Saan silloin tällöin kysymyksiä koskien bloggaamista, blogin aloittamista ja siihen liittyviä käytännön juttuja. Niinpä päätin kirjoittaa tällaisen vinkkipostauksen ja samalla raottaa taustoja kuinka minä aloitin bloggaamisen. Olen blogannut kohta seitsemän vuotta ja siinä ajassa on blogimaailma kyllä muuttunut ja kehittynyt paljon!
1. Valitse oma linja
Kaikki alkaa tietenkin siitä, että saat idean blogillesi ja löydät aihepiirin, josta haluaisit kirjoittaa. Kannattaa miettiä haluatko ylipäätään rajata blogiasi tiettyyn aihepiiriin vai kirjoitteletko mielummin yleisesti monesta eri aiheesta, lifestyle-blogien tyyliin. Varsinkin nykyisin, kun on niin paljon blogeja, voi olla vaikeaa erottua muista. Erottuminen on kuitenkin tärkeää, sillä sillä tavoin blogisi jää mieleen eikä huku massaan. Oman erityispiirteen löytyminen voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa. Hyvä esimerkki tästä on Moderni puutalo -blogi, jossa Mervi ja Petri kirjoittavat erittäin viihdyttävällä tyylillä sisustamisesta. He pokasivat juuri pystin The Blog Awards Finland -kisasta Parhaana sisustusblogina!
Kun minä aloitin ensimmäisen blogini 2008, syntyi se täysin hetken mielijohteesta. Olin alkanut seurata muutamaa blogia ja eräänä iltana, suihkussa, keksin blogilleni nimen ja aloitin sen ilman mitään suunnittelua. Ensimmäinen blogini olikin aihepiireiltään laajempi, enemmänkin lifestyle-aiheinen. Kun aloitimme rakentaa tätä taloa, tiesin että haluan alkaa kirjoittaa rakennusblogia. Mutta silloin päätin tietoisemmin blogini linjan: halusin alkaa tehdä erilaista rakennusblogia, sellaista joka keskittyisi enemmän sisustamisen näkökulmiin. Tuolloin suurin osa raksablogeista oli miesten ylläpitämiä, joten ne olivat hyvin teknisiä sisällöltään. No, kuten tiedätte, raksablogista tuli sisustusblogi ja ensimmäinen blogi jäi. Olen tietoisesti valinnut linjakseni pysyä pääasiassa sisustuksessa, vaikka silloin tällöin postailenkin myös muista aiheista. Sisustus on kuitenkin se punainen lanka.
2. Panosta sisältöön
On itsestäänselvää, että jos haluat menestyä bloggaajana, on blogin sisältöön panostettava: hyvälaatuiset, kauniit kuvat ja selkeä, virheetön teksti vievät jo pitkälle. Kannattaa miettiä myös erilaisia postaustyyppejä, jotta sisältö pysyy vaihtelevana. Sisustusbloggajia kritisoidaan usein ”samojen olohuonekuvien” postaamisesta, mutta selvää on se, että olisi melko kyseenalaista tehdä sellaista blogia, jossa huonekaluja myytäisiin ja osteltaisiin koko ajan, jotta blogiin saataisiin sisältöä. Sisustublogit ovat oma tyylilajinsa, eikä tarkoituksena olekaan aina suurien muutosten raportoiminen. Itse ainakin mielummin näytän miten kotiin saa muutosta pienellä vaivalla. Minusta on myös todella hienoa, että meillä Suomessa sisustusbloggaajat kirjoittavat pääasiassa omasta kodistaan, eikä lainakuvia käytetä niin paljon kuin ulkomaisissa blogeissa. Mutta toki lainakuvatkin ovat välillä ok – niillä juuri saa sitä vaihtelua sisältöön. Muista vain tarkistaa, että kuvia saa lainata ja linkitä kuvien lähteet postauksessasi.
