Olenkin kertonut teille, että kokkaaminen ei ole vahvuuteni enkä oikeastaan erityisesti nauti ruuanlaitosta. Innostun kuitenkin helpoista resepteistä ja silloin saan motivaatiota kokkailuun. Meidän työpaikan kahvitauolla tulee aina silloin tällöin puheeksi helpot niksit ja hyvät reseptit, ja sitä myötä innostun itsekin kokeilemaan muiden hehkuttamia kokkailuja.

Nyt innostuin väsäämään sämpylöitä. Ideana on tehdä taikina illalla valmiiksi ja antaa sen kohtoa yön yli jääkaapissa. Aamulla sitten vain nostellaan taikinapallot pellille ja tuikataan uuniin. Heti aamusta tuoreita sämpylöitä ilman suurta vaivaa, ihanaa!

sampyla

aamupala

rapeat_sampylat

Ja minäkin onnistuin! Sämpylöihin tulee ihanan rapsakka kuori ja sisältä ne jäävät pehmoisiksi. Lapsetkin tykkäsivät ja heiltähän se rehellinen mielipide tulee. 😉

Resepti on alunperin Sikke Sumarin blogista, mutta sitä voi pikkuisen tuunata oman maun mukaan. Minä tein kiltisti Siken ohjeen mukaan:

RAPEAT AAMUPALASÄMPYLÄT

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa

 Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.

 1,5 dl  ruisjauhoja
1,5 dl  kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.

 Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

 Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.

 Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea.
Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!

 

Kannattaa kokeilla! Taikinaa on aika reilusti. Minä sain mahtumaan kahdeksan sämpylää yhdelle pellille ja loput taikinat laitoin takaisin jääkaappiin. Voi sitten vielä iltapalaksi leipoa muutaman sämpylän lisää.

Kivaa sunnuntaipäivää!

P.S. Vielä tänään ehditte osallistua SINI-siivouspaketin arvontaan.

Author

14 Comments

    • Kiva jos sait tästä vinkkiä. 🙂 Pataleipää olen minäkin tehnyt, kun meillä on sellainen patauuni.

  1. Olen kokeillut ja hyviä tuli. Ainoa asia, jonka muuttaisin ohjeessa on todella reilu suolan määrä, 1 1/2 ruokalusikallista. En tiedä, että onko runsaalla suolalla jokin salattu merkitys taikinan koostumuksessa, tms. -kertokaa te, jotka olette paremmin erillä leipomisesta. Korvasin osan vehnäjauhoista kauranryyneillä, spelttijauhoilla ja tattarirouheella.

    • En tiedä onko suolan määrällä jokin tarkempi merkitys. En osaa soveltaa, joten tein vain ohjeen mukaan. Ohjeessahan toki sanotaan, että voi valita haluamiaan kokojyväjauhoja.

  2. Tämä täytyy antaa tyttärilleni, saavat leipoa äidille ja iskälle sämpylöitä 🙂 Kovasti leipovat ja kokkailevat, enkä valita yhtään 🙂

  3. Dluxedition Reply

    Heippa! Asiasta kukkaruukkuun…

    Pysyykö Hay pöytien tarjottimet paikoillaan vaikka kissa hyppäisi pöydän päälle? Itsellä on haaveissa Hay pöytä parvekkeelle, mutta meillä on kaksi kissaa jotka viihtyvät parvekkeella.

    • Meillä on pysynyt, vaikka kisut ovat hypänneet pöydälle. Mutta jos aikuinen painaa pöytälevyn yhtä reunaa, niin kyllä se silloin saattaa liikahtaa.

  4. Mä olen tehnyt Siken ohjeella leipää (en jaksa tehdä sämpylöitä) parisen vuotta. Joka kerta vähän erilaisilla jauhokoostumuksilla. Tosin, 1,5 ruista kuitenkin. Aina on tullut makoisaa leipää.
    Pataleipäkin on jauhopeukalottoman takuuvarma ohje; suosittelen kokeilemaan.
    Siken leipä on siitä hyvää, että kuori pysyy kovana, mutta sisus mehevänä muutaman päivän, pataleipä taas pitää syödä saman päivän aikana.

    • Niinpä, sisus oli ihanan pehmeää vaikka kuoret ovat rapeat. On kyllä hyvä ohje! 🙂

  5. Minä leivon kylmäkohotuksella pullan. Jauhopussin kyljestä perusohje, mutta hiivaa vain 3/4 pkt ja maitoa ei tarvitse lämmittää. Yöksi nousemaan jääkaappiin hyvin peitettynä. Seuraavana päivänä leipomisurakka helpottuu kummasti, kun ei tarvitse enää taikinaa kohotella 🙂 Tulee todella pehmoinen ja hyvän makuinen pulla.

    • Voi tuohan on mahtava homma! Pitäisi kokeilla tuotakin. Olisi niin ihanaa leipoa pullia, mutta se tuntuu niin aikaa vievältä eikä muutenkaan luonnistu minulta kätevästi.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.