Tämä meidän meillakotona.fi saitti täytti hiljattain 1 vuotta! Viime viikonloppuna juhlistimme vuosipäivää A-lehdillä blogikollegoiden, meillakotona-saitin taustatiimin sekä A-lehtien asumisen toimitusten kanssa. Pidin tilaisuudessa pienen alustuksen bloggaamisesta ja sitä valmistellessa kypsyttelin aihetta mielessäni. Snapchatissani kysyin seuraajiltani mitä he haluaisivat tietää bloggaamisesta ja nyt päätin koota kaikki kysymykset ja vastaukset samaan postaukseen. Höysteenä on lähiaikoina näpättyjä sekalaisia sisustuskuvia meiltä kotoa, joten toivottavasti postauksesta on iloa heillekin, joita blogihöpinät ei niin kiinnosta.

matto_ruokailutilassa-7516

Miten työstät blogipostausten sisältöjä?

Olen blogannut yli kahdeksan vuotta, joten tässä ajassa on ehtinyt kehittää omat tavat ja rutiinit bloggaamiseen. Viime vuodet tein 4-päiväistä työviikkoa, mikä mahdollisti perjantait blogitöille, mutta syksyllä palasin jälleen 5-päiväiseen työviikkoon. Olen siis joutunut hiukan hienosäätää blogirutiinejani.

Kuvaan pääasiassa viikonloppuisin päivänvalon aikaan. En juurikaan suunnittele ”tavallisia” postauksia paljon etukäteen, vaan ne syntyvät sen pohjalta mitä kotona hääräilen ja sisustelen. Kirjaan koko ajan postausideoita ylös puhelimeni muistioon ja sieltä nappaan postausaiheen silloin, kun pää lyö tyhjää.

Sunnuntaisin julkaisen perinteiset sisustusuutiset. Ne koostan tiedotteista, joita putkahtelee pitkin viikkoa sähköpostiini ja lisäksi seuraan muista blogeista ajankohtaisia sisustusaiheita.

Yhteistyöpostausten ideat luonnostelen muistivihkooni sitä mukaa, kun ideoita tulee. Sisustustailauksiin käytän melko paljon aikaa ja kuvaan yhtä postausta varten hurjan määrän kuvia. En vain voi sille mitään! Nautin todella paljon sisustusstailausten tekemisestä.

Tekstit kirjoitan lähes aina juuri ennen julkaisua (poikkeuksena yhteistyöpostaukset, joiden tekstejä en uskalla jättää viime tippaan). En juurikaan ajasta postauksia. Bloggaan siis melko spontaanilta pohjalta, enkä yleensä tiedä mitä seuraavalla viikolla tulen kirjoittelemaan. Tämä tyyli sopii minulle.

matto_ruokailutilassa-7576

Miten valitset aiheet?

Kirjoittelen sellaisista sisustusjutuista, joista itse innostun. Tietysti kodin pienet (ja suuremmatkin) muutokset ovat osa blogisisältöä, mutta koko ajan ei voisi remontoida tai muuttaa omaa kotia. Blogisisältöni nojaakin kodin pieniin muutoksiin: se voi olla kukkakimppu, jokin pieni sisustusostos tai kaapin perältä löytynyt kippo tai tyynynpäällinen. Ihan selvää on se ettei kotia voi remontoida vähän väliä, joten se ei voi olla blogin pääasiallinen sisältö pidemmän päälle. Ja monestihan ne ovat juuri ne pienet jutut, jotka inspiroivat eniten – niitä on jokaisen helppo toteuttaa omassa kodissa.

Onko parempi pysyä yhdessä aihepiirissä?

