Pyöreä paperivalaisin on klassikko, mutta tällä hetkellä se tuntuu erityisen ajankohtaiselta. Minusta tuntuu nimittäin siltä, että näitä valaisimia näkyy nyt joka puolella – varsinkin jättisuurta Vitran mallia. Oletteko huomanneet saman? Etenkin Lotta Agatonin sisustusstailauksissa pyöreitä paperivalaisimia näkee usein.

Paperivalaisin on hyvin ajaton ja hienosti skandinaaviseen sisustustyyliin sopiva valaisin. Minä olen vähän suunnitellut tällaista valaisinta meidän mökin olohuoneeseen. Haluaisin kuitenkin löytää budjettiversion, sillä Vitran jättisuuri pallovalaisin on aika suolaisen hintainen.

On kai vain ajan kysymys milloin tästä alkaa ilmestyä pihistä-versioita sisustusketjuliikkeisiin. Toki joitakin versioita löytyy jo nyt, mutta ei kovin suuressa koossa. Tämä valaisin on nimittäin sellainen, jossa voisin pihistää. Pyöreä paperivalaisin on klassikko, enkä miellä, että se olisi jonkun tietyn suunnittelijan käsialaa. Korjatkaa toki jos olen väärässä.


Translation: I see round paper lamps everywhere right now.

Photos: passionshake.com (article photo) – Hannah Trickett / Hannah in the house – Marimekko – DUX / Erik LefvanderAlvhem

Author

13 Comments

 1. Hei! Ostimme jättisuuren pyöreän paperivalaisimen pari vuotta sitten Prismasta. Maksoi muistaakseni alle 10€, hyvin on kestänyt vaikka välillä siihen on poikien vauhdikkaissa leikeissä osunut milloin mitäkin. Se on ihanan näköinen ja valo on pehmeä.

  • Suvi M Reply

   Oi mahtavaa! 🙂 Oliko se sellainen iso malli? Pitääpäs tsekata Prisma heti seuraavalla käynnillä. Kiitos kovasti vinkistä!

  • Suvi M Reply

   Juu, Ikeassa on niitä pienempiä, mutta etsin tuollaista todella suurta…. 🙂

 2. Moikka! Haluaisitteko nimenomaan jättisuuren version? Vitra Akari 55A on jo ihan kohtuullisen hintainen eikä kuitenkaan mikään kovin pieni (halkaisija 55 cm). Näyttää ainakin meidän olohuoneessa ihan suht isolta pallolta. 🙂

  • Suvi M Reply

   Juu, ajattelin sitä Vitran kaikista suurimpaa… mutta ehkäpä asia tarkentuu, kun pääsen astelemaan mökin sisälle ja näkemään mittasuhteet luonnossa….sitten joskus. 🙂

 3. Munkin mielestäni ja käsitykseni mukaan paperivarjostin on tuote, jota ei voi kenenkään tietyn suunnittelijan työnä pitää. Hyvin voi siis pihistää. 🙂 Pidän myös Paris au mois d’aout’n vähän muotopuolista kuvioiduista valaisimista, mutta en vain pysty maksamaan sellaisesta pyydettyä hintaa, kun pelkään paperin sitten repeävän. Meillä onkin sitten makkarissa New worksin Lantern, joka on ikään kuin paperivalaisin lasista tehtynä, siitä tykkään kovasti.

  • Suvi M Reply

   Itse asiassa katsoinkin noita New worksin valaisimia. Ovat kyllä kauniita. 🙂 Paperivalaisimessa on aina se riski, että se voi mennä rikki helposti…

 4. Näitä on mielestäni näkynyt todella kauan. Itse asiassa jo kahdeksakyt luvulla minulla taisi olla omassa makuuhuoneessani samanlainen. Oman valaisimeni meidän olkkariin löysin Kodin1 loppuunmmyynnistä. Taisi maksaa alle 5 euroa. Nyt huomaa että paperin liimasaumat alkavat kuultaa, ja ehkä jossain vaiheessa irtoavat toisistaan. Maksoin tästä ehkä 5 euroa ja se on isoin mitä oli. Tuskin niitten uudessa myymälässä niitä on, mutta tarkista. En maksaisi Vitran valaisimesta heidän pyytämäänsä hintaa. Tämä ei ole niin ”design” että sen maksaisin. Muistan vitran paperisista voisin ehkä maksaakin.

  • Suvi M Reply

   Kyllä, kuten kirjoitinkin, että kyseessä on klassikkovalaisin. Mutta välillä tällaiset klassikot nousevat entistä enemmän pinnalle ja välillä ovat taustalla. Vähän samaan tapaan kuin marmori. En minäkään pyöreästä paperivalaisimesta olisi valmis maksamaan suuria summia, mutta muun muotoisista kyllä. Juju muotoilussa tekee siihen ekstraa. Onhan meillä jo kaksi paperivalaisinta ennestään (&traditionin ja Vitran Akari A1).

 5. Riisipaperivalaisimen alkuperä juontaa Isamu Noguchiin, joka on suunnittelussaan ammentanut paljon japanilaisesta perinteestä. Hänen suunnittelemiaan paperivalaisimia on Artekin perustamisesta lähtien saanut hankittua heidän kauttaan, siinä siis yhteys Vitraan. Noguchin riisipaperivalaisimet ovat kuuluneet Alvar Aallon suunnitteleman Villa Mairean sisustukseen jo kohta 80 vuoden ajan, joten kyseessä on todellinen designklassikko. Valaisimesta on tehty runsaasti markettiversioita 1970-luvulta alkaen ja uskon tämän olevan syy siihen, ettei valaisinta enää mielletä designesineeksi.

  • Suvi M Reply

   Jep, ne ovat tuttuja ja meiltä löytyykin hänen suunnittelema Akari A1 -valaisin. Mutta tuo pyöreä versio….sitä on tainut olla kautta aikain…?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.