Kaupallinen yhteistyö: Hakola

Ehkä saatatkin muistaa pähkäilyni uudesta ruokapöydästä. Nyt on tullut aika kurkistaa tarkemmin minkä pöydän valitsimme ja miksi. Uusi ruokapöytä on ollut osa arkeamme nyt muutamien viikkojen ajan, emmekä voisi olla tyytyväisempiä – se on niin ihana ja sopii täydellisesti arkeemme!

Olen jo pienestä asti oppinut arvostamaan hyvää muotoilua ja laadukkaita huonekaluja. Kodin suurissa huonekaluhankinnoissa kannattaa ehdottomasti panostaa ajattomuuteen ja pitkäikäisyyteen niin pitkälle kuin mahdollista. Olemme hankkineet sohvan, sängyt, ruokapöydän tuolit jne. pitkällä tähtäimellä, vuosikausiksi eteenpäin. Palaset ovat loksahdelleet paikoilleen pikkuhiljaa vuosien varrella, budjetin salliessa.

Ruokapöytä oli viimeisin huonekalu, johon meidän täytyi vielä satsata. Niinpä, kun käytössä ollut ruokapöytämme muutti mökille, tuli ajankohtaiseksi vihdoin hankkia kotiin se oikea ruokapöytä. Pöytä, joka kestäisi vuosikaudet ja josta toivottavasti olisi vielä vuosienkin päästä iloa jälkikasvulle. Meille se oikea valinta oli kotimaisen Hakolan Woody-ruokapöytä*. Tuohon pöytään ihastuimme ensi näkemällä, kun piipahdimme Hakolan tehtaalla muutama vuosi sitten. Ja nyt vihdoin tämä pöytähaave toteutui!

Kaikista tärkein kriteeri oli materiaali: pöydän pitäisi olla oikeaa puuta. Paitsi, että puu on kestävä ja huollettavissa oleva materiaali, tuo se myös lämpöä vaaleaan ruokailutilaamme. Hakolan Woody on massiivipuuta: pöydän kansi on valmistettu käsityönä kokonaisesta tukista. Puulajiksi valitsimme vaalean ja eläväkuvioisen saarnin, mutta Woodya saa myös tammisena.

Koska kyseessä on luonnonmateriaali on jokainen pöytä uniikki; puun pintakuvio on aina erilainen. Jännityksellä avasimme Woodya kääreistä nähdäksemme millainen kuvio meidän pöytään on valikoitunut. Pöydän kannessa on erittäin vaihtelevat sävyt, aina hyvin vaaleasta tummemman ruskeaan saarneen – ja juuri se tekee pöydästä ihanan persoonallisen. Lisäksi jokaisen Woody-pöydän reuna on vähän epätasainen, koska se noudattaa puun vaihtelevaa muotoa.

Pöydän kansi on valmistettu käsityönä kokonaisesta tukista

Materiaalin lisäksi tärkeä kriteeri oli pöydän muotoilu. Haussa oli tukeva ruokapöytä, joka kuitenkin sopisi yhteen meiltä kotoa ennestään löytyvien ruokapöydän tuolien kanssa. Emme halunneet valita liian trendikästä pöytää, vaan sellaisen, jonka muotokieli kestäisi aikaa. Woodyhan täyttää nuo kriteerit täydellisesti!

Pöydän koko oli meille selvä, sillä Woodya saa saman kokoisena kuin vanha pöytämme, eli: 90 x 220 cm. Tuo koko on osoittautunut täydelliseksi tähän tilaan ja meidän arkeen.

Emme halunneet valita liian trendikästä pöytää, vaan sellaisen, jonka muotokieli kestäisi aikaa

Woody-pöydän jalat on saatavina mustana tai valkoisena. Me valitsimme valkoiset, sillä luulen, että valkoiset jalat tulevat vuosien varrella aina sopimaan sisustukseen missä tahansa kodissamme (jos/kun joskus päätämme muuttaa). Toki mustatkin jalat olisivat sopineet tähän kotiin, kun ruokailutilan läheisyydessä on mm. musta takka sekä hylly.

Jalkojen muodon ansiosta pöydän päihinkin mahtuu istumapaikkoja. Tämä oli myös yksi tärkeä kriteeri, sillä pöydän ympärille täytyy mahtua monta läheistä ja ystävää silloin, kun on juhlien aika. Muutenkin meillä on aina tuolit pöytien päissä.

