Kaupallinen yhteistyö: Kannustalo

Nyt on aika kurkistaa taas mitä Kannustalon Seinäjoen asuntomessutalolle kuuluu. Pohjanmaa-niminen moderni pohjalaistalo rakentuu messujen pohjalaiskortteliin, Tulikivimyllyyn, ympyrän muotoisen pihakadun sisäkehälle. Tässä postauksessa keskitytään Pohjanmaa-talon pohjaratkaisuun sekä julkisivuihin. Talon suunnitellut Kannustalon arkkitehti Kati Rasku kertoi minulle tarkemmin suunnittelun lähtökohdista ja tavoitteista.

Tontin sijainti pohjalaiskorttelissa saneli suunnan messutalon tyylille. Kati kertoo, että hän oli jo joitakin vuosia sitten heittänyt ilmoille idean pohjalaistyylisestä mallistosta ja nyt Seinäjoen asuntomessujen myötä tuo idea toteutuu.

pohjanmaa_talo

Pohjanmaa-talo noudattaa hyvin symmetrisiä ratkaisuja, jotka ovat tyypillisiä perinteisille pohjalaistaloille. Ikkunat ovat perinteisissä pohjalaistaloissa useimmiten saman kokoisia ja niissä on tasajako. Tämä on mahdollista, mikäli tarvittavat huoneet ovat esimerkiksi tupakeittiö, josta on kulku ’porstuaan’ ja kolmeen ’kamariin’.

Pohjanmaa_julkisivut

Tupakeittiöajatus toteutuu myös Pohjanmaassa, samoin huoneiden jaottelu rakennuksen nurkkiin. Talon suunnittelussa on kuitenkin huomioitu nykyaikaiset tilantarpeet. Nykyään talojen sisätiloissa on saunaa, vessaa, kodinhoitotiloja ym. kun ne aikoinaan olivat erillisessä rakennuksessa. 

Pohjanmaa_pohjakuvat

Pohjanmaa-talon alakerrassa on suuren tupakeittiön lisäksi eteinen, wc, kylpyhuone sekä kodinhoitohuone. Osa suuresta tilasta avautuu yläkertaan asti, jolloin huonekorkeus nousee noin kuuteen metriin. Makuuhuoneet on sijoitettu talon yläkertaan, mutta myös alakerrassa on makuuhuonevaraus, joka näkyy katkoviivalla pohjapiirroksessa.

Yläkerran makuuhuoneisiin on kulku avaran aulatilan kautta. Messutalon sisustussuunnittelija Helena Karihtala sisustaa talon kuvitteelliselle viisi-henkiselle perheelle, jossa on kaksi pientä lasta, yksi kouluikäinen lapsi sekä äiti ja isä. Lastenhuoneiden lisäksi yläkertaan sijoittuu suuri vanhempien makuuhuone, josta on käynti erilliseen kylpyhuoneeseen ja kodinhoitotilaan.

ylakerrassaYläkerrassa viime viikolla putkimies Casimir Nurminen,

sisustussuunnittelija Helena Karihtala sekä arkkitehti Kati Rasku

”Pohjaratkaisussa on pyritty tehokkaaseen tilankäyttöön maltillisilla neliöillä. Tilojen muuntelu ja käyttötarkoitusten vaihtelumahdollisuudet ovat olleet kantavina ajatuksina tilojen suunnittelussa. Toimiva ja käytännöllinen arki on tärkeä osa kotia.” kertoo arkkitehti Kati Rasku.

helena_ja_katiHelena Karihtala ja Kati Rasku

pohjanmaa_vaaka_2

Uutuutena tässä talomallissa nähdään ruudulliset ikkunat, mutta perinteistä poiketen ne ovat mustanharmaat ja kooltaan paljon suuremmat kuin perinteisissä pohjalaistaloissa. ”Talon ulkonäössä on samaa ryhdikkyyttä kuin perinteisessä ’kaksfooninkisessa’ ruutuikkunoineen, mutta muun muassa uusilla tuotteillamme tuomme uusia vivahteita ulkonäköön”, kertoo Kati.

ikkunat

tiilikatto

kannustalo_pohjanmaa2

tikkaat_2

Uutta ovat myös kattotiili, terassilauta, terassien pilarit sekä hätäpoistumistikkaat. Hätäpoistumistikkaat ovat Sadexin uutta designia. Kattotiili on A-tiilikatteen varta vasten Pohjanmaa-taloon kehittelemä malli nimeltään ”Lakeus”; uutta tiilikatteessa on se, että sileään lapekattotiileen on tehty antiikkiväritys. Terassilaudaksi puolestaan tulee Junnikkalan pintakäsitelty harmaa terassilauta.

