Meillä oli tosi kiva Koti-Live-lähetys jonkin aikaa sitten ja siellä eräs seuraajista kysyi mihin panostaa sisustuksessa ja missä kannattaisi pihistää. Niinpä ajattelin kirjoitella tästä oman blogipostauksen, sillä uskon, että moni miettii samaa. Harvalla meistä on rajoittamaton budjetti kodin sisustamiseen, joten kompromisseja täytyy väkisinkin tehdä.

Kodin sisustus rakentuu vuosien varrella

Minä olen alkanut rakentaa kodin sisustusta pitkällä tähtäimellä ihan alusta asti. Kun muutin ensimmäiseen omaan kotiin, raahasin lapsuudenkodista mukaan muutamia Artekin huonekaluja ja ne ovatkin kulkeneet matkassa tähän kotiin saakka. Ihanaa, että vanhempani ovat aikoinaan satsanneet Artekin huonekaluihin, sillä niistä on riittänyt iloa vuosikausiksi! Pääosin ensimmäisen oman kodin sisustus rakentui kuitenkin IKEA:n huonekaluista sekä muutamista kirppislöydöistä ja pikkuhiljaa vuosien varrella hankin yksittäisen designhuonekalun. Ja kun rakensimme, varasimme osan budjetista myös huonekaluhankintoihin.

Panosta näihin

Mihin panostaa sisustuksessa? Livessäkin vastasin ensimmäisenä, että panostaisin materiaaleihin. Luonnonmateriaalit kuten puu, kivi ja tekstiileissä esim. pellava kestävät hyvin aikaa ja laadukkaat materiaalit ikääntyvät kauniisti. Tämä ajatus ulottuu niin kodin pintamateriaaleihin kuin yksittäisiin huonekaluihinkin.

Huonekaluissa panostaisin etenkin sohvaan. Laadukas sohva säilyttää ryhtinsä ja kun valitsee sellaisen mallin, jossa on irtopäälliset, niin päällisiä voi pestä tai vaihtaakin tarpeen mukaan.

Ensimmäinen isompi huonekalu, johon me panostimme oli sänky. Oma Hästens-sänkymme lähenee jo 20 vuoden ikää ja on palvellut erinomaisesti.

Panostaisin materiaaleihin ja eniten käytössä oleviin huonekaluihin

Itse olen tykännyt panostaa myös valaisimiin ja tuolehin, sillä (kuten olen aiemminkin usein todennut) ne ovat minulle sisustuksessa vähän sama asia kuin kengät ja laukku pukeutumisessa: laadukkaat valaisimet ja designtuolit antavat kodille tyylikkään ilmeen, vaikka sisustus ei pääosin olisikaan laadukasta designia.

Säilytysratkaisuissa panostaisin sellaisiin järjestelmiin, joita voi päivittää ajan myötä. Me esimerkiksi hankimme tähän kotiin aikoinaan muutaman String-hyllyn ja kun mökille tarvittiin työpiste, niin hankimme vain muutaman lisäosan String-järjestelmään ja näin saimme sinne tyylikkään työpisteratkaisun. Huonekalujen muokattavuus ja monikäyttöisyys kannattaa siis huomioida.

Monikäyttöisyys ja muokattavuus lisäävät käyttömahdollisuuksia

Pihistä näissä

Pihistäisin sisustuksessa sellaisissa asioissa, jotka eivät joudu kovalle kulutukselle. Näitä ovat useat sisustustekstiilit kuten verhot ja koristetyynyt. Tekstiileissäkin katsoisin kuitenkin ensimmäisenä materiaalilappua.

Silloin kun budjetti on pieni, lähtisin ensimmäisenä kartoittamaan mitä huonekaluja löytyy esim. Torista. Myyntipalstoilta voi tehdä laadukkaita designlöytöjä todella edullisesti!

Uudet huonekaluhankinnat pienellä budjetilla keskittäisin IKEA:an, sillä IKEA:ssa panostetaan muotoiluosaamiseen sekä vastuullisuuteen. Monia IKEA:n huonekaluja voi myös tuunata oman näköisiksi ja netistä löytääkin paljon vinkkejä tällaisiin ratkaisuihin.

