Emme päässeetkään vielä vatsataudista, sillä viime yönä se iski meidän pikku-neitiin. Olen siis tänään kotona hoitamassa lapsia ja he ovat nyt päiväunilla, joten voisinkin kirjoitella parketeista tarkemmin.

Parketin valinta lattiamateriaaliksi on ollut selvä jo alusta asti. Arvostan aitoja materiaaleja ja pyrin välttämään ns. imitaatiomateriaaleja. Parketti on ajaton valinta, jota voi ajan kuluessa myös huoltaa ja hioa. Se tuo lämpöä muuten niin valkoiseen ja moderniin sisustukseemme. Kaikissa aiemmin omistamissamme asunnoissa on ollut parketti ja olemme tykästyneet siihen materiaalina. Nämä perusteluina, miksi olemme päätymässä parkettiin.

Aluksi (elokuussa) harkitsimme saarniparkettia, sillä se tuntui hyvin talon henkeen sopivalta. Kuitenkin mieltäni vaivasi se, että olisiko saarni ajaton valinta. Sitä on viime vuosina näkynyt monissa uusissa taloissa, kun taas joitakin vuosia sitten oli paljon erittäin tummia lattioita. Niin kuin olen monesti todennut, meidän tavoitteena on rakentaa modernin ajaton koti, jossa ei trendivirtaukset näy liikaa. Toki meilläkin trendikkäitä elementtejä tulee olemaan (kuten esim. musta sauna, vanhempien kylpyhuoneen Cubica-tehostemosaiikkiseinä).

Nyt kun parketin valinta alkaa olla ajankohtaista, katselimme eri vaihtoehtoja uudestaan, pienen tauon jälkeen siis. Vaihtoehtoina olivat saarni ja tammi. Tammi olisi ainakin ajaton valinta. Näytepaloja katsellessa ihastuin kovasti Quick-stepin öljyttyyn tammilankkuparkettiin, jossa oli pienet viisteet reunoissa (korostavat lankkumaisuutta entisestään). Mietin olisiko se liian rustiikkinen valinta moderniin taloon. Katselimme eri valmistajien malleja ja pyysimme tarjouksia. Lankkuparkettien hinnat tuntuivat vaihtelevan 60-80 €:n välillä. Hinta tuntui aika korkealta.

K-raudasta saimme hyvän tarjouksen Upofloorin valkoöljytystä tammilankkuparketista. Se näytti erittäin hyvältä muuten, mutta siinä ei ollut viisteitä.

Upofloor valkoöljytty tammi lankkuparketti

Olen aivan ihastunut nyt niihin viisteisiin, joten yritimme etsiä vielä sellaista lankkuparkettia, joissa viisteet olisivat. Valinta alkoi myös entistä enemmän vahvistua valkoöljytyn tammen suuntaan, sillä se säilyisi raikkaana vuosien saatossa, eikä tummuisi samalla tavalla kuin pelkkä öljytty tammi.

Laattapisteen myymälässä ihastelimme Paradoorin parkettimalleja, joissa oli ne kaipaamani viisteet. Myös Turun rakennusmessuilla törmäsimme samoihin malleihin ja pyysimme tarjousta molemmista paikoista. Muistin vielä surffanneeni sattumalta erään nettikaupan sivuille, josta samoja parketteja saisi tilata. Tarkistimme asian ja kyseinen nettisivu löytyi uudestaan: erikoisparketti.fi. Tilasimme sieltä näytepalat valkoöljytystä Trendtime 4 Tammi Living lankkuparketista sekä Tammi Arctic valkomattalakatusta lankkuparketista.

Paradoor Arctic tammi valkomattalakattu lankkuparketti pienillä viisteillä

 

Paradoor Tammi Living valkoöljytty lankkuparketti viisteillä

Tällä hetkellä valinta on kallistunut Tammi Living -valkoöljytyn lankkuparketin suuntaan, mutta kunhan näytepalat saapuvat, teemme lopullisen ratkaisun.