Myös monikäyttöinen ulkoverhouspaneeli on aivan uusi idea. Lähtökohta oli ideoida uusi nurkkalaudoitus, mutta lopulta päädyttiin kehittämään kokonaan uusi ulkoverhouspaneeli. Ulkoverhouspaneeli osoittautui hyvin monikäyttöiseksi tuotteeksi ja sitä on käytetty Pohjanmaassa paitsi ulkoseinissä, myös nurkkalaudoissa ja aukkojen smyykeinä. Toteutunut versio nurkkalaudoista on Kannustalon tuotannossa työskentelevän Jukka Huuskon ideoima versio Katin alkuperäisen ajatuksen pohjalta. Toteutus on toimiva, tyylikäs ja hauska. Nurkkalaudoituksen mustanharmaa osa rajaa taloa kauniisti.

nurkkalaudoitus

kannustalo_pohjanmaa1

Kati kertoi, että suunnitteluprosessi oli hyvin monipuolinen ja antoi hänelle enemmän vapauksia käyttää luovuutta suunnittelussa. Etenkin tuotekehittely oli hyvin mielenkiintoista ja toi vaihtelua normaaleihin työtehtäviin. Talossa on paljon uutta nähtävää! Messutaloa on ideoitu paljon  suunnittelutiimin kesken ja Katin mielestä haastavinta taisi olla työstää suunnitelmaa niin, että parhaat ideat sulautuisivat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Suunnittelu oli hyvin elävä prosessi ja lopputulos kehittyi koko ajan kohti sujuvaa ja toimivaa arkea.

Perinteinen pohjalaistalo on lisäksi hyvin lähellä sydäntäni –olenhan etelä-pohjalainen itsekin. Koskenkorvan tyttö on töiden perässä muuttanut Kannukseen jo yli vuosikymmen sitten, mutta ’ei kai se Etelä-Pohojammaa koskaa flikasta mihinkää lähäre!’ letkauttaa Kati.

 

Kaupallisessa yhteistyössä:

kt_logo_uusi

Kannustalon löydät myös Facebookista, Instagramista sekä Pinterestistä.

Lue myös: Nyt kutsuu Pohjanmaa

Author

6 Comments

  1. Todella mielenkiintoista seurattavaa tämän Kannustalon kehitys- ja rakennustyö. Itseäni miellyttää myös miten tässä on jälleen ammennettu kotimaan perinteistä. Kannustalo kun on mielestäni aika paljon imenyt vaikutteita Yhdysvaltojen itärannikolta. Tämä talo on hieno osoitus, että meiltäkin löytyy vaikka mitä!

    • suvi m Reply

      Olen samaa mieltä, että Suomestakin löytyy hienoja rakennusperinteitä, joita voi soveltaa nykypäivään. Yhdysvaltojen itärannikon tyyli on myös viehättävää ja sopii minusta tännekin kotimaisin ripauksin.

      Sellainen tanskalaistyylinen, todella ajaton ja klassinen talomalli on minulla haaveissa…jos nyt joskus vielä rakennetaan… 🙂

  2. Samat sanat! Todella mielenkiintoista päästä lukemaan tästä projektista jo matkan varrella. Pelkkä messuvierailu jää helposti vähän ”ohueksi”.

    • suvi m Reply

      Mukava kuulla! 🙂 Yritän välittää blogin kautta vähän taustatietoa ja perusteluita miksi tiettyjä valintoja on tehty ja nostaa esiin sitä, mikä on uutta tässä talossa. Messuvierailulla sellaiset seikat saattavat jäädä huomaamatta, kun on niin monta taloa, jossa pitää ehtiä käydä.

  3. Pingback: Kurkistus Kannustalo Pohjanmaan kylpyhuonemateriaaleihin - Meillä Kotona -blogit

  4. Pingback: Kannustalo Pohjanmaan pintamateriaalit - Valkoinen Harmaja

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.