Woody-pöytä on suomalaista suunnittelua ja käsityötä

Massiivipuinen Woody-pöytä tuo todellakin lisää lämpöä ja kodikkuutta tilaan. Se on osoittautunut arjessa aivan mahtavaksi. Pöydän pinta on helppo pyyhkiä puhtaaksi ja sen ääressä on miellyttävä istua. Pöydän pinta tuntuu niin ihanan samettiselta, että sitä tekee mieli sipaista joka kerta ohi kävellessä. Ja kaikki astiat näyttävät niin kauniilta elävää puupintaa vasten!

Kuten Hakolan Noma-tuoli, josta kirjoittelin viime viikolla (”Tulevaisuuden klassikko: Hakolan Noma-nojatuoli”), myös Woody-pöytä on suomalaista suunnittelua ja käsityötä, mitä arvostan suuresti. Kohtahan on muuten Habitare-messut ja suosittelenkin piipahtamaan messuilla Hakolan pisteellä ja tutustumaan tarkemmin tähän kotimaiseen designbrändiin.

Nyt huonekalupalettimme alkaa olla kasassa pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna. Suurimmat ja arvokkaimmat hankinnat on tehty ja niistä on varmasti iloa vuosikausiksi. Vaihtelua sisustukseen on aina helppo saada aikaan muilla tavoilla kuin uusimalla keskeisiä huonekaluja.

*pöydästä saatu alennusta kaupallisen yhteistyön myötä

Author

20 Comments

 1. Kaunis ja ajaton valinta! Itsekin olemme pohtineet samaista pöytää vaihtoehtona, kun niin ikään haussa uusi ruokapöytä. Tämän ainoa mutta on, että jalkojen takia sivuille ei taida mahtua kolmea tuolia vierekkäin..Vai miten on? Meillä on Vitroja ja Tapiovaaran Domuksia (nämä ovat leveitä), joten tämän takia pitänee päätyä malliin, jossa jalat ovat aivan päissä..

  • Suvi M Reply

   Aivan kuten Muuttis tuossa totesikin: tätä pöytää saa monessa koossa, joten kyllä kolme tuoliakin on mahdollista saada mahtumaan. 🙂

 2. Ihana!! Haluaisin myös puupintaisen pöydän. Meillä kyllä koivupuuta, mutta maalattu valkoinen.
  Mua kyllä hämää, kun tää Hakolan pöytä on kuin Artekin Pirkka.

  • Juuri samaa olen miettinyt, että hieno pöytä, mutta häiritsee – Ja hämmästyttää – miten samankaltainen se on Tapiovaaran suunnitteleman Pirkka-pöydän kanssa.
   Mutta Suville onnittelut haaveen toteutumisesta!

   • Kyllä, tismalleen sama ajatus tuli minulla mieleen heti tämän Hakolan pöydän nähtyäni. Ei voi välttyä ajatukselta, että Pirkka-pöytä olisi toiminut inspiraation lähteenä tämän pöydän suunnittelijalla. Harmi. Samoin kuin Hakolan Noma-tuolin kohdalla…. Todella ikävää että suomalaisen valmistajan kohdalla toistuvasti törmää
    tällaiseen.

    • … Tai inspiraation lähteitähän saa toki olla, mutta minun mielestä tässä lähestytään uhkaavasti kopiointia.

    • Suvi M Reply

     Kuten Noma-postauksessa jo totesin: se on Hakolan tulkinta safarituolista, joka edustaa tuota tuoli tyyppiä. En näe, että Noma olisi kopio mistään tietystä tuolista. 🙂 Samoin kuin tämä Woody-pöytä: ei ole suora kopio. Toki vaikutteita on voitu ottaa Pirkka-pöydästä, mutta tulkinta on kuitenkin erilainen ja nykyaikaisempi.

  • Suvi M Reply

   Hakolan pöydässä on toki samankaltainen jalkarakenne kuin Pirkka-pöydässä, mutta fiilikseltään ne ovat kovin erilaisia. Minusta Pirkka-pöytä on paljon retrompi tyyliltään. Siinä on sirompi rakenne ja väritys henkii enemmän mennyttä aikaa. Woody on muotoilultaan tukevampi ja väritykseltäänkin huomattavan erilainen.

