Selasin tässä hiljattain Kannustalon ”Me teemme koteja” kirjaa, joka on julkaistu vuonna 2005. Kirjassa esiteltiin ensimmäiset luonnokset Harmaja-talomallista ja mukana oli Helena Karihtalan suunnittelemia piirroskuvia Harmajan sisustuksesta. Piirroksissa esiintyvät meille monelle sisustusintoilijalle niin tutut Y-tuolit, Tavolo-lasipöytä ja Fritz Hansenin PK-tuolit. Piirrokset oli tehty lähes 15 vuotta sitten, mutta edelleen sisustus näytti täysin ajankohtaiselta, trendikkäältäkin. Ihailen kovasti tällaista sisustusta, joka jaksaa ihastuttaa vuosikymmenestä toiseen.

Piirros Ville Hautaluoma / Kannustalo

Piirrokset saivat minut miettimään, onko some-maailma muuttanut meidän näkemyksiä sisustamiseen ja designklassikko-huonekaluihin. Tietyt tuotteet ja huonekalut tulevat silmille some-kanavissa päivittäin, ja suuresta osasta designklassikoita löytyy myös halpaketjujen lähes identtisiä kopioita. Veikkaanpa, että silloin 15 vuotta sitten Y-tuolit, Eamesit ynnä muut desginklassikot olivat paljon tuntemattomampia suurelle yleisölle.

Viehätys anonyymimpiin kalusteisiin on kasvanut

Olen huomannut, että anonyymimpien huonekalujen suosio on alkanut kasvaa (ammatti)sisustajien keskuudessa. Enää kohteisiin ei välttämättä valita Eamesin tuoleja tai Kubus-kynttelikköä – ne näkyvät jo joka puolella. Se on tietysti ammattisisustajan tehtäväkin: antaa ihmisille uutta katseltavaa ja tuoda esille uusia, raikkaita tuotteita. Mutta onko designklassikoiden status laskenut? Halutaanko kotiin enää sellaisia huonekaluja, joita ”näkee kaikilla”? Tärkeintä on tietysti valita kotiin sellaisia huonekaluja, joista itse pitää, mutta uskon, että myös se millaisille kuville altistuu vaikuttaa ostopäätökseen.

Piirros Ville Hautaluoma / Kannustalo

Kuten olen moneen kertaan blogissakin tuonut esille, haluan sisustaa meidän kodin mahdollisimman ajattomasti ja aikaa kestävästi. Juuri kuten näissä piirustuksissa. Nyt niin paljon esillä olevat designklassikkotuolit viehättävät minua edelleen ja aivan hyvin voisin hankkia kotiini vaikkapa Eamesin DWR-tuolin (Y-tuoli on jo tulossa…). Silti myönnän, että viehätys anonyymimpiin kalusteisiin on kasvanut myös minun mielessäni. Se, että jotain tuotetta näkee ”liikaa” voi vähentää innostusta hankkia sellainen omaan kotiin. Sopiva sekoitus anonyymimpiä huonekaluja, kirppislöytöjä ja designklassikoita on minusta kaikista viehättävintä.

Peräänkuulutan oman sisustustyylin löytämistä ja arvostusta ajattomuuteen

Samaan aikaan, kun vastuullisuus ja ekologiset asiat ovat alkaneet määrittää entistä enemmän ostopäätöksiämme, on huomattava kuinka paljon kulutus on vähentynyt. Olen kuullut monelta yrittäjältä kuinka kauppa ei enää käy samaan tahtiin kuin aiemmin. Toivottavasti tässä asiassa löydetään tasapaino. En tietenkään tarkoita sitä, että kulutusta pitää lisätä, vaan peräänkuuluttaisin oman sisustustyylin löytämistä ja arvostusta ajattomuuteen sekä laadukkaiden huonekalujen hankintaan. Jos silloin, kun tarvitsee esim. uutta tuolia, ostaisikin sen laadukkaan, josta on iloa vuosikausiksi kuin jonkin pikaratkaisun, jonka voi taas heittää menemään kun kyllästyy. Ajattomuuteen ja laadukkuuteen satsaaminen on ekologista. Aitoa designklassikkoa tuskin heittää ajan myötä menemään, kuten saattaa käydä halvalle kopiolle, kun sen arvostus on aivan eri tasolla.

Piirros Ville Hautaluoma / Kannustalo

Tyytyväisyys oman kodin sisustukseenkin kasvaa, kun sisustus on huolella mietitty ja perusteltu

En tiedä mikä on syynä ”kertakäyttösisustamiselle”. Pelätäänkö kyllästymistä, eikö oma tyyli ole löytynyt vielä, tai eikö ajatella sisustusta pitkällä tähtäimellä? Silloin suosittelisin kääntymään taidokkaan sisustussuunnittelijan puoleen. Ammattilainen osaa auttaa valinnoissa ja perustella esim. miksi jokin materiaali on parempi kuin toinen. Näin saa varmuutta omiin päätöksiin ja omaan tyyliin. Varmasti tyytyväisyys oman kodin sisustukseenkin kasvaa, kun se on huolella mietitty ja perusteltu sen sijaan, että olisi juostu trendien perässä lähimpään ketjuliikkeeseen ja tehty hätiköityjä päätöksiä.

Minun onneni on se, että olen saanut läheltä seurata siskoni ammattimaista sisustamista ja varmaa makua. Häneltä olen oppinut kaikista eniten sisustamisesta. Mikä tahansa siskoni edellinen koti näyttäisi tänäkin päivänä aivan upealta ja ajankohtaiselta. Ja kuinka ihanalta näyttääkään myös tuo Helenan suunnittelema sisustus edelleen nyt, lähes 15 vuotta myöhemmin! Siinä ajassa voi välttää aika monta hutilyöntiä (ja lopulta euroakin), kun luottaa taidokkaaseen ammattilaiseen ja varmaan makuun.

Piirroskuvat Ville Hautaluoma / Kannustalo

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.