Author

18 Comments

 1. >Hei! Me ihastuimme Habitaressa juuri tuohon samaan Paradorin uv-valkoöljyttyyn tammiparkettiin ja tilasin siitä heti näytteen. Olen nyt läträillyt siihen vaikka mitä kuukausien mittaan ja hienosti on hylkinyt likaa. Ja pintä on ihanan tuntuinen ja kaunis – täydellinen. Sanomattakin siis selvää että meille tulee tuo parketti. Se onkin ollut ainoa vesiselvä asia meidän raksaprojektissamme 😉

 2. >Meillekin on tulossa Paradorin tammilankkuparketti lakattuna ja naturel värisenä. Mietimme vielä, otetaanko viisteellä vai ilman ja tuleeko Living-laatu jossa vähän oksaisuutta vai tasaisempi Classic.Meille taloprojektissa on ollut myös tärkeää, että käytetyt materiaalit ovat ajattomat. Huonekaluilla ja muilla tekstiileillä voi sitten enemmän leikitellä.

 3. >Tilasin viime keväänä erikoisparketti.fi:stä näytepalan Trinity lankkutammipakettia ja onhan se hienon näköistä, mutta hinta on aika suolainen.Jos pidätte vaaleasta puusta, kuten saarni ja valkoöljytty tammi, niin vaahtera voisi olla myös yksi vaihtoehto. Siinä tosin mennään ehkä hieman punertavampaan suuntaan ainakin ajan myötä.Vaahterasta ja erityisesti kanadan vaahterasta sanotaan, ettei se sovi lattialämmityksen kanssa, koska elävät niin suuresti ilman kosteuden vaihdellessa. Mutta meillä se on ollut suoran sähkölattialämmityksen kanssa jo 7 vuotta ja emme vaihtaisi pois. Toki talvella lattian raot ovat aavistuksen suuremmat kuin kesällä, mutta ei se ole meitä haitannut.Kanadan vaahtera on myös kovempaa kuin tammi.

 4. >Onneli: Ihan mahtavaa, että olet tehnyt tuollaista "tutkimusta" parkettipalalla ja mukava kuulla, että se on kestänyt hyvin rasitusta. Oma valinta vahvistuu siis entisestään. :)Riikka: Minäkin katsoin niitä Classic-malleja, mutta niitä ei tainut saada valkoöljyttynä ja viistellä…vai onkohan niin? Tasaisempi kuosi miellyttäisi enemmän minuakin…Tapz: Meillä oli edellisessä talossa Euro-vaahteraparketti. Se alkoi muutaman asumiskuukauden jälkeen natista ja meidän pitikin leikata soiro pois seinän vieriltä, jotta parketille jäi enemmän elämisvaraa. Sen jälkeen ei ongelmia ollut. Ihastuimme silloin vaahteraan ja onhan sekin toki ajaton valinta, mutta nyt haluamme jotain vähän erilaista. Vaahtera on aavistuksen verran koivun näköinen ja sitä haluamme välttää, sillä emme halua, että kotiin tulee liikaa koivua (meillä on muutamia koivupuisia Artekin kalusteita).

 5. >Meidän valintamme on myös parketti. Parketin valinta ei ollut itsestään selvyys, mutta edellisen omakotitalon laminaattilattian kanssa eläneenä halusimme nyt enemmän lämpöä. Laminaattilla kun on melko kylmä ja kova pinta, vaikka olisi lattialämmitys. Toinen syy on, että parkettia tulee vain ns. yksityistiloihin eli yläkertaan ja makuuhuoneisiin. Millä oli kanssa Saarni ensin hyvin vahvana suoikkina, mutta onneksi tilasin mallipalat. Ja kun ne livenä näin raksalla, eihän ne sopineet ollenkaan. Harmaa betoni seinä jotenkin värjäsi ne punertavaksi.Nyt on tilattu mattavalkolakattua tammea, oliskohan ollut Timberwiceä. Mutta tosiaan jännä miten puun pinta ja väri vaihtelee eri paikossa ja eri metriaalien läheisyydessä. Kannatan ehdottomasti mallipalojen testausta raksalla.

 6. >Hei, kiitos tästä postauksesta! Meilläkin etsinnässä viistereunainen vaalea tammiparketti. Mutta nyt käytän tilaisuuden hyväksi ja kysyn onko kenelläkään teistä kokemusta siitä, kuinka viiste nappaa lian? Meillä ruokapöydässä vastaava viiste jatkopalan kohdalla ja se on kyllä aina täynnä töhnää ja tosi hankala putsata. Onnistuu oikeastaan vain siten, että vetää pöydän osat erilleen ja sitten jynssää reunat. Mutta ruokapöydällähän tulee sitä sotkua paljon enemmän. Ja varmaan nuo ruoan murut kostuessaan ovat eri juttu kuin lattialla pyörivä hiekka (siis ruoka jumahtaa tosi sitkeästi sinne koloon kun pöytää pyyhitään kostealla). Ehkä siis hiekkaa lähtee imuroimalla helpommin urasta. Olisin kiitollinen, jos joku kertoo kokemuksistaan voistereunaisesta parketista! Mekin sellaisesta siis haaveilemme, vaikka tuon pöydän kokemuksella asia arveluttaa.