Sanoisin myös, että blogissa kannattaa raottaa jonkin verran myös omaa persoonaa, sillä lukijat haluavat tietää kuka blogia kirjoittelee. Monesti esimerkiksi toimitukselliset blogit eivät nouse kovinkaan suosituiksi, sillä niistä puuttuu persoonaa. Enpä tiedä voiko sellaisia blogeja oikein edes kutsua blogeiksi…
3. Verkostoidu
Varsinkin alussa voi olla hankalaa saada lukijat löytämään blogisi. Parhaiten edistät sitä, kun kommentoit muiden blogeihin ja verkostoidut bloggareiden kanssa. Nykyisin kommentointi blogeissa on vähentynyt, sillä blogien rinnalle on tupsahdellut niin monia muitakin somekanavia, joissa kommunikoida. Kommentit kuitenkin aina ilahduttavat bloggaajaa ja vastavuoroisesti joku bloggaaja voi käydä sitten kommentoimassa sinun blogiisi, kun hän on löytänyt sinut omasta kommenttilootastaan. Myönnän, että itsekin kommentoin nykyisin ihan liian harvoin. Olen joskus miettinyt, että täytyisi pitää sellainen ”kommentointipäivä”, jolloin jättäisi kommentin jokaiseen blogiin, jossa vierailee… Kommentteihin vastaaminen on myös tärkeää ja siitä on muodostunut hyvä tapa ainakin täällä Suomessa. Kannattaa siis varata aikaa myös siihen.
Tarkista myös onko omalla asuinseudullasi ryhmä alueesi bloggaajille. Esimerkiksi täällä Keski-Pohjanmaalla on oma Facebook-sivu (KP Blogit), jossa alueen bloggarit voivat jakaa postauksiaan. Tarkoituksena olisi tiivistää tätä ryhmää vielä entisestään tapaamisilla ja mahdollisesti myös yhteistöillä alueen yritysten kanssa.
Voit blogitekstissä myös linkittää toisiin blogeihin. Linkittäminen on hyvän tavan mukaista esimerkiksi silloin jos sovellat blogissasi jotain ideaa, jonka olet saanut jonkun toisen blogista. Se varmasti ilahduttaa myös bloggaajaa, jonka blogiin linkität! Toivoisit varmasti itsekin, että sinulle tehtäisiin samoin. Näin lukijat myös löytävät uusia blogeja.
4. Päivitystahti ja blogin seuraaminen
Jos haluat blogillesi paljon lukijoita, kannattaa päivittää usein. Jos blogi päivittyy liian harvoin, lukijat saattavat unohtaa sen eikä blogin lukeminen synny tavaksi. Väkisin ei tietenkään pidä päivittää blogia, vaan on tärkeää löytää itselle sopiva postaustahti. Minulle sopiva postaustahti on viisi postausta viikossa, eli kaksi ”vapaapäivää”.
Blogin seuraamisesta kannattaa tehdä helppoa. Kannattaakin siis linkittää blogi ainakin Bloglovin’ -palveluun ja ehkäpä myös joihinkin muihin blogien seuraamiseen tarkoitettuihin sivustoihin. Profiilin luomisen jälkeen postauksesi päivittyvät sinne ja lukijat voivat kätevästi seurata milloin blogisi päivittyy.
Kannattaa myös miettiä olisiko hyvä, että blogillasi olisi myös Facebook ja Instagram -tilit. Facebookiin kannattaa linkittää uudet postaukset, sillä monet lukevat sitä kautta blogeja ja siellä on helppo klikkailla tykkäyksiä. Instagram tukee ennemminkin blogin linjaa ja sitä kautta saattaa blogille löytyä uusia seuraajia (jos he ensin eksyvät Instagram-tiliisi). Ja sitten on tietysti myös Snapchat…mutta se on taas ihan toinen juttu.
5. Rentoudu ja anna kaiken mennä omalla painollaan
Huh, alkaako tuntua, että kaikkeen tähän menee hirveästi aikaa? Älä säikähdä, siihen kyllä tottuu, eivätkä mieluisat jutut tunnu raskailta. Bloggamisen täytyy minusta olla rentoa, tekipä sitä kuinka ammattimaisesti tahansa, sillä silloin ne ideat syntyvät ja se välittyy myös blogin sisällössä. Itse olen huomannut, että tarvitsen sellaisia joutenolon hetkiä, jolloin vain istuskelen lähes tylsistyneenä. Usein silloin ne parhaat ideat syntyvät ja löydän taas uutta puhtia bloggaamiseen.