Sisustustekstiilit harvoin joutuvat kovalle kulutukselle

Yksi tärkeimpiä asioita kodin sisutamisessa on tietysti löytää se oma tyyli. Näin ei tule tehtyä hutiostoksia niin helposti ja voi alkaa suunnitella kodin sisustamista pitkällä tähtäimellä. Jos panostaa laadukkaisiin designhuonekaluihin, ne säilyttävät hyvin jälleenmyyntiarvonsa, eivätkä päädy kaatopaikalle. Moni pelkää kyllästymistä, mutta silloin minusta kannattaa keskittyä etenkin siihen, miten kodin ilmettä voi muuttaa pienin keinoin silloin kun kaipaa vaihtelua – löytää se vaihtelunilo pienistä asioista.

Mihin sinä panostaisit ja missä pihistäisit?

 

P.S. Kaikki siskoni ja minun Koti-Live jaksot löytyy muuten kätevästi tältä sivulta.

Author

12 Comments

 1. Joustin- ja vaahtomuovipatja tulisi vaihtaa uuteen noin 6-8 vuoden välein, sijauspatja hieman useammin, noin 3-5 vuoden välein. Joustinsänkyjen osalta sopiva vaihtoväli on 8-10 vuotta.

  • Mihin nämä patjojen (ja peittojen ja tyynyjen) suositellut vaihtovälit perustuu? Mietin vaan onko kyseessä länsimainen ilmiö tai joku patjavalmistajien suositus… tuntuu ajatuksena ihan haaskaukselta viedä hyvät peitot ja patjat kaatopaikalle. Miksei patjaa voisi käyttää paljon pidempään jos se tuntuu selälle hyvältä eikä ole mitään hajuja tai pinttynyttä, näkyvää likaa? Toki ymmärrän jos on astmaa tai allergiaa niin sitten asialla saattaa olla merkitys.

   • Suvi M Reply

    Jenni: täysin samaa mieltä! Taitaa olla vain joku valmistajien myyntikikka…

  • Suvi M Reply

   Ninalle:

   Minun täytyy sanoa, että en todellakaan voi käsittää mihin tuollainen suositus perustuu. Enkä kyllä aio sitä noudattaa. Hästens-sängyille annetaan 25 vuoden takuu ja tuohan olisi aivan ristiriidassa sen kanssa (https://www.hastens.com/fi/certified-quality)

   Olisi aivan hullua haakausta laittaa priimakuntoinen sänky kaatopaikalle! Minusta tässä asiassa voi käyttää omaa harkintaa.
   Sijauspatja on toki hyvä vaihtaa välillä ja sen olemmekin jo vaihtaneet kolme-neljä kertaa.

   Myös tyynyjen ja peittojen vaihtamisen ymmärrän paremmin. Mutta laadukas sänky ei kyllä mene miksikään 10 vuodessa.

 2. Inkeri Puutarhurintytär Reply

  Arvostan Artekkia, arvostan uuden ja vanhan yhdistämistä erityisesti arvostan persoonallisuutta!

 3. Sinulla taitaa noissa tekstiileissä olla kuitenkin aika kalliita ratkaisuja. Kuten Marimekko ja Balmur. Mutta, totta on, ettei laadukas tekstiili kulu. Itse ostin kerran halpis pöytäliinan, joka aurinko haalisti kuukaudessa. Kyseisestä sistusliikeestä en enää osta mitään. Minusta kannattaa tekstileissäkin satsata laatuun. Halvallakin voi löytää hyvää, en sitä väitä. Mutta kun itse ostan kalliimman tekstiilin, yritän miettiä jaksanko katsella tätä 10 vuotta. Siinä siis minun säästövinkkini.

  • Suvi M Reply

   Lakanat ovat ihan eri asia! Käytin esimerkkinä sisustustekstiileitä: verhoja ja koristetyynynpäällisiä. Käyttötekstiileissä kannattaa kyllä panostaa laatuun jos vain mahdollista – se on itsekin tullut huomattua. Ja huom: en kirjoittanut nykytilanteesta, vaan sisustamisesta vuosien varrella. Ei minulla aina ole ollut Balmuirin lakanoita. 😉

 4. Heippa,

  Aivan ihana tuo teidän ruokapöytä- kenen valmistajan tuo on<3

 5. Yritän ostaa niin laadukasta, mihin vain rahani riittävät. En ole kyllästyvää sorttia, meiltä löytyy designtuotteita yli 30 vuoden takaa. Nuorena keräsin Villeroy Bochin astiaston lautanen kerrallaan, jotta sain haluamani.

  • Suvi M Reply

   Niin minäkin ja pitkällä tähtäimellä. Ei kaikkea todellakaan tarvitse saada kerralla ja pikku hiljaa kokoelman kartuttaminen on oikeastaan ihan mukavaakin. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.