Tästä voi olla montaa mieltä. Tietysti on hyvä, että blogi on monipuolinen ja aiheet vaihtelevat, mutta uskon siihen, että sellainen sisältö on mahdollista toteuttaa tietyn aihepiirin sisällä. Olen päättänyt keskittyä blogissani sisustamiseen ja päätökseni on pitänyt. Tietysti saatan silloin tällöin kirjoittaa vaatteista tai jakaa reseptin, mutta pyrin toteuttamaan sellaisetkin postaukset sisustuksellisesta näkökulmasta.

Pitääkö erottua muista blogeista/bloggaajista?

Kyllä ehdottomasti. Bloggaamisen idea on inspiroida ja jakaa ideoita ja ajatuksia. En oikein ymmärrä mitä mieltä olisi tehdä samanlaista blogia kuin joku muu.

olohuone_tammi-7229

Miten varmistat laadukkaat tekstit?

Onneksi blogitekstit saavat olla melko rentoja. Bloggajan oma tyyli saa näkyä ja liian ”tiedotetyyppisesti” laadittu teksti ei tunnu luontevalta tai samaistuttavalta. En siis stressaa blogitekstistä, vaan kirjoitan ajatuksenvirtaa. Pyrin oikolukemaan tekstini, mutta omalle tekstille sokeutuu helposti, eikä silloin enää huomaa virheitä. Silloin tällöin mieheni huomaa näppäilyvirheitä ja käyn korjaamassa ne.

Lohdullista on myös se, että blogitekstien ei tarvitse olla kovin pitkiä. Mielelläni kirjoittelen silloin tällöin pidempiäkin postauksia, mutta pyrin pitämään pääosan postauksista sopivan pituisina, että lukijat jaksaisivat ne myös lukea.

Mitä rutiineja sinulla on, jotta varmistat että laatu on aina hyvä?

Koska pyrin postaamaan viisi kertaa viikossa, on selvää ettei jokainen postaus voi olla loppuun saakka hiottu. Rentous ja armollisuus sallittakoon. Bloggaamisen into haihtuu helposti jos pyrkii liialliseen täydellisyyteen. Erityisen paljon panostan sisustusstailauksiin, sillä niitä teen mielelläni ja haluan jatkossakin tehdä.

matto_ruokailutilassa-7555

Paljonko sinulla menee suunnilleen aikaa blogaamiseen per päivä?

En yhtään tiedä, enkä laske. Uskon siihen ettei bloggaamista voi tehdä sillä asenteella, että ”tähän kuluu nyt tämän verran aikaa ja se on jostain muusta pois”. Bloggaan ja sisustan intohimostani ja nautin siitä mitä teen, ja silloin kun on hauskaa, tulee harvemmin katsottua kellosta paljonko aikaa kuluu. Blogi on myös yritykseni ja panostan siihen työtunteja laskematta. Toisaalta bloggaaminen ja sisustaminen ovat minulle keino unohtaa päivätyöni vapaa-ajalla ja rentouttaa mieleni.

Jos on pakko sanoa jotain aikoja, niin arvioisin että ”tavalliseen blogipostaukseen” minulta kuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin. Sisustusuutisten kasaamiseen menee enemmän aikaa kuin tavalliseen postaukseen. Yhteistyöpostaukseen kuluu paljon enemmän aikaa; sen verran kunnes olen itse tyytyväinen kokonaisuuteen (kuviin ja tekstiin). Blogipostauksen työstämisen lisäksi aikaa kuluu some-jakoihin, kommentoimiseen ja suunnittelutyöhön. Kaikki nämä ajoittuvat kuitenkin eri päiville, enkä koe että joutuisin bloggaamisen takia ”uhraamaan” jostain muusta.

Mikä oli käännekohta, milloin huomasit että blogista on tullut suosittu?

