harvoin. Olisi kuitenkin ihana tunnelmanluoja. Ehkä pitäisi laittaa isoja kynttilöitä takkapesään…

  Varastotilat voisivat olla suuremmat, tai ehkä pitäisi vain karsia vielä lisää tavaroita.

  Yksi seinä olisi voinut olla n. 30 cm pidempi niin siinä olisi ollut hyvä paikka pianolle.

  • Suvi M Reply

   Kuulostaapa teidän koti ihanalta!
   Mekin olisimme ehkä voineet miettiä talon sijoittelua tontille vähän toisella tavalla…jos olisimme siirtäneet saunatuvan toiselle puolelle, olisimme saaneet suuremman piha-alueen. Mutta sitten näkymät läheiselle tielle olisivat olleet esteettömät. Meillä on naapurit aika lähellä ja välillä kaipaisin näkymiä pitkälle horisonttiin. Tuo kaipuu lieventyy sitten mökillä, jossa on esteetöntä näkymää silmän kantamattomiin. 🙂

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen usein pohtinut samaa asiaa edellisissä asunnoissa, myös nykyisessä. Tällä hetkellä asumme 10 vuotta vanhassa omakotitalossa. Koti on kahdessa kerroksessa, ylhäällä oleskelutilat ja alhaalla sauna-, kodinhoito, varastotilat ja takkahuone. Parasta kodissamme on: tilava kodinhoitohuone, saunatilassa on spa-tunnelmaa ja sisään astuessa vastassa on tilava eteinen. Varastotilaa on myös riittävästi. Huonoja puolia onkin sitten vaikeampi luetella. Pihaan paistaa ilta-aurinko, kaipaan aurinkoa etenkin kesäpäivinä. Vieressä kulkeva tie häiritsee ja se on ehkä kaikkein huonoin puoli kodissamme. Tontin jyrkkyys on myös haasteellinen, että mullat saa pysymään paikoillaan. Jos nyt rakentaisin talon, se olisi yhdessä kerroksessa. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen taloon ja materiaaleihin, jotka ovat kestäneet aikaa hyvin.

  • Kiva postaus 🙂 Jos työhuone on vähällä käytöllä ja kodinhoitohuone on liian pieni, niin mitä jos työhuoneesta tekisikin ison vaatehuone/kuivaushuoneen? Voisipa siellä säilyttää osan niistä seilaaviata tavaroistakin. Joku kiva säilytysjärjestelmä antaisi kivasti ryhtiä tavaroille.

   • Suvi M Reply

    Sanna, työhuone on juurikin nyt niiden seilaavien tavaroiden säilytyspaikka. 😀 Mutta idea isosta vaatehuoneesta/kuivaushuoneesta kuulostaa ihanalta, mutta tässä pohjassa tuo työhuone on ihan eri päädyssä kuin kodinhoitohuone, joten se ei olisi siksi kovin käytännöllinen ratkaisu. Plus, että työhuoneessa on suuren suuri lattiasta lähes kattoon ulottuva ikkuna, enkä haluaisi esitellä niitä rojuja ikkunan välityksellä naapureille. 😀 Siksi meillä onkin aina verho kiinni.

  • Suvi M Reply

   KastehelmiB, spa-tunnelma kuulostaa aivan ihanalta! 🙂 Me asuimme rakennusaikana vuokralla kolmikerroksisessa asunnossa ja silloin vahvistui se, että haluamme yksikerroksisen talon. Täällä asuessa olemme taas miettineet, että olisihan tähän taloon voinut tehdä yläkerran/parven, kun korkeutta riittää… ;D

 4. Meillä myös Harmaja, valkoinen, ja mikään ei voita niitä ihania ikkunoita ja valon määrää. Paras ratkaisu ikinä.

  • Suvi M Reply

   Ihana kuulla! 🙂 Harmaja-malliin olemme mekin olleet tosi tyytyväisiä.

 5. Oli mielenkiintoista lukea hyvistä ja huonoista puolista.

  Meillä on yhtenäinen olohuone, keittiö ja ruokailutila ja isot ikkunat etelään. Huonekorkeus on yläkerrassa 2,90 m. Nåmä oleskelutilat ovat avarat ja valoisat. Sisääntulon yhteydessä on sekä paraati- että kuraeteinen. Olohuoneesta pääsee isolle lasitetulle parvekkeelle, jonka alla on terassi. Kodinhoitohuone on pieni, mutta käytännöllisen mallinen. Makuuhuoneita on tarpeeksi, ja säilytystilaa on riittävästi (2 vaatehuonetta ja paljon komeroita). Nämä kaikki ovat hyviä puolia siis.

  Huonoja puolia ei juuri ole. Kuraeteisen tekisin nyt tällä 8,5 vuoden asumiskokemuksella isommaksi. Jos tontti olisi isompi, tekisimme ehdottomasti saunatuvan, jossa olisi puilla lämpiävä takka.

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla, että olette pääosin tyytyväisiä kotiinne. 🙂 Erillinen saunatupa on kyllä ihana ratkaisu.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.