Jos unohdin jotain olennaista, kysy pois! Autan parhaani mukaan. Nyt kuitenkin menen viettämään juuri sellaista joutenolon hetkeä, mitä tarvitaan…
Kuvat otti: Sonja Hagström
19 Comments
Loistava postaus Suvi! Kiitos tästä, saanhan linkittää sen pariin mulle ko.aiheesta tulleeseen s-postiin? 🙂
Se on totta, että blogimaailma on tässä vuosien varrella muuttunut ja blogeja syntyy kuin sieniä sateella. Olen harmikseni huomannut, että blogeja myös lopetetaan usein puolen vuoden-vuoden jälkeen. Paljon töitä ja pitkäjänteisyyttä tämä touhu vaatii. Mutta kaikessa ihanuudessaan tähän rakkaaseen harrastukseen/työhön jää armottomasti koukkuun 🙂
Mukavaa lauantai-iltaa sinne <3
PS. tuota kommentointipäivää olen itsekin miettinyt, kommentointi kun jää usein väliin, vaikka täälläkin käyn kaikki ihanat juttusi lukematta 🙂
Voi kiitos, onpas mukava kuulla että tykkäsit! 🙂 Toki saat linkittää.
Kyllä tämä työtä vaatii, eikä kaikki ole niin helppoa kuin saattaisi luulla. Mutta kyllä blogin kautta on päässyt kokemaan paljon niin huikeita juttuja ja tapaamaan mahtavia ihmisiä – tosi paljon se on myös tuonut elämään.
Kommentointipäivä pitää kyllä toteuttaa vielä! Kivaa loppuviikkoa sinne! <3
Tuosta kommentteihin vastaamisesta haluaisin kysyä: tarviiko mielestäsi jokaiseen kommenttiin vastata, jos mitään varsinaista kysymystä tai ajatustenvaihtoa ei ole? Tuntuu joskus hölmöltä vastata jokaiselle vain ”kiitos”.
Lisäksi: missä vaiheessa facebook ja instagram tulevat tarpeelliseksi vai pitääkö tilit olla jo uudella blogilla?
Ja tässä kirjoittaessani tuli vielä mieleen joidenkin ystävieni kritisoima aihe: estetään anonyymimä kommentointi. Onko tarpeen vai voisiko kommenttien hyväksyntä riittää? Kaikki kun eivät halua/viisi luoda tunnuksia.
Tulipa pitkä juttu, mutta loppuun vielä: Mukava viikonlopun jatkoa 🙂
Kyllä tuntuu välillä hölmöltä vastata kommentteihin, joihin ei ole mitään järkevää sanottavaa kuin kiitos. Mutta itse ajattelen sen niin, että sillä pelkällä kiitoksellakin kuittaan lukijan jättämän kommentin nähdyksi. Se on minusta ihan kiva juttu. Tietenkään arvontapostauksen kommentteihin en lähde vastailemaan – siihen menisi niin paljon aikaa. 😉
Kyllä perustaisin Facebook ja Instagram -profiilit uudelle blogillekin. Silloin kun aloittelin, ei noita kanavia käytetty blogitarkoituksiin (Instagramia ei edes ollut vielä).
Minä en ole estänyt anonyyminä kommentointia, sillä pidän vuorovaikutusta tärkeänä. Jos ikäviä kommentteja alkaa tulla paljon, voi moderoinnin laittaa hetkeksi päälle. WordPressissä voi laittaa asetukset myös niin, että tietystä ip-osoitteesta tulleet kommentit vaativat aina etukäteistarkistuksen. Onneksi häiriköitä ei niin usein ole liikkeellä, vaan blogin lukijat ovat fiksuja.
Mukavaa loppuviikkoa sinne! 🙂
Olipa hyvä postaus! Kiitos! Aurinkoista sunnuntaita sinulle! Tuija
Kiitos Tuija, olipa kiva kuulla! 🙂 Koskaan ei voi arvata mistä postauksesta tykätään. Arvelin tämänkin olevan ihan ”peruspostaus” ja sainkin näin monta kivaa palautetta. 🙂
Kiitos erittäin hyvästä postauksesta!
Kiitos sinulle mukavasta kommentista! 🙂
Olipa ihana postaus, kiitos!