Onpa vaikea kysymys. Mikä lopulta onkaan suosittu blogi? En mieti tällaisia asioita kovinkaan usein, vaan bloggailen innostukseni mukaan. Pyrin alusta asti tekemään blogiani eri tavalla kuin muut. Kun aloitin Valkoisen Harmajan, pääosa raksablogeista oli miesten ylläpitämiä ja painotukseltaan paljon teknisempiä. Perustin sisustuspainotteisen rakennusblogin, joka talon valmistumisen myötä muuttui puhtaaksi sisustusblogiksi. Minusta tuntuu, että alusta asti blogillani oli melko hyvä ”pöhinä”. Mielessäni asetin tiettyjä pieniä päämääriä ja kun saavutin niitä, sain lisämotiivaatiota ja innostusta.

Aina tuntuu hassulta ja vähän vaivaannuttavalta, kun joku tapaamani henkilö tunnistaa minut blogistani tai blogini saa jonkinlaista huomiota. Päätavoitteeni on tehdä inspiroivaa sisältöä ja jakaa pieniä vinkkejä, joita jokainen voi soveltaa omassa kodissa. Olen iloinen jokaisesta seuraajasta olipa määrä sitten suuri tai pieni.

olohuone_tammi-7287

Teitkö systemaattisesti jotain eri tavalla vai miten lukijat löysivät blogiisi?

En ole tehnyt mitään systemaattisesti eri tavalla, vaan olen bloggaillut samaan tapaan vuosikaudet. Olen jakanut blogini Blogloviniin (ja pariin muuhun blogiseurantasivustoon), Facebookiin ja Pinterestiin. Instagramissakin vinkkaan uusista blogipostauksista. Jossain vaiheessa aloin myös käyttää hakukoneoptimointia. Alussa tietysti kommentoin ahkerasti muidenkin blogeissa, mutta siihen aikaan kommentointi oli muutenkin vilkkaampaa.

Miten negatiiviset kommentit ovat vaikuttaneet – onko niitä tullut ylipäänsä?

Kyllä negatiivisiakin kommentteja tulee silloin tällöin. Nykypäivänä, kun kaikenlaista vihapuhetta ja kiusaamista esiintyy yleisesti somessa, on minusta meidän bloggaajien kannettava vastuu siitä millaiseen kommentointiin annamme tilaa. En julkaise ala-arvoisia kommentteja, enkä myöskään sellaisia, joissa halutaan vain ilkeillä minulle. Eri mieltä saa tietysti olla, mutta kommentin on oltava fiksu. Ilkeä kommentti kertoo enemmän kommentin antajasta kuin sen saajasta.

sisustusasetelma-8108

Mihin blogi kannattaa luoda ja mitä kannattaa huomioida valinnassa?

Itse aloitin Bloggerissa ja suosittelisin aloittamaan sillä. Nykyisin blogini on WordPress-alustalla ja siinä on monia hyviä puolia Bloggeriin verrattuna: esim. hakukoneoptimointiin ja blogin ulkoasuun liittyen. Kannattaa miettiä mitä tavoittelee blogilla: jos haluaa tulla ammattibloggaajaksi, kannattaa luoda blogi heti WordPressiin.

Miten blogiportaaliin pääsee?

Portaalit varmaankin itse pyytävät bloggaajia liittymään saitilleen? Minua pyydettiin aikoinaan liittymään Divaaniblogeihin ja myös tänne meillakotona.fi -saitille sain tarjouksen. Neuvottelut saattavat usein olla pitkiäkin ja ehdot kannattaa lukea tarkasti.

Tähän kysymykseen haluaisin vielä lisätä, että siirtyminen blogiportaaliin / lehden sivustolle ei automaattisesti tarkoita sitä, että kävijämäärät nousevat ja blogista tulee suosittu. Kukaan muu ei tuo suosiota sinulle valmiiksi, vaan sinun on itse tehtävä töitä sen eteen.

sisustusasetelma-8115

Miten syntyy (kaupallisesti) menestyvä blogi?