 3. Samaa mietin, että nyt ollaan kyllä harmaalla alueella…kun katsoo Tapiovaaran Pirkka-pöytää ja tätä Hakolan Woodya. Kaunis pöytä, sitä ei voi kieltää. Onnea sisustushaaveen toteutumisesta. Minä haaveilen uudesta matosta olohuoneeseen. Annon Jalpaikka on yksi ihastus, mutta Annolla näyttäisi olevan paljon ihania mattoja tarjolla. Tulee kyllä valinnanvaikeus.

  • … tai inspiraation lähteitähän saa toki olla, mutta minun mielestä tässä lähestytään uhkaavasti kopiointia.

  • Suvi M Reply

   No, tuolla ylempänä tähän seikkaan jo kommentoinkin. 🙂
   Annolla on kyllä ihanat matot! Jalpaikka oli ehkä yhden aikakauden villitys minusta…

 4. Onnittelut uuden pöydän omistajille; mukava myös kuulla, että pöytä ja sen malli on teillä pitkän harkinnan tulos! Woody-pöytää on mukavasti (ei kuitenkaan liikaa) näkynyt parin vuoden aikana Hakola-yhteistyöpostauksissa. Pöytä on valmistettu taidokkaan oloisena suomalaisena puusepäntyönä, mutta sille ei voi mitään, että onhan se malliltaan täysin Tapiovaaran Pirkka-pöydän kopio. Minusta Hakolalta olisi ollut ehkä reilua (ja arvostettavampaa) Woody-tarinassaan tuoda tämä yhteys -50-luvulla suunniteltuun pöytään ja kertoa vaikka tuoneensa pöydän tähän päivään omine muunnoksineen/variaatioin. Bertoia-tuoli on upea tämän pöydän kaverina, sopii siihen todella hyvin. Se on kyllä niin hieno ja ajaton tuoli, johon ei koskaan kyllästy :). Seiska-tuolit eivät mielestäni ehkä parhaalla mahdollisella tavalla sovi tämän pöydän ja sen materiaalien kanssa yhteen. Mielenkiinnosta kysyn, että mahtuuko Woodyn päässä istuvan polvet/jalat riittävän hyvin pöydän alle? Minusta on tosi kiva, että pöytä on valmistettu myös ”lähituotantona” eli lähellä kotiseutuanne (ja toki ylipäänsä Suomessa).

  • Suvi M Reply

   No, kuten ylempänä jo kommentoin: minusta Woody ei ole kopio. Pöydistä tulee minulle aivan eri fiilis. En esimerkiksi olisi valinnut Pirkka-pöytää meidän kotiin, sillä se on niin retrohenkinen niin muotoilultaan kuin väritykseltäänkin. Siitä olen samaa mieltä, että kun inspiroidutaan jonkun suunnittelusta, on reilua myöntää se ja tehdä oma tulkinta ikäänkuin kunnianosoituksena. En tiedä tarkemmin taustoja Woody-pöydän suunnittelusta.

   Minä tykkään tosi paljon tuosta tuolien kombosta pöydän kanssa ja ollaan erittäin tyytyväisiä valintaan. 🙂 Jalat mahtuu oikein hyvin pöydän alle myös pitkällä ihmisellä (olen 172 cm ja mies 191 cm). 🙂

 5. Harmi, että täytyy kopioida vanhaa. Ei näytä sen vuoksi hyvälle.

 6. Samoja piirteitä voi olla, mutta henki varsin eri. Kuten yllä jo mainittu, Pirkka varsin retro, Woody paljon modernimpi. En omaan kotiini ottaisi Pirkkaa, mutta Woodyn voisin ottaakin. Pöydän pinta erityisen hieno.

 7. Voisinko kysyä, mikä oli teidän edellinen ruokapöytä, jossa oli sellainen ”pitkä puomi” alaosassa ☺️

 8. Kunnon kansalainen Reply

  Hakolan Woodyn nähtyäni ensi kertaa ajattelin että onpa törkeää että on kehdattu noin kopioida Ilmari Tapiovaaran Pirkka-pöytää. Kyllä se on yksi yhteen sama pöytä. Hieman paksummat jalat ja tukipuut Hakolan versiossa, joten saattaa olla tuotteena kestävämpikin. Ihmettelen että ei ole oikeusjuttua tullut plagioinnista, vai onkohan asiasta sovittu oikeuksien omistajien kesken jotain jo ennen julkaisua. Sinänsä kunnioitan Hakolaa että ilmeisesti tekee tuotteet Suomessa, joka on aina hieno asia.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.