Mielessäni on kytenyt jo pidemmän aikaa, että haluaisin kirjoittaa muutamia huomioita bloggaamisesta. Sellaisia juttuja, joita olen itse kohta yhdeksän vuoden blogiuran aikana oppinut tai havainnut. Giselda kirjoitti hiljattain vinkkejä siitä miten aloittaa bloggaaminen, joten se postaus kannattaa tsekata jos mietit blogin aloittamista tai olet vasta aloittanut.

bloggaaminen-7374

1. Usko itseesi

Nykypäivänä blogin aloittaminen on varmasti ihan erilaista kuin silloin yhdeksän vuotta sitten, kun itse aloittelin ensimmäistä blogiani. Nyt blogeja on paljon enemmän ja erottuminen blogien joukosta voi tuntua haasteelliselta. Siksi onkin entistä tärkeämpää, että olet valinnut blogillesi linjan, joka erottaa sinut muista. Ei kannata kuitenkaan lannistua, sillä kunhan tuot sopivasti omaa persoonaasi esiin, se riittää.

Jos sinulla on selkeä visio, usko siihen. Intohimo ohjaa bloggaamista ja on avain menestyvän blogin luomiseen. Varmasti välillä saattaa tuntua, ettei bloggamisesta tule mitään tai joku epäilee sinua, mutta ei kannata luovuttaa liian helposti. Usko omaan linjaasi, vaikka muut sanoisivat mitä. Minäkin olen saanut vuosien varrella kaikenlaista kritiikkiä ja epäilyjä osakseni, mutta olen sinnikkäästi jatkanut sillä linjalla, jonka koen omakseni.

bloggaaminen-7378

2. Muista, että sinä päätät

Sinä päätät blogisi sisällöstä, kuvien määrästä/laadusta ja kommenttiboxin sävystä. Silloin jos annat jonkun toisen (olipa se blogikollega, lukija tai yhteistyökumppani) vaikuttaa liikaa siihen mistä bloggaat, voi helposti ajautua umpikujaan. Mistä lukijat haluavat nyt lukea…? Miellytänkö nyt sitä tai tätä…? – Tuollaiset ajatukset saavat helposti aikaan blogilukon, eikä bloggaminen tule enää niin luontevasti, eikä se varsinkaan ole enää kivaa. Kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää.

Tietysti on hyvä kysyä välillä muiden mielipiteitä ja vinkkejä, mutta ei sen kustannuksella, että oma linjasi tai äänesi kärsii. Alusta asti olen pitänyt kiinni ajatuksesta ”teen sellaista blogia, jota itsekin haluaisin lukea” ja olen huomannut, että muutkin ovat lainanneet tätä ajatustani. Se on hyvä juttu!

bloggaaminen-7392

3. Epätäydellisyys on ok

Joskus olen aistivinani myös blogistressiä bloggareiden parissa. Sellainen tulee varmasti jos viilaa kaiken täydelliseksi. Minusta bloggaamisen tulee olla melko spontaania ja rentoa. Silloin siinä säilyy myös tietty yllätyksellisyys, joka varmasti viehättää myös lukijoita. Mitähän on seuraavaksi tulossa? Mielummin niin kuin varmaa, tasalaatuista sisältöä, joka sitten lopulta saattaa olla ”hajutonta ja mautonta.”

Tietysti kannattaa pyrkiä laadukkaisiin kuviin ja huoliteltuun tekstiin, mutta ei niin, että ne aiheuttavat paineita. On ihan ok jos joku kohta on joskus vähän vinksallaan – sellaiseen on helpompi samaistua kuin täydellisyyteen. Tietysti kauniit kuvat ovat sisustusblogien ydintä, mutta kauneutta voi nähdä myös epätäydellisyydessä.