Tähän minulla on lyhyt ja ytimekäs vastaus: intohimolla ja kovalla työllä. Täytyy luottaa omaan näkemykseen. Jos alkaa bloggaamaan aiheesta, joka on itselle intohimo, on kaikki paljon helpompaa. Menestyvän blogin luominen vaatii myös pitkäjännitteisyyttä ja kärsivällisyyttä, sillä oman näkemyksen osoittaminen ja sisällön kertyminen blogiin  vie aikaa. Lukijatkaan eivät kaikki löydä blogiin yhdellä rytinällä.

Iso kiitos kaikille kysymysten lähettäjille! Toivottavasti vastauksista on apua.

Lue myös: Vinkkejä bloggaamiseen

Voit seurata blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.

Löydät minut myös Instagramista, Pinterestistä ja Snapchatistä (valk.harmaja).


Translation: Random pics from our home and a Q&A about blogging (only in Finnish, sorry!).

Author

5 Comments

  1. Sun blogia on kiva seurata,juuri tuo rentous näkyy sisällöissa sekä teksteissä että kuvissa myös.Bloggerin alusta on mielestäni myös aika yksinkertainen,jos haluaisi enemmän erottua omanlaisella näkymällä.Blogityö kehittyy varmaan jokaisella ajan myötä,ja alkuajan kuvat ovat itsellä ainakin aika surkeita☺Ps.Blogissani on arvonta,jos tykkää Marimekosta.

    • suvi m Reply

      Voi kiitos Aikku! <3

      Siis mun alkuajan kuvat on niiiiiin surkeita. En edes kehtaa katsella alkuaikojen postauksia. 😀 Kyllähän tässä hommassa kehittyy ja se motivoi entisestään.

      Marimekkofanien kannattaa pysyä kuulolla tässäkin blogissa tällä viikolla. 😉

  2. Hei,

    Ensinnäkin, blogisi on kaunis, tekstisi sujuvaa ja aiheet inspiroivia, kiitos siitä! 🙂 Minäkin bloggaan, joten tämä kirjoitus kiinnosti minua erityisesti!

    Kuvasi ovat todella kauniita ja korkealaatuisia. Otatko kuvat itse? Välillä myös lainaat kuvia muista sivustoista jne. Miten toimit näissä tilanteissa, kysytkö aina luvan erikseen kuvan oikeuksien haltijalta vai onko sinulla valmiina joku ”kuvapankki” tiettyjen tahojen kanssa?

    Ihanaa sunnuntain jatkoa!

    • suvi m Reply

      Kiitos ihana Maija! <3 Sinulla on tosi ihana koti ja blogi!

      Kyllä, kuvaan kotikuvat itse. Inspiraatio-postauksissa ja sisustusuutisissa käytän lainakuvia. Tiedotteiden mukana tulee usein linkkejä brändien kuvapankkeihin, joista saa lainata kuvia. Monella kuvapankit ovat ihan avoimessa käytössä verkkosivuilla ja toisilla vaativat kirjautumisen. Monet bloggaajat lainailevat kuvia esim. ruotsalaisten kiinteistövälitysfirmojen sivuilta. Minä kysyin aikoinaan monesta paikasta erikseen luvan ja sen sainkin. Kuvien lainaaminen on ok ja moni sitä varmaan toivookin, mutta tärkeintä on aina mainita kuvan lähde.

      Mukavaa ystävänpäivää! 🙂

      • Hei Suvi,

        Kiitos paljon vastauksesta ja Maijan Maailman sekä kotimme kehuista! 🙂 Minäkin olen nyt rohjennut kysyä kuvalainalupia. Aiemmin kaikki kuvat olivat Maijan Maailman omia (minun tai Riitta Souranderin ottamia) ja toisinaan kuvien haaliminen on ollut työlästä. Jatkossa lainaa kuvan tuotteen valmistajalta, jos tilanne sitä vaatii tai se on tilanteeseen muutenkin sopivampi 🙂

        Ihanaa kevättä! Tänään päivä ja yö ovatkin jo yhtä pitkiä!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.