 7. >Meillä oli edellisessä kodissa Timberwisen öljytty tammilankkuparketti, jossa oli nuo viisteet. Lattia oli aivan upea! Sävyltään sellainen, ettei lika näkynyt enkä viisteitä kokenut vaikeiksi puhdistuksen kannalta. Toisaalta meillä oli silloin vasta yksi lapsi, eli sotkuakin vähän. Mutta unelmalattia kaikinpuolin.-toinen Riikka

 8. >Katsopa huviksesi raksablogi http://oma-koti.blogspot.com/, siellä oli näköjään laitettu tätä nimenomaista valkoöljyttyä tammiparkettia, lankkukuosi ja viistetyt reunat.Tuli mieleeni, jos haluat ajatonta, niin mielestäni ko. lattia näyttää kyllä aikasta vaalealta!! Ei siis kauas liippaa valkoöljytystä saarnista. Vai katsonko ihan väärin? 🙂 Samoin mietin, onko silmissäni vikaa (vai kaupoissa törmännyt vain huonoihin valkotammiparketteihin) koska minun silmiini ne näyttävät jotenkin punertavalta, vaaleanpunaiselta…? Sanokaa olenko väärässä 🙂

 9. >Entä Tarketin Epoque -lankku? Pitäisi olla ainakin kestävä. Itse en kyllä kanssa tuosta siivoamissyystä laittaisi viisteellistä.. terv ingrid

 10. >Ihania parketteja! Missä hintahaarukassa tuo upofloorin valkoöljytty lankkuparketti mistä olitte saaneet tarjouksen on?!

 11. >Minustakin valkokäsitelty tammi on varsin trendikäs ratkaisu, eikä siksi ehkä ajattomin. Siitä huolimatta sitä itsekin suunnittelemme, vaikka ajatonta toivoisimme. 🙂

 12. >Ajattomuuden voi käsittää niin monella tavalla… me pyritään myös ajattomuuteen omissa materiaalivalinnoissa, mutta ajattomuuteen siltä näkökannalta, että valinnoistaan pitää itse mahdollisimman pitkään! Itse siis näkisinkin, että valkolakattu puu on raikas, hyvä, ja juurikin ajaton valinta, koska se _säilyttää_ kauniin sävynsä pitkään, mitä sävyttämätön puu ei tee. Kellastunut parketti ei omaa silmää ainakaan miellytä yhtään, lisäksi vaatii paljon muulta kalustukselta, koska usein sävy on hyvinkin voimakas! Tosin aikaisempi kommentoija on oikeassa siinä, että valkolakattu sävy usein taittaa vaaleanpunaiseen: onkin varmasti haasteellista löytää sävyltään kauniiksi käsitelty parketti! Lisäksi miten musta tuntuu, että ainakin valkolakattu paneeli muuttuu ajan myötä vain vaaleanpunaisemmaksi? Parketista en tiedä… Viisteet on nätit ja taitaa olla nyt sellainen uusi juttu? Mutta tekevät samalla lattiasta hieman "levottomamman" ja myös tuovat sitä voimakkaammin näkyviin, joten kaipaavat ehkä ympärilleen hillitympiä värejä? Niillä saa kyllä kivasti ilmettä lattiaan!Pesuhuoneesta tuli muuten tosi kiva, hyvät laatat mies valitsi!!

 13. >Sekä laatat että parketti on erittäin hyvät munkin silmään! Itsellä on menossa lattiapohdinta ihan alkeistasolla, monta vuotta muodissa olleet tummat pinnat alkaa tuntua vanhanaikaisilta ja tunkkaisilta. Jos oisin viisi vuotta sitten taloa rakentanut niin valinta olisi ollut selvä, nyt on omakin maku taipunut taas vaaleampaan suuntaan. Tarvis enää selvittää kuinka paljon, ja sitten vielä taivuttaa mieskin samaan suuntaan… 🙂