Hassu sattuma, koska itse painiskelen tällähetkellä blogi-jumin kanssa. No jumi hellittää sitten kun aika on hyvä.
Kaunista syksynjatkoa.
Voi kiitos! 🙂
Kyllä se jumi hellittää. Inspiroivien lehtien lukeminen auttaa myös tehokkaasti. 🙂
Kaunista syksyä sinnekin! 🙂
Hyvä että toit esille, kuinka suomalaiset bloggaajat käyttävät pääasiassa omia kuvia. Minusta se on hieno piirre. Sisustus/lifestylepuolen suurimmissa kotimaisissa blogeissa ei taida olla yhtään sellaista, joka perustuisi pääasiassa lainakuvien käyttöön. Toisaalta on sääli, että pienen kielialueen vuoksi upea materiaali jää sisäpiirin ihaitavaksi 🙁 Kansainvälistä yleisöä houkuttelevat suuret blogit kuorivat sitten kermat päältä esittelemällä suomalaisen pikkublogin yhdessä postauksessaan -> pieni kävijäbuusti suomalaiselle blogille mutta jatkuva suuri kävijävirta isolle englanninkieliselle sisustusblogille. Onko tämä nyt malliesimerkki suomalaisten kyvyttömyydestä brändätä osaamistaan…?
Lainakuvien käyttö (olettaen että lupa on) silloin tällöin on ihan mukava lisä blogiin, mutta bloggaajalla pitää olla jotain kiinnostavaa sanottavaa kuvien lisäksi. Sunnuntaiset sisustusuutisesi ovat esimerkiksi olleet minusta tosi hauskoja ja informatiivisia! Tämä Pihkala-blogin postaus on mielestäni toinen hyvä esimerkki lainakuvien käytöstä, oikein nautiskelin sitä lukiessani: http://talopihkala.blogspot.fi/2015/09/uudenkarheasta-kodikkaaksi-from.html
Kommentointi on minunkin kompastuskiveni. Luen postauksia usein kännykästä liikkeellä ollessani, eikä silloin tule jätettyä viestiä. Erillinen kommentointipäivä ei olisi hullumpi idea.
Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että pitäisi kirjoittaa tuosta meidän suomalaisten bloggaajien tavasta käyttää pääosin omia kuvia. Se on niin hyvä juttu! Tähän saumaan se kommentti sitten sopi kätevästi.
Minua toisaalta myös tylsistyttää liian täydelliset blogit (siis ne ulkomaiset, joissa on paljon lainakuvia). Se on jotenkin niin persoonatonta ja usein katson sellaisista postauksista vain sen kuvan, joka näkyy Bloglovinin kuvavirrassa, enkä edes klikkaa lukemaan postausta. Olen jotenkin turtunut liian täydellisiin kuviin. Kaikissa sama tyyli…
Maijan Pihkala on kyllä niin ihana blogi ja todella ammattitaitoinen! <3
Se on totta, että jos postauksia lukee kännykästä, kommentointi jää usein. Lupaan vielä toteuttaa sen kommentointipäivän! 🙂
Hyvä ja kattava postaus ja ihana Suvi siellä kuvissa! 🙂
Kiitos ihana Sanna!!! <3 <3 <3
Tämä oli loistava postaus. Todella selkeitä ja fiksuja huomioita, jotka eivät kuitenkaan välttämättä ole täysin itsestäänselvyyksiä aloittelevalle bloggaajalle. Kiitos tästä!
Kiitos kivasta palautteesta! 🙂 Tulin todella iloiseksi, että tästä postauksesta on tykätty näin paljon. En yhtään olisi arvannut. 🙂
Kiitos tästä postauksesta! Tuli tarpeeseen =) terkuin vasta aloittanut 🙂
Mukava kuulla! Oikein paljon tsemppiä sinulle bloggaamiseen! 🙂
Kiitos, tämä oli kyllä hyvä postaus ja monta mietittävää asiaa oman blogin suhteen. Olen toistaiseksi ilman fb-tiliä ja instagramia, ehkä niihin täytyy kuitenkin panostaa jatkossa. Postaustahtikin on harva ja kuvien saaminen haasteena, mutta katsellaan, ehkä se tästä lähtee liikkeelle kuitenkin!
Kivaa loppuviikkoa!