bloggaaminen-7405

4. Aseta päämäärät

Jos haluat tehdä bloggamista ammattimaisesti, aseta blogillesi päämäärät. Edes mielessäsi jos et halua kirjoittaa niitä ylös. Ne ohjaavat bloggamistasi taustalla ja voit aina aika ajoin tarkentaa sitä mihin olitkaan pyrkimässä. Minulla on ollut tietyt päämäärät mielessäni koko bloggaamisen ajan ja ne ovat vaihdelleet vuosien varrella. Olen esimerkiksi haaveillut tietyistä yhteistyökumppaneista tai stailausprojekteista. Päämäärien ei tarvitse olla suuria. Muistan bloggaamisen alkutaipaleelta, kun olen ihan innoissani kun blogillani oli 100 seuraajaa ja mietin ketähän he kaikki ovat. On aikamoisen mahtava tunne, kun saavuttaa jonkin päämäärän! Se myös motivoi entistä enemmän.

bloggaaminen-7413

5. Hyödynnä eri some-kanavat

Minusta on hienoa, että nykyisin on niin monelaisia some-kanavia. Kannattaa valita jokaiseen vähän erilainen linja. Facebook-sivulla jaan blogipostaukset ja saatan silloin tällöin (aika harvoin) jakaa muitakin linkkejä tai kuvia. Instagramissa jaan osan blogikuvistani ja joskus tietyssä hetkessä napattuja kuvia. Instan tyyli on kuitenkin siloteltu. Snapchatissa saa ottaa rennosti. Sinne jaan hetkiä arjesta: pyykkivuoria, ruoka-annoksia ja omia tunnelmia – sellaisia juttuja, joita en kuitenkaan laittaisi blogiin (valk.harmaja nimellä löytyy). Pinteristiä en juurikaan muista käyttää, mutta sinne kannattaisi pinnailla blogikuvat.

Tästä postauksesta tuli hivenen erilainen kuin alunperin ajattelin, mutta toivottavasti saitte tästä vinkkejä tai ajattelemisen aihetta. Ajattelin jatkaa myöhemmin vielä jatko-osalla. Kyselin taannoin Snäpin puolella seuraajiltani mitä bloggaamisvinkkejä he kaipaisivat ja voisin palata vielä niihin tarkemmin. Kommenttiboxiin saa siis laittaa kysymyksiä bloggaamisesta jos on jotain erityistä mihin kaipaisit vinkkiä. Julkaisen bloggaamisen Q/A:n niiden perusteella.

Lue myös: 5 vinkkiä (sisustus)bloggaamiseen

Author

9 Comments

    • suvi m Reply

      Kiitos kysymyksestä! Vastaan tähän sitten vastauspostauksessa, jossa mukana myös Snäpin puolelta tulleet kysymykset. 🙂

  1. Hyviä vinkkejä! Olen samaa mieltä, että kannattaa kirjoittaa itselle mielekkäistä asioista ja omaan tyyliin. Persoonallisuus on hyvä juttu ja jää lukijoiden mieleen.

    Olen ihan sun snäppien fani! On ihanaa, kun jaat siellä teidän arkea kaunistelematta. Tulee parempi fiilis ja pipo löystyy, kun näkee ettei muullakaan ole aina kaikki tiptop ja muutkaan ei ole aina niin käteviä emäntiä. 😀

    • suvi m Reply

      Voi että, kiitos! 🙂 Tässähän ihan punastuu. Mutta juu, haluan jakaa rentoa fiilistä kiireisen arjen keskellä. Jotain vastapainoa kauniisiin instafeedeihin ja blogikuviin… 😉

  2. Pingback: Sekalaisia sisustuskuvia ja kysymyksiä & vastauksia bloggaamisesta - Valkoinen Harmaja

  3. Kiitos hyvin kirjoitetuista vinkeistä. Olen pitkään miettinyt blogin perustamista. Luin innossani erään bloggarin ohjeita blogin perustamiseen ja kauhistuin. En edes ymmärtänyt kaikkea mitä hän kirjoitti. Nyt tuli taas tunne, että ehkä sittenkin voisin aloittaa. Oma innostus sisustamiseen olisi lähtökohta. Ja matkan varrellahan sitä oppii lisää. Saija

    • suvi m Reply

      Voi, että ei kannata kauhistua! Nyt vain blogi pystyyn! Tärkeintä on oma innostus ja varmasti opit kaikki kuviot matkan varrella. Tulehan vinkkaamaan, kun saat blogin pystyyn. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.