 14. >anne: Juu, täytyy ehdottomasti testata miltä parkettimallit näyttävät raksalla oikeassa ympäristössä ja valitun lattialaatan kanssa. Tulisipa ne meidän mallipalat jo!Timberwisen parketti on varmasti laadukasta. Mekin olemme katselleet sitä, mutta luultavasti päädymme edullisempaan vaihtoehtoon.Anonyymi: Eipä kestä. 🙂 Minäkin mietin tuota lika-juttua, mutta uskoisin, että harvemmin niin sitkeää likaa lattiaan tulee etteikö sitä saisi viisteistä pois. Ja sellaisessa tapauksessahan lika varmaan pyyhitään heti pois…Mutta kiva jos joku antaa käytännön kokemuksia viisteparketista. :)Riikka: Kiva kuulla! 🙂 Viistetty parketti olisi niin kaunis…Anonyymi: Olen huomannut, että valkoöljyttyjä tammiparketteja löytyy eri sävyissä: jotku ovat valkoisempia kuin toiset. Me haemme sellaista, joka on vain hiukan valkaistu, mutta ei näytä "kuultomaalatulta" valkoiselta. Silloin se on ehkä vähän ajattomampi.Ja ymmärrän kyllä mitä tarkoitat tuolla vaaleanpunaisella. Joskus jotku valkoöljytyt parketit kyllä vivahtavat vähän vaaleanpunaiseen. Siihen toki vaikuttaa moni asia, kuten ympäröivät värit jne.Kiitos tuosta linkistä! 🙂 Kävin kurkkaamassa.ingrid: Pitääpäs katsoa tuo Tarketinkin vaihtoehto… Kiitos vinkistä! :)Elviira: Se Upofloorin tarjous oli 49,90 K-raudasta. Silloin se tuntui hyvältä tarjoukselta, mutta nyt kun olemme selvitelleet hintoja, ei se välttämättä olekaan ihan niin supertajous kuin luulimme…Niina: Olen kanssasi samaa mieltä. 🙂 Nuo viisteet olisivat ehkä vielä enemmän makuuni jos ne olisivat vain pitkillä sivuilla, jolloin palojen väliin ei jäisi viistettä. Hmm…pitää vielä tutkailla asiaa…Anni: Niinpä, nyt saakin olla tarkkana miettimässä ettei nyt tekemät valinnat tunnu muutaman vuoden päästä ihan vanhanaikaisilta. Mutta pääasia on tietenkin, että itse tykkää. :)Toivottavasti löydätte miehesi kanssa teitä molempia miellyttävän ratkaisun. 🙂

 15. >Lattiapohdintoja täälläkin vaikka vasta raksaprojekti aluillaan ja itse asiassa aika samoilla ajatuspoluillakin liikutaan. Valkaistu tammi viisteillä ja harjatulla pinnalla olisi pop. Paljon pohdittavaa kuitenkin tuntuu olevan. Kumpi on parempi öljy vai lakka, miten lattian sävy kehittyy vanhetessaan, viisteet ja lika, tammiparketti ja minikoira =:O. Kaikki vinkit ja oivallukset otetaan kyllä ilolla vastaan.

 16. >Heippa! Meiltä löytyy näytepalat noista kumpaisestakin parkettipalasta mitä te odottelette saapuvaksi (muiden mallipalojemme lisäksi;) )Arctic tammi on tosi vaalea, ja tuo living öljytty viistelankku on ainakin meidän palasessamme tosi punertavan-violetin-ruskea. Tosi mälsää, sillä nettisivulla olevaan, sinunkin tähän postaukseen linkittämä living-parkettiin ihastuimme,se näyttää kuvassa toosi ihanalta. Sellaisen sävyn kun löytäisi niin olisin onnellinen. Kuitenkaan tähän mitä livenä on tämä living lankkuparketti, niin ei ehkä… Ei näytä jotenkin aidolta puulta.Kerro sitten kokemuksia kunhan saat mallipalasi.:)

 17. Hei! itsekkin ihastuin tuohon valitsemaasi parkettiin ja tilasin näytteen. Pienen voimariini, vesi mustikka testin jälkeen jouduin sanomaan heippa viiste parketeille. Vesipisarat ”katoaa” viisteeseen ja kostuttaa rakoja. Viisteessä ihana valkolakka kulahtaa melko nopeasti Mustikkaa en saanut koskaan putsattua viisteestä. Painajaisena heti mietin, että mitä kun raoissa on leivän murusia ym.. siivoanko viisteitä joskus nuppineulalla ja kuinka mustiksi viisteet ajansaatossa muuttuu 🙂 Jos on lemmikkejä, en suosittelisi viiste reunaista lattiaa.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.